Μουντιάλ: Κάλλιο 40 ομάδες, παρά λιγότερες ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες

ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ Γράφει ο Χρήστος Γραβιάς Μεγάλη κουβέντα έχουν πυροδοτήσει τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις-φωτιά των Πλατινί και Μπλά...

ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ
Γράφει ο Χρήστος Γραβιάς
Μεγάλη κουβέντα έχουν πυροδοτήσει τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις-φωτιά των Πλατινί και Μπλάτερ σχετικά με το πόσες ομάδες -και από ποιες ηπείρους- πρέπει να δίνουν το "παρών" στις διοργανώσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Τη δήλωση του προέδρου της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ, για μείωση των ομάδων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ακολούθησε η αντίστοιχη του πάλαι ποτέ Γάλλου άσου για αύξηση των ομάδων σε 40 (από 32), με περαιτέρω εκπροσώπηση κυρίως από Ασία και Αφρική.


Όσο και αν διίστανται οι απόψεις, κρύβουν και οι δυο τους μια δόση αλήθειας, η καθεμία βγαλμένη’από διαφορετικές απόψεις. Τι θα μπορούσε να γίνει; 

Σε θεωρητικό επίπεδο πάντα, το να μειωθούν οι ευρωπαϊκές και οι λατινοαμερικάνικες ομάδες είναι κάπως δύσκολο να συμβεί. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι μακράν το πιο προηγμένο στον κόσμο σε όλα του τα επίπεδα: πρωταθλήματα, τηλεθέαση, ποιότητα (και πολλές δυνατές εθνικές ομάδες ασφαλώς), ενώ η Νότια Αμερική αποτελεί τον μεγαλύτερο τροφοδότη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σε "εξαγωγές" παικτών και περιέχει κάποιες από τις πλέον παραδοσιακές του δυνάμεις (Αργεντινή, Βραζιλία). Ο αριθμός εκπροσώπησής τους σε χώρες (13+5 αντίστοιχα) είναι τρόπον τινά λογικός.

Στον αντίποδα, είναι αλήθεια πως η ασιατική ήπειρος (προκρίνει 4 ομάδες στα τελικά), βάσει πληθυσμού, υποεκπροσωπείται στα παγκόσμια κύπελλα. Όπως και η αφρικανική (5 ομάδες), η οποία διαθέτει και τις περισσότερες ομοσπονδίες (54). Η διεύρυνση εδώ θα ήταν η ιδανική λύση, θα έδινε κιόλας την ώθηση να αναπτυχθεί περισσότερο το εγχώριο ποδόσφαιρο στις εκεί περιοχές.

Οι αλλαγές σχεδιάζεται να λάβουν χώρα στο Μουντιάλ της Ρωσίας, το 2018, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα στο άμεσο μέλλον.

Χρήστος Γραβιάς

Related

FIFA 7854867698751662858

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item