Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών η Meta για παραβίαση της πράξης για τις ψηφιακές αγορές

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε στη Meta προκαταρκτικό της πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο το διαφημιστικό μοντέλο «συγκατάθεση ή πληρωμή...


Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε στη Meta προκαταρκτικό της πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο το διαφημιστικό μοντέλο «συγκατάθεση ή πληρωμή» που εφαρμόζει δεν συνάδει με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Κατά την προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, η παροχή μόνο δύο εναλλακτικών επιλογών υποχρεώνει τους χρήστες να συγκατατίθενται στον συνδυασμό των προσωπικών τους δεδομένων και δεν τους παρέχει μια λιγότερο εξατομικευμένη αλλά ισοδύναμη εκδοχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Meta. 

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Στόχος της έρευνάς μας είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα διεκδίκησης σε αγορές όπου “πυλωροί” όπως η Meta επί σειρά ετών συσσωρεύουν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας άποψη, το διαφημιστικό μοντέλο της Meta δεν συνάδει με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους πολίτες ώστε να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους και τη δυνατότητα επιλογής μιας λιγότερο εξατομικευμένης εμπειρίας διαφημίσεων.»

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, συμπλήρωσε τα εξής: «Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την πλήρη συμμόρφωση της Meta με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας άποψη, το επιχειρηματικό μοντέλο “συγκατάθεση ή πληρωμή” που ακολουθεί η Meta παραβιάζει την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Χάρη στην πράξη για τις ψηφιακές αγορές, οι χρήστες μπορούν να αποφασίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους, ενώ οι καινοτόμες εταιρείες μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους τεχνολογικούς κολοσσούς όσον αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα.» 

Με την αποστολή προκαταρκτικών πορισμάτων, η Επιτροπή ενημερώνει τη Meta για την προκαταρκτική της άποψη ότι η εταιρεία παραβιάζει την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της έκβασης της έρευνας. Η Meta έχει τώρα δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματα υπεράσπισής της εξετάζοντας τα έγγραφα του φακέλου έρευνας της Επιτροπής και απαντώντας γραπτώς στα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής. Η Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνά της εντός 12 μηνών από τις 25 Μαρτίου 2024 που άρχισε η διαδικασία.

Related

What's hot? 1701033212606016490

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item