Έλενα Κουντουρά: "Nα θεσπιστεί το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό γονικής σχέσης"

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, σε ομιλία της στην Ολομέλεια κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει την πρόταση Κανο...


Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, σε ομιλία της στην Ολομέλεια κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει την πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση αποφάσεων και την αποδοχή δημόσιων εγγράφων σε θέματα γονικής σχέσης και την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού γονικής σχέσης.

Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τον «Αντίκτυπο της Ενδοοικογενειακής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά» που υιοθετήθηκε το 2021 , η Έλενα Κουντουρά είχε πιέσει με την έκθεσή της για αυτόν τον Κανονισμό και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό γονικής σχέσης. 

Με τη θέσπισή του διορθώνονται σημερινές στρεβλώσεις στην ισότιμη αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών και των γονιών τους, κυρίως οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ, που σήμερα αντιμετωπίζουν διαφορετική μεταχείριση στα κράτη-μέλη, όταν ταξιδεύουν ή αλλάζουν τόπο διαμονής. Σε πολλές περιπτώσεις, καθίσταται δύσκολη ή αδύνατη η έκδοση ταυτότητας και άλλων πιστοποιητικών, και προκύπτουν εμπόδια στα ζητήματα κληρονομιάς. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι συνήθως χρονοβόρες και κοστοβόρες. 

Σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η Έλενα Κουντουρά τόνισε:

" Στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της Ένωσης και στο δίκαιο των κρατών μελών, όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα χωρίς διακρίσεις. Στην πράξη όμως, όταν μια οικογένεια βρίσκεται σε διασυνοριακή κατάσταση, είτε επειδή μετακινείται από ένα κράτος μέλος σε άλλο για να ταξιδέψει ή να διαμείνει, κινδυνεύει να χάσει την αναγνώριση της γονικής τους σχέσης, που έχει θεμελιωθεί σε ένα κράτος μέλος.

Είναι αδιανόητο ένας γονέας σε ένα κράτος μέλος να μην αναγνωρίζεται ως γονέας σε ένα άλλο κράτος μέλος. Αυτή η απαράδεκτη πραγματικότητα, που επηρεάζει, κυρίως οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για 2 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ. 

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα υφίσταται διακρίσεις λόγω του τρόπου γέννησής του ή του τύπου της οικογένειας στην οποία γεννήθηκε και μεγαλώνει. Αν είσαι γονέας σε μία ευρωπαϊκή χώρα, είσαι γονέας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Είμαι περήφανη που μέσα από την έκθεση μου, τον Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά, πίεσα ώστε να έρθει αυτός ο Κανονισμός και το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Γονικής Σχέσης που προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού."

Δείτε εδώ το βίντεο της παρέμβασης της κ. Κουντουρά

Related

What's hot? 3982973895259702266

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item