Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών για την ενεργειακή απόδοση

Την Παρασκευή εγκαινιάστηκε στις Βρυξέλλες μια νέα ομάδα Ευρωπαίων πολιτών όπου 150 τυχαία επιλεγμένοι πολίτες και από τα 27 κράτη μέλη συζή...


Την Παρασκευή εγκαινιάστηκε στις Βρυξέλλες μια νέα ομάδα Ευρωπαίων πολιτών όπου 150 τυχαία επιλεγμένοι πολίτες και από τα 27 κράτη μέλη συζήτησαν τα οφέλη και τις προκλήσεις της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και το πώς θα πρέπει να δράσουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι διάφορες κοινότητες. 

Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Μέσα σε τρία Σαββατοκύριακα, οι πολίτες θα διατυπώσουν συστάσεις που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές πολιτικές της ΕΕ και θα αξιοποιηθούν για την εκπόνηση σύστασης της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη σχετικά με την αρχή «προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση». 

Πέραν της ομάδας, δημιουργήθηκε μια νέα, εύκολα προσβάσιμη διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών που θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της ΕΕ να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Η πλατφόρμα θα αποτελέσει ένα φόρουμ στο οποίο όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να μοιράζονται τις ιδέες τους και να ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκής σημασίας, και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι σύνοδοι ολομέλειας της ομάδας Ευρωπαίων πολιτών θα μεταδοθούν διαδικτυακά στην πλατφόρμα στις 23 και 25 Φεβρουαρίου. Το 2024 θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες πολιτών. 

Η κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα, Aντιπρόεδρος για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, δήλωσε σχετικά: «Οι πολίτες μάς το ζήτησαν και εμείς το κάναμε πράξη. Ενσωματώνοντας τις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών στη διαδικασία χάραξης ευρωπαϊκής πολιτικής και δημιουργώντας την πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών, η Επιτροπή κάνει σημαντικά βήματα για την οικοδόμηση μιας προσαρμοσμένης στο μέλλον ευρωπαϊκής δημοκρατίας και για τη βελτίωση της ποιότητας των πολιτικών μας. Η δημοκρατία ευδοκιμεί όταν οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν στη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.»

Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον προσέθεσε: «Με την ενεργειακή κρίση, όλοι αποκτήσαμε μεγαλύτερη επίγνωση της ενέργειας που καταναλώνουμε. Εξοικονομώντας ενέργεια εθελοντικά, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης συνέβαλαν σημαντικά στη διασφάλιση του εφοδιασμού, γεγονός που καθησύχασε τις αγορές.»

Related

What's hot? 3143634907628384337

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item