Παρουσιάζοντας τους 23 "εκλεκτούς" του Φερνάντο Σάντος

 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ  Τώρα που επιτέλους ξεκαθαρίστηκε ότι η κλήση του Μάνου Σέργιου στην αποστολή της Εθνικής Ελλάδος για το Μουντιά...


 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ 

Τώρα που επιτέλους ξεκαθαρίστηκε ότι η κλήση του Μάνου Σέργιου στην αποστολή της Εθνικής Ελλάδος για το Μουντιάλ ήταν ένα έξυπνο διαφημιστικό τρικ, μπορούμε πια να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με τους 23 ποδοσφαιριστές που ανακοινώθηκαν από τον Φερνάντο Σάντος και θα στελεχώσουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Η αλήθεια είναι ότι για άλλη μία φορά ο Φερνάντο Σάντος δεν μας επεφύλασσε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Η 23άδα ήταν ολίγον τι αναμενόμενη και αν κάποιος προσπαθούσε πριν τη Δευτέρα, μπορούσε εύκολα να έχει μαντέψει και τους 23 παίκτες.

Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά, από γραμμή σε γραμμή:


Τερματοφύλακες 

Ο Φερνάντο Σάντος παρά τις ανησυχίες σχετικά με τον μηδαμινό χρόνο συμμετοχής του Ορέστη Καρνέζη μέχρι τα μέσα της σεζόν στη Γρανάδα, είδε τελικά τον πρώην πορτιέρο του Παναθηναϊκού να παίρνει σιγά-σιγά παιχνίδια στα πόδια του και να καθίσταται έτοιμος να πάει Μουντιάλ. Όπως όλα δείχνουν εκείνος θα είναι βασικός. Δεν υπάρχει και καλύτερος αυτή τη στιγμή.

Στα back-ups του "Ορέ" θα βρίσκονται οι Παναγιώτης Γλύκος του ΠΑΟΚ και Στέφανο Καπίνο του Παναθηναϊκού. Λογικές κάπως επιλογές, αν και θα μπορούσε να έχει κληθεί έναντι κάποιου εκ των δύο ο Αλέξανδρος Τζόρβας που έκανε μετά από χρόνια μία καλή σεζόν. Ο Γλύκος, παρότι έχει προσόντα, είναι επιρρεπής στα λάθη, ενώ ο Καπίνο, ο οποίος επίσης έχει πολλές προοπτικές, έδειξε κατά τη διάρκεια της σεζόν σημάδια αστάθειας στην απόδοσή του. Όπως και να 'χει πάντως, πρώτη επιλογή θα είναι ο Καρνέζης.

Από την άλλη, ο Μιχάλης Σηφάκης έμεινε εκτός προεπιλογής κιόλας, καθώς ο Λουίτζι Τσενάμο τού έχει φάει για τα καλά τη θέση στον Ατρόμητο και ο Έλληνας πορτιέρο έδειξε ότι δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί, παρά την εμπειρία του.


Αμυντικοί

Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσαν τα επτά ονόματα της αμυντικής γραμμής της ελληνικής ομάδας, με τους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Νίκο Καράμπελα να μένουν εκτός Μουντιάλ.

Ο Αβραάμ, όσο λυπηρό κι αν είναι, δεν έχει επιστρέψει ουσιαστικά. Έχει χάσει πολύ την επαφή με τον παλιό του εαυτό και η αλήθεια είναι ότι δικαίως έμεινε εκτός, για να πάρει τη θέση του ο Βαγγέλης Μόρας, που έκανε φοβερή χρονιά στην Ελλάς Βερόνα και θα χρειαστεί πολύ να βοηθήσει είτε ως λύση πίσω από τους Μανωλά και Παπασταθόπουλο, είτε ως παρτενέρ και των δύο σε ένα σύστημα με τρία σέντερ μπακ.

Ο Νίκος Καράμπελας έκανε επίσης πολύ καλή σεζόν στη Λεβάντε, αλλά "πλήρωσε" ουσιαστικά την μηδενική του συμμετοχή στην Εθνική και γι' αυτό προτιμήθηκε ο Γιώργος Τζαβέλλας, που είναι χρόνια μέλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ο οποίος πάντως θα μπορούσε με έναν πιο... ανένδοτο προπονητή να μείνει εκτός, λόγω πολύ νευρικής συμπεριφοράς σε πολλά ματς της Superleague που τον εξέθεσαν.

