Όταν η Φενερμπαχτσέ έγραφε ιστορία στο "Θέατρο των Ονείρων" (vid)

του Μάριου Μάντζου Ήταν 30 Οκτωβρίου 1996, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοξενούσε την Φενερμπαχτσέ για την 4η αγωνιστική της φάσης...

του Μάριου Μάντζου
Ήταν 30 Οκτωβρίου 1996, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοξενούσε την Φενερμπαχτσέ για την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Δεκαπέντε βράδια νωρίτερα, οι "κόκκινοι διάβολοι" έφυγαν... αέρας από το "Σουκρού Σαράτσογλου" με τέρματα των Μπέκαμ και Καντονά, επομένως όλοι περίμεναν ότι οι γηπεδούχοι θα πάρουν τον αγώνα.
Πράγματι, σε όλο το ματς είχαν την υπεροχή. Το γκολ όμως δεν ήρθε ποτέ για εκείνους. Εν αντιθέσει, στο 79ο λεπτό, ήρθε η ψυχρολουσία. Μία ψυχρολουσία που έκανε 40 ολόκληρα χρόνια να έρθει. Γιατί τόσα είχαν περάσει το 1996 από το πρώτο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της Γιουνάιτεντ. Δεν είχε ηττηθεί ποτέ!
Το γκολ του Έλβιρ Μπόλιτς, δώδεκα λεπτά πριν τη συμπλήρωση των ενενήντα, θα αφήσει τη Φενέρμπαχτσε για πάντα στην Ιστορία ως την πρώτη ομάδα που κατάφερε να κερδίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στην έδρα της σε ευρωπαϊκό αγώνα.

Δεν το είχε καταφέρει ούτε η Ρεάλ του Ντι Στέφανο, ούτε η Μπαρσελόνα του Μαραντόνα, ούτε και πολλές άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Η Φενέρμπαχτσε, στην οποία τότε αγωνιζόταν ο γνωστός μας Ερόλ Μπουλούτ, κατάφερε να γίνει η πρώτη ομάδα που φεύγει με το διπλό από το "Όλντ Τράφορντ", λίγες ημέρες πριν περάσει νικηφόρα από εκεί και η Γιουβέντους!

Στο 78', ο γεννηθείς στη Ζένιτσα, Βόσνιος, Έλβιρ Μπόλιτς, κινήθηκε από τα αριστερά, έφερε την μπάλα στο δεξί και με σουτ έξω από την περιοχή "εκτέλεσε" τον Πίτερ Σμάιχελ.

Το 0-1 έμεινε μέχρι το τέλος, σκορπώντας τον ενθουσιασμό στους Τούρκους φιλάθλους και κάνοντας τους φίλους της Γιουνάιτεντ να αποχωρήσουν για πρώτη φορά με κατεβασμένο το κεφάλι από το "Όλντ Τράφορντ" σε ευρωπαϊκό αγώνα.


Ο Μπόμπι Τσάρλτον, η θρυλική αυτή φιγούρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είδε το αήττητο στο οποίο είχε μεγάλη συμβολή να διακόπτεται με τέτοιο οδυνηρό τρόπο. Το ίδιο βράδυ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. "Θα χάναμε κάποια στιγμή. Το περίμενα όμως από μια πραγματικά πολύ μεγάλη ομάδα. Όχι έτσι", είπε.

Όσες επιτυχίες, όσες νίκες και όσα τρόπαια και αν πανηγύρισε, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν μπόρεσε ποτέ να χωνέψει ότι ήταν εκείνος που καθόταν στον πάγκο στο τέλος αυτού του θρυλικού σερί.

"Δεν ήθελα να είμαι εγώ ο προπονητής στο πρώτο ματς που θα έχανε η Γιουνάιτεντ εντός έδρας. Δυστυχώς, ήταν μια βραδιά την οποία δεν θα την ξεχάσω. Δεν μπορώ να την ξεχάσω. Γιόρταζα 10 χρόνια προπονητής στην ομάδα και ήμουν εκείνος που έχανε για πρώτη φορά στην έδρα της στην Ευρώπη", ανέφερε για την 30η Οκτωβρίου 1996 ο Σκωτσέζος προπονητής.

Το αήττητο σερί κράτησε για 56 αγώνες.

Η ήττα από τη Φενέρμπαχτσε ήρθε να ολοκληρώσει ένα από τα τραγικότερα δεκαήμερα στην ιστορία των "κόκκινων διαβόλων", οι οποίοι στις 20 Οκτωβρίου ηττήθηκαν με 5-0 από τη Νιούκαστλ και στις 26 του μηνός έχασαν 6-3 από τη Σαουθάμπτον!

Δείτε το ιστορικό γκολ του Μπόλιτς

Μάριος Μάντζος

Related

Champions League 548038666034864480

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item