Όλα τα σενάρια του υποβιβασμού στη Football League

Με την υπόθεση τίτλος να έχει ξεκαθαρίσει μήνες τώρα, και την πεντάδα των play-off να έχει "κλειδώσει" εδώ και κάμποσες αγωνι...


Με την υπόθεση τίτλος να έχει ξεκαθαρίσει μήνες τώρα, και την πεντάδα των play-off να έχει "κλειδώσει" εδώ και κάμποσες αγωνιστικές, το βλέμμα των φιλάθλων είναι στραμμένο στην αληθινή "μάχη" που δίνεται για άλλη μία χρονιά στη ζώνη του υποβιβασμού και σήμερα αναμένεται να πέσουν κορμιά σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας, μιας και θα διεξαχθεί η 34η και τελευταία αγωνιστική, στο τέλος της οποίας θα γνωρίζουμε ποια ομάδα θα ακολουθήσει τον Άρη στη Football League, καθώς και ποια θα παίξει μπαράζ για την παραμονή.

Πανιώνιος, Πλατανιάς, Απόλλων Σμύρνης, Skoda Ξάνθη και Βέροια παίζουν σήμερα όλη τους τη σεζόν. Από αυτούς, οι τρεις θα επιβιώσουν, ο ένας θα παίξει μπαράζ με ομάδα της Football League και ο τελευταίος θα αποχαιρετήσει οριστικά τη μεγάλη κατηγορία. 

Τα σενάρια; Πολλά. Το Φάουλ - Γκολ σας τα παρουσιάζει, για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε με απόλυτη επίγνωση της κατάστασης την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου.

Αρχικά, ας δούμε πώς έχει η βαθμολογία στην "ουρά", μετά από 33 αγώνες:

13. Πανιώνιος 38
14. Πλατανιάς 37
15. Απόλλων 36
                             
16. Ξάνθη 35
-. Βέροια 35

Οι αγώνες των ομάδων αυτών στην 34η αγωνιστική είναι:

Πανιώνιος - Πλατανιάς
Ολυμπιακός - Απόλλων Σμύρνης
Skoda Ξάνθη - Παναθηναϊκός
Βέροια - Αστέρας Τρίπολης

Από τα άνω βαθμολογικά δεδομένα, προκύπτει ότι ο Πανιώνιος έχει την λιγότερο απαιτητική αποστολή από τους πέντε, καθώς χρειάζεται μόλις έναν πόντο στη Νέα Σμύρνη επί του Πλατανιά για να μείνει στην κατηγορία. 

- Τριπλή ισοβαθμία στους 38 βαθμούς

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα να ισοβαθμήσουν τρεις ομάδες στους 38 βαθμούς: 
α) Πανιώνιος - Ξάνθη - Βέροια
β) Πλατανιάς - Ξάνθη - Βέροια

Στην περίπτωση α, υποβιβάζεται ο Πανιώνιος και πάει σε μπαράζ η Βέροια. Θα πρέπει η Ξάνθη να κερδίσει τον Παναθηναϊκό και η Βέροια τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ ο Πανιώνιος θα πρέπει να ηττηθεί από τον Πλατανιά. Οι Νεοσμυρνιώτες, στην τριπλή αυτή ισοβαθμία, χάνουν το "τρένο" της παραμονής καθότι υστερούν σε συνολικούς βαθμούς στα παιχνίδια με τις δυο αυτές ομάδες, έχοντας συγκεντρώσει 4, έναντι 6 της Βέροιας και 7 της Ξάνθης. Η "Βασίλισσα του Βορά" θα πάει σε αγώνα μπαράζ.

Στην περίπτωση β, υποβιβάζεται η Ξάνθη και η Βέροια πάει σε μπαράζ. Θα πρέπει η Ξάνθη να κερδίσει τον Παναθηναϊκό και η Βέροια τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ ο Πλατανιάς θα πρέπει να αποσπάσει ισοπαλία από τον Πανιώνιο στη Ν. Σμύρνη. Η Ξάνθη υποβιβάζεται με σύνολο 4 βαθμούς στα παιχνίδια με τους εν λόγω δύο αντιπάλους, έναντι 5 της Βέροιας και 8 του Πλατανιά.