Κατά τα άλλα, Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Κώστας Μανωλάς κλασσικά και πολύ σωστά ακλόνητοι από τη θέση τους στο κέντρο της άμυνας, Βασίλης Τοροσίδης μια από τα ίδια για τα δεξιά, Ιωσήφ Χολέβας για τα αριστερά, αν και αμυντικά υστερεί σε αντίθεση με τα επιθετικά του προσόντα που είναι πάμπολλα, ενώ και ο Λουκάς Βύντρα έκανε πολύ καλή σεζόν και δικαίως κλήθηκε, έχοντας τη δυνατότητα να δώσει λύσεις τόσο στο κέντρο όσο και το δεξί άκρο της άμυνας.


Μέσοι

Μοναδικός "κομμένος" από τη μεσαία γραμμή ήταν ο Κώστας Φορτούνης. Ο κλήρος έπεσε στον άσο της Καϊζεσλάουτερν, μάλλον όμως δικαίως, αφού παρά το ταλέντο του, έκανε μέτρια σεζόν στη Γερμανία και δεν άφησε απόλυτα ικανοποιημένο τον Σάντος, που παρά το γεγονός ότι δήλωσε πικραμένος για την απόφασή του, το τελευταίο διάστημα δεν τον εμπιστευόταν.

Το γεγονός πάντως ότι κόπηκαν δύο επιθετικοί, όπως θα δούμε στη συνέχεια, έδωσε σε ακόμη έναν μέσο εισιτήριο για Βραζιλία. Έτσι και οι τέσσερις "Ιταλοί" Παναγιώτης Ταχτσίδης, Παναγιώτης Κονέ, Γιάννης Φετφατζίδης και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος θα είναι στο Μουντιάλ. Οι δύο πρώτοι έκαναν πολύ καλή σεζόν, ο "Φέτφα" ήταν φανταστικός στην Τζένοα, ενώ ο Λάζαρος που δεν επέδειξε κάτι το τρομερό κέρδισε θέση περισσότερο γιατί είναι πολύ καιρό μέλος της Εθνικής με συνεχείς συμμετοχές με το εθνόσημο.

Κατά τα άλλα, οι πρωταγωνιστές του επεισοδίου στην Τούμπα, Κώστας Κατσουράνης και Γιάννης Μανιάτης δεν υπήρχε περίπτωση να μείνουν εκτός (ακόμη κι αν δεν τα έχουν βρει) διότι είναι απαραίτητοι αγωνιστικά, τόσο ο "Κατσούρ" με την εμπειρία του, όσο και ο Μανιάτης με το συνεχές τρέξιμό του και ας μην διένυσαν την καλύτερη σεζόν τους. Επίσης, ο αρχηγός Γιώργος Καραγκούνης φυσικά στην αποστολή στην τελευταία του μεγάλη διοργάνωση σε διεθνές επίπεδο και προφανώς χρήσιμος.

Αναφορικά με τους άλλους δύο, αρχικά ο Αλέξανδρος Τζιόλης είχε μία γεμάτη σεζόν τόσο με ΠΑΟΚ όσο και με Καϊσερίσπορ. Πολλά ματς και τα περισσότερα 90λεπτα, ήταν κοινό μυστικό ότι θα πάει Βραζιλία. Από την άλλη, ο Ανδρέας Σάμαρης αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες λύσεις για τα χαφ, αν κρίνουμε από τη φετινή του παρουσία ειδικά στον α' γύρο του πρωταθλήματος.


Επιθετικοί

Η έκπληξη ουσιαστικά από τον Φερνάντο Σάντος ήρθε στην επιθετική γραμμή. Εκεί όπου όλοι περιμέναμε τον νικητή της "μάχης" μεταξύ Δημήτρη Παπαδόπουλου και Στέφανου Αθανασιάδη και τελικά βγήκαν και οι δύο χαμένοι (!) μένοντας εκτός αποστολής.

Ο Πορτογάλος προτίμησε να πάρει μαζί του μόλις τέσσερις παίκτες για την "αιχμή του δόρατος", παρά το γεγονός ότι ο ένας είναι ολίγον τι αμφίβολος για το κατά πόσο θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα. Ο λόγος φυσικά για τον Κώστα Μήτρογλου που από τότε που πάτησε το πόδι του στην Αγγλία αποτελεί μονίμως ένα ερωτηματικό για όλους. Η λογική λέει ότι το πρόβλημα που αποκόμισε στον αγώνα του Ολυμπιακού στο Παρίσι το Νοέμβριο τον ταλανίζει ακόμη. Όλα όμως θα φανούν στο γήπεδο. Ο Σάντος κάτι παραπάνω θα ξέρει που τον κάλεσε.

