Το σπάσιμο του... κατεστημένου, που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ

Αρκεί ένα τρόπαιο για να αλλάξει ολόκληρη την ιστορία μιας ομάδας; Την απάντηση έδωσε ο μπασκετικός Άρης πριν από ακριβώς 35 χρόνια, όταν ...

Αρκεί ένα τρόπαιο για να αλλάξει ολόκληρη την ιστορία μιας ομάδας; Την απάντηση έδωσε ο μπασκετικός Άρης πριν από ακριβώς 35 χρόνια, όταν κατακτούσε το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του, απομακρύνοντας τον τίτλο από την Αθήνα για παρθενική φορά μετά τη θέσπιση της Α' κατηγορίας.


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ

Τη σεζόν 1963-64, θεσπίζεται η Α' κατηγορία μπάσκετ στην Ελλάδα, η οποία διαδέχθηκε το παμπάλαιο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Έκτοτε και μέχρι το 1979, ο Παναθηναϊκός μετρούσε 8 πρωταθλήματα, η ΑΕΚ 5 και ο Ολυμπιακός 2, δημιουργώντας έτσι μια αυτοκρατορία του λεκανοπεδίου, που μεταφράστηκε από τους Θεσσαλονικείς τότε ως "το κατεστημένο του λεκανοπεδίου".

Η συμπρωτεύουσα έψαχνε τον τρόπο να σπάσει αυτό το κατεστημένο. Και το βρήκε πριν από ακριβώς 35 χρόνια στις κιτρινόμαυρες φανέλες του Άρη. Σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου 1979, ο Άρης επικράτησε του Ολυμπιακού με 85-82 και "σφράγισε" την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος. Όλα αυτά μέσα σε ένα κατάμεστο Αλεξάνδρειο από 8.000 φίλους των γηπεδούχων, που συσσωρεύτηκαν με το ζόρι, αφήνοντας άλλους 3.000 εκτός γηπέδου!

Το μεγάλο "αστέρι" της ομάδας, Χάρης Παπαγεωργίου, υπέστη τροφική δηλητηρίαση παραμονές του αγώνα και έπαιξε στο 50% από αυτό που μπορούσε, με τον αρχηγό Βαγγέλη Αλεξανδρή να παίρνει τον Άρη από το χέρι, σημειώνοντας 30 πόντους (20/20 βολές!), και να τον οδηγεί στην τεράστια νίκη-τίτλος.

"Σκεφτόμουν κάτι που μου είχε πει μια μέρα σε ένα καφενείο της Θεσσαλονίκης, ο Αχιλλέας Ασλανίδης, που τότε αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ: "Εγώ, καρντάση, όταν βαράω πέναλτι δεν κοιτάζω πουθενά. Φαντάζομαι ότι είμαι μόνος μου σε ένα άδειο γήπεδο και σουτάρω".Ε, αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ εκείνο το βράδυ: πήγαινα στη γραμμή του φάουλ και βάραγα τις βολές σαν να ήμουν σε άδειο γήπεδο", θυμάται ο Αλεξανδρής.

Ο 34χρονος τότε Γιάννης Ιωαννίδης αναδείχθηκε πρωταθλητής στην πρώτη τους θητεία ως προπονητής και προϊδέασε τους πάντες για το λαμπρό μέλλον που θα ακολουθούσε στους πάγκους.

Ο Άρης είχε μόλις σπάσει το κατεστημένο της Αθήνας, κατακτώντας το πρώτο του πρωτάθλημα μετά το πολύ μακρινό 1930, σε μια διοργάνωση με μόλις τέσσερις ομάδες. Καμία σχέση με τον τίτλο του 1979, ο οποίος άλλαξε την ιστορία του Άρη και του ελληνικού μπάσκετ, καθώς αποτέλεσε το μέσο πειθούς για την οικογένεια του Νίκου Γκάλη, ώστε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη μετακίνηση του μεγαλύτερου καλαθοσφαιριστή της χώρας μας από το Νιου Τζέρσι στη Θεσσαλονίκη, λίγους μήνες μετά.

Επίσης, αυτό το πρωτάθλημα σηματοδότησε και το τέλος εποχής για τη μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού, οι οπαδοί του οποίου θα πανηγυρίσουν ξανά πρωτάθλημα 14 χρόνια μετά. Τι ειρωνεία; Προπονητής του θα είναι τότε ο Γιάννης Ιωαννίδης!

Το ρόστερ των πρωταθλητών αποτελούσαν οι: Στέλιος Καλαντίδης, Σταύρος Χωλόπουλος, Δημήτης Νάστος, Διαμαντής Σκόνδρας, Τάσος Σπάρταλης (σκοτώθηκε σε τροχαίο), Χάρης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Σπηλιώτης, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Βασίλης Παραμανίδης, Κώστας Στυλιανού, Λάζαρος Βορεάδης, Ισαάκ Δεγεμερτζής, Διονύσης Ανανιάδης, Στράτος Βαμβακούδης. 


Μάριος Μάντζος

Related

Σαν σήμερα 795919499560682636

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item