Παρέμβαση Κόκκαλη προς την Επιτροπή για την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα

Ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα υπέβαλε ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος...


Ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα υπέβαλε ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων τόνισε:

"Με 13.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στη χώρα να αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει άπραγη.

1. Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την καταδίκη της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ για τις συστηματικές υπερβάσεις των ετήσιων οριακών τιμών για το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) για την περίοδο 2010-2020 και την αδυναμία λήψης κατάλληλων μέτρων για την αποκατάσταση των υπερβάσεων αυτών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μάλιστα, η υπέρβαση της εν λόγω ημερήσιας οριακής τιμής στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας συνεχίστηκε το 2021 και το 2022. Ρωτάω κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και επικοινωνήσει μετά την απόφαση του Δικαστηρίου διορθωτικά μέτρα για να αποκαταστήσει την υπέρβαση και να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ, συγκεκριμένα τις διατάξεις που αφορούν τις οριακές τιμές για το NO2 και την υιοθέτηση σχεδίων ποιότητας αέρα με κατάλληλα μέτρα. 

2. Παράλληλα, δραματική είναι η κατάσταση και για τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας. Τα ΑΣ10 υπερέβησαν την ημερήσια οριακή τιμή πάνω από τον επιτρεπόμενο αριθμό ημερών το 2013, το 2015, το 2016, το 2017, το 2019 και το 2022. 

Ζητώ από την Κομισιόν να μάθω κατά πόσο οι ελληνικές αρχές έχουν εκπονήσει και κοινοποιήσει σχέδιο ποιότητας αέρα με κατάλληλα μέτρα για τα αιωρούμενα σωματίδια στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας ως όφειλαν βάσει της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ για να κρατήσουν την περίοδο υπέρβασης όσον το δυνατόν συντομότερη και να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για το αν η ίδια η Κομισιόν προτίθεται να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας."

Related

What's hot? 1010491005713886200

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item