- Τριπλή ισοβαθμία στους 36 βαθμούς

Το σενάριο αυτό αφορά σε τριπλή ισοβαθμία Ξάνθης - Απόλλωνα - Βέροιας. Για να υλοποιηθεί αυτό, θα πρέπει ο Απόλλων να ηττηθεί στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" από τον Ολυμπιακό, η Ξάνθη να έρθει ισόπαλη με τον Παναθηναϊκό και να έρθουν επίσης "Χ" η Βέροια με τον Αστέρα Τρίπολης.

Στην περίπτωση αυτή, η Ξάνθη διατηρείται στη μεγάλη κατηγορία, ο Απόλλων πάει σε μπαράζ και η Βέροια υποβιβάζεται.

- Μπαράζ μέσω μπαράζ

Η 16η θέση της Superleague, ως γνωστόν, οδηγεί την ομάδα που θα την καταλάβει σε play-out αγώνα μπαράζ με τον τρίτο της Football League (θα προκύψει από αγώνες play-off). Δεν αποκλείεται πάντως, για να αναδειχθεί η ομάδα που θα παίξει τον εν λόγω αγώνα μπαράζ, να χρειαστεί πρώτα ένας άλλος αγώνας μπαράζ.

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα να διεξαχθεί τέτοιος αγώνας μπαράζ:
α) Βέροια - Πλατανιάς
β) Βέροια - Απόλλων

Στην περίπτωση α, αν ο Απόλλων πάρει διπλό στο Φάληρο, η Ξάνθη χάσει από τον Παναθηναϊκό, η Βέροια κερδίσει τον Αστέρα Τρίπολης και έρθουν ισόπαλοι Πανιώνιος και Πλατανιάς, τότε θα διεξαχθεί αγώνας μπαράζ μεταξύ Βέροιας και Πλατανιά για το ποιος από τους δύο θα παίξει play-out με τον τρίτο της Football League. Στην περίπτωση αυτή, η Ξάνθη αποχαιρετά τη Superleague.

Στην περίπτωση β, αν ο Απόλλων χάσει από τον Ολυμπιακό, η Ξάνθη νικήσει τον Παναθηναϊκό και την ίδια στιγμή Βέροια και Αστέρας αναδειχθούν ισόπαλοι, τότε θα παίξουν αγώνα μπαράζ για τη 16η θέση η Βέροια με τον Απόλλωνα.

Αναφορικά με την περίπτωση ισοβαθμίας Πλατανιά - Ξάνθης (ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη και μη νίκη Ξάνθης και Βέροιας), τότε οι Χανιώτες θα μείνουν στην κατηγορία, η Ξάνθη θα πάει στα μπαράζ και η Βέροια στη Football League.

- Μπαράζ για την παραμονή

Δεν αποκλείεται πάντως να χρειαστεί αγώνας μπαράζ για την 15η θέση, που εξασφαλίζει θέση στη Superleague της επόμενης περιόδου.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να χάσει ο Απόλλων από τον Ολυμπιακό, η Βέροια να έρθει ισόπαλη με τον Αστέρα και να χάσει η Ξάνθη από τον Παναθηναϊκό. Τότε, η Βέροια με τον Απόλλωνα θα δώσουν αγώνα μπαράζ για την παραμονή. 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο διπλής ισοβαθμίας, ανάμεσα σε Απόλλωνα και Ξάνθη (αν οι ακρίτες αναδειχθούν ισόπαλοι με τον Παναθηναϊκό και χάσει ή κερδίσει η Βέροια), η "ελαφρά ταξιαρχία" υπερτερεί. Αν κερδίσει η Βέροια και χάσει ο Απόλλων, τότε υποβιβάζεται η Ξάνθη και θα παίξει μπαράζ ο Απόλλων, ενώ αν χάσει η Βέροια, θα υποβιβαστεί η ομάδα της Ημαθίας και θα δώσει μπαράζ παραμονής η Ξάνθη.


Σε μπέρδεψε η όλη ιστορία; Ας τα κάνουμε τότε... λίγο πιο λιανά. 

