ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014: Β' Όμιλος

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Οι τωρινοί παγκόσμιοι πρωταθλητές Ισπανοί τέθηκαν ως επικεφαλής του Ομίλου Β, όπου θα ξανασυνταντή...


 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Οι τωρινοί παγκόσμιοι πρωταθλητές Ισπανοί τέθηκαν ως επικεφαλής του Ομίλου Β, όπου θα ξανασυνταντήσουν τους Ολλανδούς, σε ένα ριμέικ του τελικού του 2010. Μαζί τους επίσης η Χιλή και η Αυστραλία. Οι αγώνες του εν λόγω ομίλου θα γίνουν σε έξι πόλεις (Σαλβαδόρ, Κουιάμπα, Πόρτο Αλέγκρε, Κορίτιμπα, Ρίο και Σάο Πάολο), στην προσπάθεια των διοργανωτών να φέρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο σε κάθε γωνιά της χώρας. 

ΙΣΠΑΝΙΑ

Θα καταφέρουν οι Ισπανοί, μετά τις Ιταλία και Βραζιλία, να κατακτήσουν για δεύτερη σερί φορά το Μουντιάλ; Άγνωστο, σαφώς δύσκολο, αλλά είναι μεγάλο το κίνητρο να γίνουν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που θα σηκώσει το τρόπαιο του Ζιλ Ριμέ στην ήπειρο της Λατινικής Αμερικής. 

Παραμένουν αδιαμφισβήτητα μια δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα, βασιζόμενη κατά κύριο λόγο στους σταρ των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Μεγάλο όπλο στη φαρέτρα του Ντελ Μπόσκε αναμένεται να είναι και ο (Βραζιλιάνος στην καταγωγή αλλά πλέον πολιτογραφημένος εδώ και λίγο καιρό) Ντιέγκο Κόστα, αν όντως είναι σε θέση να αγωνιστεί μετά τον τραυματισμό του. 

Μεγαλύτερη στιγμή των "Φούριας Ρόχας" αποτελεί ασφαλώς το παγκόσμιο της Ν. Αφρικής το 2010, χωρίς μάλιστα να δεχτούν γκολ στα νοκ-άουτ ματς της διοργάνωσης. Από εκείνο το τουρνουά ουσιαστικά άρχισαν να καθιερωνόνται ως μεγάλη (για εθνική) ομάδα, αφού πιο πριν η καλύτερη πορεία τους ήταν μέχρι τα προημιτελικά, το 2002. 

Στα προκριματικά δεν δυσκολεύτηκαν να περάσουν αφήνοντας πίσω τη Γαλλία, ενώ παράλληλα διατηρούν και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης με δύο συνεχείς κατακτήσεις (το 2008 και το 2012). Ίσως η πιο ποιοτική ομάδα που θα εμφανιστεί στα γήπεδα της Βραζιλίας, με ερωτηματικά πάντως για την κατάσταση και τη φρεσκάδα που θα βγάλουν οι παίκτες μετά τα τόσα συνεχόμενα παιχνίδια μέσα στη χρονιά, κάτι που φάνηκε και πέρυσι στο Confederations Cup, με τις μέτριες εμφανίσεις τους. 

Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Κασίγιας, Ρέινα, Ντε Χέα
Αμυντικοί: Ράμος, Πικέ, Αλμπιόλ, Ζόρδι Άλμπα, Χουανφράν, Αθπιλικουέτα Μορένο, Καρβαχάλ
Μέσοι: Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Ινιέστα, Φάμπρεγας, Νταβίδ Σίλβα, Μπουσκέτς, Καθόρλα, Χεσούς Νάβας, Μάτα, Χάβι Μαρτίνεθ, Κόκε, Ιτουρράσπε
Επιθετικοί: Τόρρες, Βίγια, Πέδρο, Νεγρέδο, Ντιέγο Κόστα, Ντεουλοφέου

