Μπορεί ο Μάτα να φέρει την άνοιξη;

Η μετακίνηση του Χουάν Μάτα από την Τσέλσι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι αδιαμφισβήτητα το ποδοσφαιρικό γεγονός του Ιανουαρίου. Θα κατα...

Η μετακίνηση του Χουάν Μάτα από την Τσέλσι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι αδιαμφισβήτητα το ποδοσφαιρικό γεγονός του Ιανουαρίου. Θα καταφέρει να φέρει καλές μέρες στο "Όλντ Τράφορντ";

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ

Μετά και την επισημοποίηση της μετεγγραφής του Μάτα στη Γιουνάιτεντ μπορούμε πια να μιλάμε γι' αυτήν χωρίς επιφυλάξεις. Όχι πως δεν ήταν κοινό μυστικό ότι θα πραγματοποιηθεί το deal, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πλέον, όμως, τίποτα δεν αλλάζει και ο Ισπανός είναι "κόκκινος διάβολος".

Νομίζω ότι αυτή η μετεγγραφή αποτελεί την πλήρη απόδειξη ότι ο Ντέιβιντ Μόγιες ξέμεινε από λύσεις. Ο ίδιος διαβεβαίωνε προ εβδομάδων ότι η ομάδα του δεν θα κινηθεί για την απόκτηση κάποιου παίκτη. Οι συνθήκες όμως τον ανάγκασαν όχι μόνο να κάνει μία προσθήκη αλλά να την πληρώσει όσο καμία άλλη στην ιστορία του συλλόγου.

Σκεφτείτε πόσο... αντι-Γιουνάιτεντ ήταν αυτό το deal. Διότι οι "κόκκινοι διάβολοι" δεν συνήθιζαν να κάνουν μετεγγραφές τον Γενάρη ενώ ποτέ δεν τα είχαν... σκάσει χοντρά στη χειμερινή περίοδο. Αν δεν κάνω λάθος, η πιο ακριβή αγορά της τον Ιανουάριο ήταν ο Λουίς Σαχά έναντι 15 εκατ. λιρών στις αρχές του 2004.

Το ερώτημα τώρα είναι το αν "ένας Μάτα φέρνει την άνοιξη". Εξ ολοκλήρου, όχι δεν τη φέρνει, αλλά σίγουρα συντελεί στο να έρθει εκείνη. Γιατί όχι μόνο είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, αλλά θα έχει και πολλούς λόγους να αποδώσει τα μέγιστα.

Πρώτος και καλύτερος λόγος, το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μάτα δεν έχει παίξει πολύ φέτος και, αν δεν έφευγε άμεσα από την Τσέλσι, υπήρχε ορατός ο κίνδυνος να μην ταξιδέψει Βραζιλία ή τουλάχιστον να μην είναι τότε στα καλύτερά του. Ο Μόγιες θα του δώσει άμεσα χρόνο και φανέλα βασικού, επομένως εκείνος θα αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά για να πάει στη "χώρα του καφέ" όσο πιο έτοιμος και φορμαρισμένος μπορεί.

Δεύτερον, μια εκδικησούλα από τον Μουρίνιο θα θέλει να την πάρει ο Ισπανός. Είναι ανθρώπινο. Ο Πορτογάλος δεν τον υπολόγιζε. Και δεν ήταν και κανένας τυχαίος. Πολυτιμότερος παίκτης της Τσέλσι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ο άνθρωπος και ως εκ τούτου δικαιούται να αισθάνεται αδικημένος και fired-up για να αποδείξει ότι ο "Special One" έκανε λάθος που δεν τον εκτίμησε. Ακόμη και εγωιστής να μην είναι, αυτό το αίσθημα βγαίνει σε κάθε άνθρωπο. Χωρίς αυτός να είναι ενσυνείδητα ο σκοπός του.

Επίσης, καθαρά αγωνιστικά, το παιχνίδι της Γιουνάιτεντ μάλλον ταιριάζει καλύτερα στον Μάτα από ό,τι εκείνο του Μουρίνο στην Τσέλσι. Ο Πορτογάλος είχε δίκιο ότι ο Ισπανός δεν ήταν τόσο aggressive όσο οι Όσκαρ και Αζάρ και επομένως δεν μπορούσε να συμβαδίσει με αυτό που έψαχνε ο κόουτς. Αντιθέτως, ταιριάζει γάντι στο 4-4-2 του Μόγιες και αυτό για τον ίδιο αποτελεί μεγάλο κίνητρο, καθώς θα αισθάνεται ότι είναι σε θέση να παίξει κυριολεκτικά αυτό που μπορεί.


Ο Μάτα ήταν ένας παίκτης που έλειπε από τη Γιουνάιτεντ. Οι "κόκκινοι διάβολοι" αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων και αυτό έχει συντελέσει εν πολλοίς στα αρνητικά αποτελέσματα. Ο Μάτα είναι άκρως δημιουργικός ποδοσφαιριστής. Μπορεί να φτιάξει τη φάση, μπορεί να την τελειώσει, μπορεί να σου πάρει και το ματς. Δεν είναι σταρ, αλλά είναι πρωταγωνιστής.

Και κάτι τελευταίο, μα πολύ σημαντικό. Οι ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ψυχολογία. Δεν έχουν πλέον την εμπιστοσύνη ούτε καν στον Ρούνεϊ και τον Φαν Πέρσι ότι μπορούν να αλλάξουν μόνοι τους το παιχνίδι. Έχοντας παίξει μπάλα, έστω και πολύ ερασιτεχνικά, κατάλαβα ότι ένας πραγματικά πολύ καλός συμπαίκτης σου μπορεί με την αγωνιστική του όρεξη να σε παρασύρει και να ανεβάσει και τη δική σου απόδοση αλλά και της ομάδας γενικότερα. Ο Μάτα είναι παίκτης που μπορεί να το καταφέρει αυτό.

Μόνο και μόνο ο αέρας αισιοδοξίας που πνέει ήδη στο "Όλντ Τράφορντ" από τη μεγάλη αυτή μετεγγραφή είναι ένα στοιχείο που δίνει ελπίδες ότι η Γιουνάιτεντ θα ανακάμψει άμεσα, ώστε να μπει για τα καλά στη διεκδίκηση της 4ης θέσης.

Τελικά, ίσως και να τη φέρει την άνοιξη. Ποτέ δεν ξέρεις. Καλή εβδομάδα σε όλους.

Μάριος Μάντζος

Related

Χουάν Μάτα 9139990657207662257

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item