Ακούγοντας ταξίμια σμυρνέικα...

Το μεγαλείο και η περηφάνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, το βουβό, γεμάτο πόνο και δυστυχία οδοιπορικό των βασανισμένων προσφύγων από...


Το μεγαλείο και η περηφάνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, το βουβό, γεμάτο πόνο και δυστυχία οδοιπορικό των βασανισμένων προσφύγων από τη Μικρά Ασία ενσαρκώνονται στο έμβλημα και τα χρώματά της. Κάπως έτσι οραματίστηκε πριν από ακριβώς 90 χρόνια την ΑΕΚ ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός, Κωνσταντίνος Σπανούδης, παρέα με 40 άτομα στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου (αριθμός 24), εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.

Εάν πραγματικά υπάρχει μία ομάδα για της οποίας την ιστορία μπορείς κυριολεκτικά να κλάψεις, αυτή είναι αδιαμφισβήτητα η ΑΕΚ. Και αυτό διότι η "Ένωση" δεν αποτελεί απλώς μία ομάδα. Είναι φορέας αξιών, πολιτισμού και βρίσκεται πάντα εδώ για να μας θυμίζει το σθένος, τη θέληση και την πίστη των προσφύγων του 1922 να σταθούν όρθιοι, με το έμβλημά της, τον δικέφαλο αετό που κοιτάζει αριστερά και δεξιά συμβολίζοντας την εξουσία του Βυζαντίου σε Ανατολή και Δύση, να κρατά ζωντανό το μεγαλείο του κράτους των Παλαιολόγων.

Υπό τους ήχους παλαιών σμυρνέικων ταξιμιών, στις 13 Απριλίου 1924, λοιπόν, ιδρύεται η θρυλική ΑΕΚ, που διατηρεί μέχρι και σήμερα, 90 χρόνια μετά, την αρχική της ταυτότητα και δεν ξεχνά το τι πρεσβεύει. Και αυτό δεν είναι παρά το μεγαλύτερο τρόπαιο για την κορυφαία εξωαγωνιστικά ομάδα της Ελλάδας.

Επιμέλεια: Μάριος Μάντζος

Related

main 7922230323206666514

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item