Η ΕΕ επενδύει πάνω από 760 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή μετάβαση και στην κυβερνοασφάλεια

Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση των προγραμμάτων εργασίας της «Ψηφιακής Ευρώπης» για το 2024, προβλέποντας ποσό 7...


Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση των προγραμμάτων εργασίας της «Ψηφιακής Ευρώπης» για το 2024, προβλέποντας ποσό 762,7 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ψηφιακών λύσεων που θα ωφελήσουν τους πολίτες, τις δημόσιες αρχές και τις επιχειρήσεις. 

Το τροποποιημένο κύριο πρόγραμμα εργασίας, προϋπολογισμού σχεδόν 549 εκατ. ευρώ για το 2024, θα εστιάσει στην ανάπτυξη έργων που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, όπως δεδομένα, υπολογιστικό νέφος και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Το πρόγραμμα εργασίας θα στηρίξει την ομαλή υλοποίηση πολυκρατικών έργων για την ψηφιακή δεκαετία, καθώς και ευκαιρίες για τις κοινοπραξίες ευρωπαϊκών ψηφιακών υποδομών (EDIC). Νέες δράσεις θα στηρίξουν την εφαρμογή του κανονισμού για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος ΤΝ, περιλαμβάνοντας ιδίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Η Επιτροπή έχει δεσμεύσει τα υπόλοιπα 214 εκατ. ευρώ για το 2024 για την κυβερνοασφάλεια, με σκοπό την ενίσχυση της συλλογικής ανθεκτικότητας της ΕΕ έναντι των κυβερνοαπειλών. Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από αυτό το πρόγραμμα εργασίας θα υλοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας. 

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” συμβάλλει καθοριστικά στη συγκέντρωση ενωσιακής και εθνικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση φιλόδοξων ψηφιακών έργων που κανένα κράτος μέλος δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει μόνο του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ευρώπη να συνεχίσει να στηρίζει τους στόχους μας για την ψηφιακή δεκαετία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, την αριστεία την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια.»

Ο Επίτροπος κ. Μπρετόν προσέθεσε: «Το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” προάγει την πρωτοπορία και την κυριαρχία της Ευρώπης στις ψηφιακές τεχνολογίες. Αξιοποιώντας την πρόσφατη συμφωνία επί του κανονισμού της ΕΕ για την ΤΝ, θα δώσει ώθηση την ανάπτυξη ενός ευημερούντος ευρωπαϊκού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης. Θα μας επιτρέψει επίσης να κλιμακώσουμε από κοινού τις ικανότητές μας στα υπολογιστικά νέφη, τα δεδομένα και την κυβερνοασφάλεια, καθώς και στις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες.» 

Οι πρώτες προκηρύξεις του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» θα δημοσιευτούν στις αρχές του 2024, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες προκηρύξεις την άνοιξη.

Related

What's hot? 9031825233731170473

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item