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μετά την καταστροφική εμφάνιση στους ομίλους του προηγούμενου Euro (3 ήττες), οι Ολλανδοί ετοιμάζονται να εμφανιστούν ξανά δυναμικοί. Ο Λουίς Φαν Χάαλ θα παρουσιάσει ένα νεανικό κυρίως σύνολο, με πολλά νέα πρόσωπα ιδίως στην άμυνα, παράλληλα με την παρουσία έμπειρων παικτών που διαπρέπουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως οι Ρόμπεν, Φαν Πέρσι, Σνάιντερ. Μεγάλες απουσίες αποτελούν (για το χώρο του κέντρου) οι Φαν ντερ Φάαρτ και Στρότμαν. 

Οι "οράνιε", παρότι δεν έχουν κατακτήσει ποτέ το Παγκόσμιο Κύπελλο (ο μόνος τους εθνικός τίτλος είναι το ευρωπαϊκό του 1988), θεωρούνται μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του. Το 2010, έφτασαν μια ανάσα απ' τη δόξα, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική πορεία (πέρασαν τον όμιλο με 3/3 κόντρα σε Δανία, Καμερούν, Ιαπωνία), πληρώνοντας όμως στον τελικό το αντιαθλητικό και ιδιαίτερα παθητικό παιχνίδι τους. Αυτό βέβαια είχε επαναληφθεί τόσο το 1974 όσο και το 1978, όπου ηττήθηκαν από την (τότε) Δυτική Γερμανία και την Αργεντινή, αντίστοιχα. 

Αυτό το επίτευγμα δύσκολα μπορούν να το πετύχουν οι "τουλίπες" φέτος, σε μια μεταβατική περίοδο που βιώνουν. Βέβαια, από την άλλη, είναι προτιμότερο γι' αυτούς το γεγονός ότι πάνε με χαμηλούς τόνους για ό,τι καλύτερο. Αν περάσουν στην επόμενη φάση, πολλά μπορούν να συμβούν στα νοκ-άουτ, όπου μετράνε και οι διασταυρώσεις. Με αρκετούς νέους παίκτες όμως χωρίς εμπειρία, μάλλον κάπου στα προημιτελικά θα σταματήσουν.

Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Βορμ, Κίλιεσεν, Κρουλ, Ζόετ
Αμυντικοί: Φλάαρ, Ίντι, Γιάνμααρτ, Φριτζ, Φαν Άανχολτ, Φέλτμαν, Φέρεχ, Κονγκόλο, Ρέκικ
Μέσοι: Σνάιντερ, Ρόμπεν, Ντε Γιονγκ, Μπλιντ, Ντε Γκούζμαν, Κλάσι, Ντεπάι, Φερ, Βιζναλντούμ, Μπούτιους, Πρόμς, Βιλιένα
Επιθετικοί: Κάουτ, Φαν Πέρσι, Χούντελααρ, Λενς 

ΧΙΛΗ

Μετά την εκπληκτική πορεία στα προκριματικά της Νοτίου Αμερικής (όπου κατετάγη 3η, πίσω μόνο από Αργεντινή και Κολομβία), οι Χιλιανοί πήραν εύκολα το εισιτήριο για τη Βραζιλία και θα δώσουν για 9η φορά το "παρών" σε Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Η "Λα Ρόχα", όπως λέγεται χαρακτηριστικά στη χώρα της λόγω της κατακόκκινης φανέλας, είχε φτάσει μέχρι τη φάση των "16" στο προηγούμενο Μουντιάλ (είχε βρει και τότε αντίπαλο την Ισπανία στους ομίλους, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1, νικώντας όμως στα άλλα δυο παιχνίδια τις Ονδούρες και την Ελβετία). 

