Η "άλωση" της Πράγας από τον Παναθηναϊκό (vid)

Σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου, πριν από ακριβώς 12 χρόνια, ο Παναθηναϊκός επικρατούσε με 0-2 στο Στάδιο Λετνά της Σπάρτα Πράγας, για τη φάση τ...

Σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου, πριν από ακριβώς 12 χρόνια, ο Παναθηναϊκός επικρατούσε με 0-2 στο Στάδιο Λετνά της Σπάρτα Πράγας, για τη φάση των "16" του Champions League.


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ

Χρόνο με το χρόνο το όνομα του Παναθηναϊκού λησμονείται όλο και περισσότερο στο Champions League. Ένα αληθινό τότε κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σαν σήμερα το 2002, ημέρα Τρίτη, πετύχαινε μία πολύ σημαντική εκτός έδρας νίκη, την πέμπτη του στην ιστορία του στο θεσμό υπό τη νέα του ονομασία.

"Θύμα" των Αθηναίων αυτή τη φορά η Σπάρτα Πράγας, που βρισκόταν σε μια από τις πιο σπουδαίες εποχές της ιστορίας της, όντας πρωταθλήτρια Τσεχίας και αποτελούμενη από παίκτες όπως οι Τσεχ, Γκριγκέρα, Γιάροσικ, Νοβότνι, Σιονκό κ.α., υπό την τεχνική ηγεσία του Γιάροσλαβ Χρέμπικ.

Έλληνες και Τσέχοι κληρώθηκαν μαζί στον τρίτο όμιλο της φάσης των "16" (τότε με ομίλους η φάση αυτή), παρέα με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Πόρτο. Ο Παναθηναϊκός αναζητούσε την πρώτη του νίκη στην 3η αγωνιστική της φάσης, μετά το 0-0 στη Λεωφόρο με την Πόρτο και την ήττα με 3-0 στη Μαδρίτη. Από την άλλη, η Σπάρτα είχε πάρει την προηγούμενη αγωνιστική ένα μεγάλο διπλό (0-1) στο "Ντας Σάντας" του Οπόρτο, ενώ είχε τρομάξει τη Ρεάλ στην Πράγα αλλά έχασε στις λεπτομέρειες με 2-3.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν είχε μόλις αντικαταστήσει τον Γιάννη Κυράστα, που "έχτισε" ένα εκπληκτικό οικοδόμημα αλλά απολύθηκε για τη μέτρια πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα, και ετοιμάζοταν να κάνει το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Παραγουανός μάλιστα τοποθέτησε στο αριστερό άκρο της άμυνας τον Μηνά Πίτσο, που μόλις είχε αποκτηθεί από τον ΟΦΗ, καθώς ο Τάκης Φύσσας ήταν τιμωρημένος, ενώ στη μέση του αγώνα χρησιμοποίησε και τον επίσης νεοαποκτηθέντα Ρόμπερτ Γιάρνι.

Ο Παναθηναϊκός εκείνο το βράδυ, μπροστά σε 4.000 φίλους του (!), ήταν υπέροχος. Στο 39ο λεπτό, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου μεταβίβασε την μπάλα στον Νίκο Λυμπερόπουλο. Εκείνος κατέβασε την μπάλα και έκανε μια φανταστική πάσα στον επερχόμενο από τα δεξιά Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος με δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αφού ο Πετρ Τσεχ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την μπάλα.


Η πράσινη εξέδρα ξεσηκώθηκε και τραγουδούσε και στο 71' έκανε κυριολεκτικά το Λετνά Λεωφόρο. Ο Σωτήρης Κυργιάκος βρήκε με μακρινή μπαλιά τον Ρόμπερτ Γιάρνι στα αριστερά, που με μπαλιά με τη μία βρήκε τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, που με τη σωματική του δύναμη ισοπέδωσε την άμυνα των Τσέχων και "εκτέλεσε" τον Τσεχ για το 0-2, την ημέρα που έκλεινε τα 24 του χρόνια. Κεράκια δεν έσβησε. "Έσβησε" όμως τους Τσέχους.

Αυτή η νίκη θα αποδειχθεί στη συνέχεια "χρυσάφι" για τους "πράσινους", οι οποίοι θα νικήσουν τη Σπάρτα και στους Αμπελόκηπους (2-1), παίρνοντας τη 2η θέση στον όμιλο και την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League.

Σπάρτα Πράγας (Γιάροσλαβ Χρέμπικ): Τσεχ, Μινάρ (54' Ζελένκα), Φλάχμπαρτ, Χιούπσμαν, Νοβότνι, Γιάροσικ, Σιόνκο, Ζάβαντιλ, Χάρτινγκ (46' Σίζεκ), Μιχάλικ, Κινστλ

Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Πίτσος, Χένρισκεν, Γκούμας, Κυργιάκος, Γκαλέτο (67' Γιάρνι), Μπασινάς, Κωνσταντίνου (86' Βόκολος), Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος



Μάριος Μάντζος

Related

Champions League 5773200023402394694

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item