Αναφορικά με τους άλλους τρεις, για τον Γιώργο Σαμαρά δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης για τον αν άξιζε ή όχι τη θέση, ούτε και για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ενώ και ο Φάνης Γκέκας δικαίως πάει Βραζιλία, αφού διένυσε ακόμη μία παραγωγική σεζόν στην Κόνιασπορ. Το 'χει το γκολ ο άνθρωπος και μπορεί να δώσει πολλές λύσεις, ενώ το ένστικτό του θα μας χρειαστεί γιατί στους τρεις αγώνες θα δημιουργήσουμε περιορισμένο αριθμό μεγάλων ευκαιριών, τις οποίες και θα πρέπει να κάνουμε γκολ, αν θέλουμε να προχωρήσουμε στο θεσμό.

Εκτός Μουντιάλ έμεινε, τέλος, ο Νίκος Καρέλης, ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν είχε πολλές πιθανότητες, πράγμα που ήξερε και ο ίδιος.


Οι τελευταίες μεγάλες παραστάσεις για κάποιους

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας πιθανότατα θα αποτελέσει και την τελευταία σελίδα στην καριέρα ορισμένων ποδοσφαιριστών στην Εθνική Ελλάδος.

Ουσιαστικά αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη διοργάνωση για την Εθνική μας Ομάδα με στοιχεία 2004. Ο Γιώργος Καραγκούνης έχει δηλώσει ότι, όντας πλέον στα 37 του, δεν έχει άλλα να προσφέρει (τα 'χει δώσει όλα ο άνθρωπος), ενώ και ο Κώστας Κατσουράνης, παρόλο που δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, εξαιρετικά δύσκολα θα μπορέσει να συνεχίσει να παίζει σε τόσο υψηλούς και απαιτητικούς ρυθμούς. Επομένως, στο ματς με το οποίο η Ελλάδα θα πει "αντίο" στο Μουντιάλ θα είναι και η στιγμή που, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, η Εθνική μας θα αποκοπεί πλήρως από τη θρυλική ομάδα του Euro 2004.

Πολύ πιθανό αυτή να είναι η τελευταία μεγάλη διοργάνωση και για τους Βαγγέλη Μόρα και Λουκά Βύντρα, που πάτησαν πια στα 33 τους, ενώ δύσκολο να τα καταφέρει ξανά ο 34χρονος Φάνης Γκέκας. Μια από τα ίδια και ο Σαλπιγγίδης (επίσης 33), που φεύγοντας από τον ΠΑΟΚ πιθανότατα να βρει "στέγη" σε έναν υποδεέστερου βεληνεκούς σύλλογο, εκτός αν περάσει δεύτερη νιότη.


Λίγα λόγια για τους "κομμένους"

Δημήτρης Παπαδόπουλος και Άλεξ Τζόρβας έχασαν μάλλον την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην τελευταία τους μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική Ομάδα. Ο πρώτος είναι πια και μιας ηλικίας που για τη θέση του δεν ευνοεί, ενώ ο Αθηναίος πορτιέρο δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει στο μέλλον τους Γλύκο και Καπίνο, που σιγά-σιγά θα εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο. Δύσκολα να καταφέρει να επανέλθει στο επιθυμητό επίπεδο και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, αν και έχει το χρόνο να παλέψει για να πάει στο Euro 2016, αν η Ελλάδα προκριθεί.

Από την άλλη, ο Νίκος Καράμπελας, αν συνεχίσει έτσι στη Λεβάντε, μπορεί να κερδίσει μια θέση στην Εθνική (ως αντι-Τζαβέλλας για παράδειγμα, αν δεν ικανοποιήσει εκείνος) παρά το 30ο έτος της ηλικίας του. Για τον Κώστα Φορτούνη είναι περιττό να πούμε ότι έχει όλο το μέλλον δικό του στα 22 του, όπως και ο ίδιας ηλικίας φορ Νίκος Καρέλης, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι η συμμετοχή του στην προεπιλογή και μόνο αποτελεί μία αρχή για εκείνον.

Τέλος, απορίας άξιο είναι το πότε (και αν) θα κληθεί σε μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική ο Κλάους Αθανασιάδης, ο οποίος έχει φτάσει στα 26 του χωρίς ουσιαστική συμμετοχή με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ίσως να είναι και θέμα Σάντος, ο οποίος ούτε όταν ήταν προπονητής στον ΠΑΟΚ τον υπολόγιζε.

Και μιας και αναφερθήκαμε σε αυτό, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η φιλοσοφία και τα "θέλω" του νέου προπονητή της Εθνικής, γεγονός που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ποιοι θα στελεχώσουν το "γαλανόλευκο πειρατικό" στην επόμενη αποστολή του.

Μάριος Μάντζος

Related

main 8141252250650202387

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item