Πανιώνιος
- Σώζεται με ισοπαλία ή νίκη
- Σώζεται με ήττα, αν δεν νικήσουν Ξάνθη και Βέροια
- Υποβιβάζεται αν νικήσουν Ξάνθη, Βέροια και Απόλλων
- Παίζει play-out αν νικήσουν Ξάνθη, Βέροια και χάσει ο Απόλλων

Πλατανιάς
- Σώζεται με νίκη
- Παίζει μπαράζ με τη Βέροια για τη 16η θέση αν έρθει ισοπαλία, νικήσει η Βέροια, νικήσει και ο Απόλλων και δεν κερδίσει η Ξάνθη
- Σώζεται με ισοπαλία, νικήσει η Βέροια, και δεν κερδίσουν Απόλλων και Ξάνθη
- Σώζεται με ισοπαλία, νικήσει η Ξάνθη και δεν κερδίσουν Βέροια και Απόλλων
- Σώζεται με ισοπαλία, νικήσουν Ξάνθη και Βέροια και δεν κερδίσει ο Απόλλων

Απόλλων
- Σώζεται με νίκη
- Σώζεται με ισοπαλία, αν δεν κερδίσουν Ξάνθη και Βέροια
- Υποβιβάζεται με ισοπαλία, αν νικήσουν Ξάνθη και Βέροια
- Σώζεται με ήττα, αν χάσουν και οι Ξάνθη και Βέροια
- Παίζει play-out με ήττα, αν φέρουν ισοπαλίες Ξάνθη και Βέροια

Ξάνθη
- Σώζεται με νίκη, αν δεν κερδίσει ο Απόλλων
- Σώζεται με νίκη, αν χάσει ο Πανιώνιος
- Παίζει play-out με νίκη, αν χάσει ο Πλατανιάς, κερδίσει η Βέροια και δεν νικήσει ο Απόλλων
- Υποβιβάζεται με νίκη, αν χάσει ο Πλατανιάς, κερδίσει η Βέροια, νικήσει και ο Απόλλων

Βέροια
- Σώζεται με νίκη, αν δεν κερδίσουν Ξάνθη και Απόλλων
- Παίζει μπαράζ με Απόλλωνα για τη 16η θέση αν έρθει ισοπαλία, και χάσουν Ξάνθη και Απόλλων
- Παίζει play-out αν έρθει ισοπαλία, χάσει η Ξάνθη και νικήσει ο Απόλλων
- Παίζει μπαράζ με Πλατανιά για τη 16η θέση αν νικήσει, ο Πλατανιάς έρθει ισόπαλος, νικήσει ο Απόλλων και δεν κερδίσει η Ξάνθη

Τα μεταξύ τους παιχνίδια 

Βέροια-Απόλλων 1-1, Απόλλων-Βέροια 0-0 
Πλατανιάς-Απόλλων 2-0, Απόλλων-Πλατανιάς 3-1 
Ξάνθη-Απόλλων 3-2, Απόλλων-Ξάνθη 2-0 
Πλατανιάς-Ξάνθη 3-0, Ξάνθη-Πλατανιάς 2-3 
Πλατανιάς-Βέροια 2-2, Βέροια-Πλατανιάς 2-2 
Ξάνθη-Βέροια 3-0, Βέροια-Ξάνθη 3-2

* Πανιώνιος-Ξάνθη 0-0, Ξάνθη-Πανιώνιος 2-0 (θα χρησιμεύσει σε τριπλή ισοβαθμία Πανιωνίου-Ξάνθης-Βέροιας)

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα σενάρια του υποβιβασμού είναι ουκ ολίγα και επομένως καμία ομάδα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Σημαντικό ρόλο πάντως θα παίξει το τι θα κάνουν οι δύο "αιώνιοι", Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, που κρίνουν εν μέρει το μέλλον της Ξάνθης και του Απόλλωνα, αντίστοιχα. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν απόψε. Ώρα έναρξης των αναμετρήσεων: 19:00.

Επιμέλεια: Μάριος Μάντζος

Related

Superleague 4798593892792196470

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item