Θα το παλέψει και τώρα, ξέροντας όμως πως η πρόκριση κόντρα στους Ευρωπαίους του ομίλου θα είναι μάλλον δύσκολη. Ο προπονητής Χόρχε Σαμπαόλι θα στηριχθεί κυρίως στις προσπάθειες των Βιντάλ, Φερνάντες και Ίσλα στο κέντρο, ενώ μπροστά το βάρος πέφτει στους τεχνίτες Μποσενζούρ, Πινίγια και φυσικά τον Αλέξις Σάντσες. Με σύνηθες σύστημα το 3-4-3 (ώστε να μην αφήνονται κενά στην ασταθή άμυνα), "σκληρό" κέντρο και αρκετή ταχύτητα στις αντεπιθέσεις, η Χιλή αποτελεί μία κλασσική λατινοαμερικάνικη ομάδα και σίγουρα δεν θα 'ναι αντίπαλος που θα νικηθεί εύκολα.

Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Μπράβο, Ερέρα, Τοσέλι
Αμυντικοί: Γιάρα, Μέντελ, Ίσλα, Μάρκος Γκονζάλεζ, Μένα, Ρόχας, Άλμπορνοζ
Μέσοι: Μπεοσέζουρ, Βαλδίβια, Βιδάλ, Καρμόνα, Μιλάρ, Φουενζαλίδα, Αράνγκουιζ, Ντίαζ, Φελίπε Γκουτιέρεζ, Φρανσίσκο Σίλβα
Επιθετικοί: Αλέξις Σάντσες, Παρέδες, Πινίγια, Βάργκας, Ορεγιάνα

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η τρίτη συνεχόμενη παρουσία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο (και τέταρτη συνολικά) δείχνει την εξέλιξη του αθλήματος τα τελευταία χρόνια στη χώρα της Ωκεανίας. Ποδοσφαιρικά βέβαια, οι Αυστραλοί ανήκουν στην ομοσπονδία της Ασίας (εξ ου και το 2011 τερμάτισαν δεύτεροι στο Κύπελλο Εθνών της). Το 2006 κατάφεραν να προκριθούν στη φάση των "16" (ως δεύτεροι πίσω από τη Βραζιλία), χάνοντας στο 90' με το πέναλτι του Τόττι από την Ιταλία, ενώ το 2010 έχασε την πρόκριση από την Γκάνα στην ισοβαθμία. 

Ο (ελληνικής καταγωγής) προπονητής Άγγελος "Ange" Ποστέκογλου έκανε πράξη την υπόσχεσή του να δώσει ευκαιρίες σε νέα γενιά ποδοσφαιριστών των "Soceroos", όπως των Λουόνγκο, Αλοράν, Τάγκρατ και Μπόζανιτς. Από την αποστολή της προεπιλογής ξεχωρίζουν λόγω της παρουσίας τους στα ευρωπαϊκά γήπεδα οι έμπειροι Μπρεσιάνο και Κέιχιλ.

Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Γκαλέκοβιτς, Ράιαν, Λάνγκερακ, Μπιριγκίττι
Αμυντικοί: Ουίλκσιρ, Σπιράνοβιτς, ΜακΓκόγουαν, Φράνιτς, Ντάβιντσον, Ουίλκινσον, Ράιτ
Μέσοι: Μπρεσιάνο, ΜακΚέι, Ζέντινακ, Μίλιγκαν, Βίντοσιτς, Όαρ, Χόλαντ, Τροΐζι, Ρότζιτς, Μπόζανιτς, Χάλοραν, Λουόνγκο
Επιθετικοί: Κέιχιλ, Κένεντι, Λέκι, Ταγκάρτ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ Β' ΟΜΙΛΟΥ

Παρασκευή 13/06
Ισπανία - Ολλανδία 22:00, Σαλβαδόρ

Σάββατο 14/06
Χιλή - Αυστραλία 01:00, Κουιάμπα

Τετάρτη 18/06
Αυστραλία - Ολλανδία 19:00, Πόρτο Αλέγκρε
Ισπανία - Χιλή 22:00, Ρίο ντε Τζανέιρο

Δευτέρα 23/06
Αυστραλία - Ισπανία 19:00, Κουριτίμπα
Ολλανδία - Χιλή 19:00, Σάο Πάολο


Χρήστος Γραβιάς

Related

main 1665286531741048101

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item