Η Ατλέτικο "έκλεψε" τη δόξα της Μπάρτσα

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  "Βιθέντε Καλντερόν", η ώρα φτάνει λίγα λεπτά μετά τις 11 και μισ...

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

"Βιθέντε Καλντερόν", η ώρα φτάνει λίγα λεπτά μετά τις 11 και μισή, ο Webb σφυρίζει τη λήξη της αναμέτρησης και οι παίκτες της Ατλέτικο ζουν κάτι ανεπανάληπτο. Είναι στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Απέκλεισαν την τεράστια Μπαρτσελόνα, νικώντας την 1-0 (συνολικό σκορ 2-1) και πλέον, κλέβοντας τη δόξα της,  μπορούν να ελπίζουν σε κάθε τρελό όνειρο, γιατί απλούστατα το αξίζουν. 

Η Ατλέτικο για ακόμα ένα παιχνίδι έδειξε ότι είναι αναμφίβολα κάτι καινούργιο στο χώρο του ποδοσφαίρου, έχει τη δίψα του νικητή, που δεν συμβιβάζεται με τίποτα. Τα θέλει όλα (πρωτάθλημα, Τσάμπιος Λιγκ) και είναι γεμάτη πάθος και ενέργεια για να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Στο παιχνίδι της Τετάρτης απέδειξε ότι είναι πλέον μεγάλη ομάδα, γιατί παρόλο που είχε το 1-1 από το προηγούμενο ματς, δεν μπήκε με τη νοοτροπία ότι είναι το "αουντσαίντερ" και ότι πρέπει να παίξει μόνο άμυνα για να προκριθεί. Μπήκε αποφασιστικά και έδειξε τα "καρύδια" της στην Μπαρτσελόνα, είχε 3 δοκάρια στο πρώτο 20 λεπτό, την κατοχή της μπάλας και το 1-0 από τον νεότατο και ταλαντούχο Κόκε. Ο κόσμος τής έδωσε την ώθηση και το εκμεταλλεύτηκε. Θα μπορούσε να είχε κερδίσει τη Μπαρτσέλονα με 2-0, 3-0 αλλά σημασία έχει ότι την πέταξε έξω έστω με αυτό το φτωχό μα τόσο σημαντικό 1-0. Πήρε αυτό που ήθελε, την είσοδό της δηλαδή στην κορυφαία τετράδα της Ευρώπης. 

Κακά τα ψέματα, η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν είναι η ομάδα των χρημάτων, των σούπερ σταρ παικτών που το παίζουν ντίβες και ψώνια. Όμως είναι η ομάδα των άσημων παικτών (Κόκε, Μιράντα, Φελίπε, Τιάγκο, Αντριάν, Ραούλ Γκαρσία), είναι η ομάδα των νέων σούπερ σταρ της εποχής (Κουρτουά, Ντιέγκο Κόστα, Τουράν), είναι η ομάδα των ξεχασμένων-αδικημένων ποδοσφαιριστών (Ντιέγκο Βίγια) και είναι η ομάδα του προπονητή Ντιέγκο Σιμέονε. Ο προπονητής που έχει τον πρώτο και το τελευταίο λόγο στην ομάδα και ζει την κάθε στιγμή σαν να παίζει κι αυτός μέσα, έχει το πάθος, τον οίστρο του νικητή αλλά κυρίως έχει τα κίνητρα και το πνεύμα αυτού, πράγμα που το μαρτυρούν και οι δηλώσεις του στο τέλος του ματς: "Ζηλεύουμε τις οικονομικές δυνατότητες άλλων ομάδων, αλλά σε αγωνιστικό επίπεδο δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα και από κανέναν". 

Είναι τεράστια επιτυχία η πορεία της Ατλέτικο τη φετινή χρονιά για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Πρώτος λόγος είναι ότι έχει ένα μέτριο ρόστερ από πλευράς λύσεων, υλικού και χρημάτων και καταφέρνει να είναι πρώτη στη Πριμέρα Ντιβιζιόν και έχει βάσιμες πιθανότητες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ζώντας ταυτόχρονα το όνειρο του Τσάμπιονς Λικ. Δεύτερος εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι έχει τη σταθερότητα που χρειάζονται όλες οι μεγάλες ομάδες για να κατακτήσουν τρόπαια, γιατί στο παρελθόν έχουμε δει πολλές ομάδες να κάνουν την έκπληξη και το μπαμ αλλά να εξαφανίζονται, όπως π.χ. η Σεβίλλη τη σεζόν 2007-2009 (Κατάκτηση δύο κυπέλλων ΟΥΕΦΑ, ενός Σούπερ Καπ και ενός κυπέλλου Ισπανίας). 

Στην πλευρά της Μπαρτσελόνα, ο χθεσινός αποκλεισμός μαρτυρά το γεγονός ότι η ομάδα της Καταλονίας περνά μια αγωνιστική κρίση, αυτή που όλοι γνωρίζουν και κάποιοι αρνούνται να παραδεχθούν (δηλώσεις Φάμπρεγκας μια μέρα πριν το ματς: "Αύριο θα δείτε την πραγματική Μπαρτσελόνα"). Η κρίση αυτή οφείλεται στις απουσίες, τις ελλείψεις μεταγραφών στο κέντρο της άμυνας και στα ίδια πρόσωπα παικτών. Εδώ και πολλά χρόνια, η Μπαρτσελόνα παρουσιάζεται αρκετά προβλέψιμη και κάθε χρόνο γίνεται και ένα κλικ πιο αργή στην πίεση, στη μεταφορά της μπάλας και στη δημιουργία φάσεων. Ο Τάτα Μαρτινό στο προχθεσινό κρίσιμο παιχνίδι απέδειξε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του πάγκου της Μπαρτσελόνα. Τραγικό λάθος που έκανε ο Τάτα ήταν η χρησιμοποίηση του Φάμπρεγκας ως ψευτοεννιάρι και η τοποθέτηση του Μέσσι στα δεξιά της επίθεσης που είχε να αγωνιστεί από τη σεζόν 2008-2009, με αποτέλεσμα η δεξιά πλευρά να μένει άδεια και να την κρατάει ένα παίκτης, ο Άλβες. Καλό είναι μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό οι ανθρώποι της Μπάρτσα να προβούν στις κινήσεις που πρέπει, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει η ομάδα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Εξάλλου δεν πρέπει να απογοητεύονται σκεπτόμενοι ότι έχουν τη "Μασία" και τα ταλέντα που βγαίνουν από κει είναι σε θέση να ελπίζουν ότι η ομάδα θα ανανεωθεί. Φυσικά και χρειάζονται μεταγραφές (με την τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ όμως δύσκολα) ειδικά στις θέσεις των αμυντικών και του τερματοφύλακα και κυρίως χρειάζεται ανανέωση στο ρόστερ, αλλά και στο πλάνο παιχνιδιού της Μπάρτσα. 

Εν κατακλείδι η ισπανική μονομαχία στους "8" του Τσαμπιονς Λίγκ ήταν εντυπωσιακή, αρκετά αμφίρροπη και σίγουρα αξιομνημόνευτη. Εν αναμονή της σημερινής κλήρωσης και των αγώνων των ημιτελικών. Έρχονται επικές μάχες και συγκινήσεις.

Πάνος Νικολακόπουλος

Related

Champions League 6524923821311892772

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item