CLstories: Η πρώτη "μονομαχία" Ρεάλ - Μπάγερν (vid)

Για 21η φορά στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία, ακόμη μία για το Champions League όπως και οι προηγούμενες, θα τεθούν την Τετάρτη αντιμέ...

Για 21η φορά στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία, ακόμη μία για το Champions League όπως και οι προηγούμενες, θα τεθούν την Τετάρτη αντιμέτωπες η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου. Πότε όμως "μονομάχησαν" για πρώτη φορά;


Ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο χρονολογείται στις 31 Μαρτίου 1976, ημέρα Τετάρτη, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Καθαρίζοντας τη Ζενές Ες και τη Μάλμε και διαλύοντας την Μπενφίκα, η υπερομάδα του Ντίτμαρ Κράμερ, η Μπάγερν Μονάχου, έφτασε στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ένα πραγματικά ονειρικό σύνολο, που είχε πάρει την κυριαρχία της Ευρώπης από τον Άγιαξ ήδη από το 1974 (δύο σερί ευρωπαϊκά). Με παίκτες όπως ο αρχηγός Φραντς Μπεκενμπάουερ, η μηχανή των γκολ Γκερντ Μίλερ, ο φύλακας-άγγελος Σεπ Μάιερ, και πολλούς ακόμη, η Μπάγερν Μονάχου κυνηγούσε το τρίτο συνεχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Απέναντί της, η "βασίλισσα" Ρεάλ Μαδρίτης με ήδη έξι ευρωπαϊκά στο παλμαρέ της, χάρη στην ανυπέρβλητη ομάδα της δεκαετίας του '50 και το σύνολο του Μιγκέλ Μουνιόθ το 1966. Οι Μαδριλένοι όμως δεν ήταν πια όπως παλιά και η δεκαετία του '70 χαρακτηρίζεται για εκείνους από καθίζηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που κορυφώθηκε το 1971, όταν έχασαν το Κύπελλο Κυπελλούχων από την Τσέλσι σε διπλό αγώνα στο "Στάδιο Καραϊσκάκη". Η άνοδος των συλλόγων της Βόρειας Ευρώπης άλλαξε τα δεδομένα και η Ρεάλ κυνηγούσε την αποκατάσταση της παλαιάς τάξης των πραγμάτων με παίκτες όπως ο Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, καθώς και ο Δυτικογερμανός Γκέντερ Νέτσερ και coach τον Σέρβο Μίλιαν Μίλιανιτς.

Υπό αυτά τα δεδομένα, στις 31 Μαρτίου 1976, ο Αυστριακός Έρικ Λαϊνμάιερ διευθύνει την πρώτη συνάντηση στα χρονικά του ποδοσφαίρου μεταξύ των δύο ομάδων, μπροστά σε 111.000 θεατές στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" της Μαδρίτης.

Στο 7ο μόλις λεπτό, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ξεσήκωσε τους Ισπανούς φιλάθλους, ανοίγοντας το σκορ για τη Ρεάλ. Στο 42', όμως, ο Γκερντ Μίλερ ισοφάρισε σε 1-1, σκορ που δεν άλλαξε στην επανάληψη και έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στη Μπάγερν Μονάχου, την οποία και πήραν οι Βαυαροί 14 βράδια αργότερα με δύο γκολ του Μίλερ και πάλι (2-0) στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, που μία τετραετία πριν είχε φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Μπάγερν προκρίθηκε στον τελικό της Γλασκώβης, όπου το "χρυσό" γκολ του Φραντς Ροτ της χάρισε τη νίκη με 1-0 επί της Σεντ-Ετιέν και μαζί της τον τρίτο (συνεχόμενο) τίτλο Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έναν τίτλο, που χρειάστηκε να περάσουν έκτοτε 25 χρόνια για να τον κατακτήσει ξανά.



Επιμέλεια: Μάριος Μάντζος

Related

main 8261498666771005113

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item