Μπαρτσελόνα: Ο απολογισμός και ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  Ένας κύκλος έκλεισε, μια νέα περίοδος ξεκινάει. Χρειάστηκαν να περάσουν έξι ολόκλ...

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Ένας κύκλος έκλεισε, μια νέα περίοδος ξεκινάει. Χρειάστηκαν να περάσουν έξι ολόκληρα χρόνια για να μείνει η Μπαρτσελόνα χωρίς τίτλο. Το 2008 η ομάδα του Φρανκ Ραίκαρντ με παίκτες όπως οι Ροναλντίνιο, Ντέκο, Ετό, Ανρί κ.α. δεν κατέκτησε τίποτα σε Ισπανία και Ευρώπη και το τέλος της ομάδας που κατέκτησε το 2006 το Τσάμπιονς Λιγκ ήταν οριστικό. Ανανέωση ήταν το σύνθημα που επικρατούσε τότε, ανανέωση είναι το σύνθημα που επικρατεί και τώρα, το 2014. Δυστυχώς για εκείνους, η φετινή χρονιά για τους φίλους της Μπάρτσα αλλά και για τον ίδιο το σύλλογο ολοκληρώθηκε με αρνητικό απολογισμό σε όλες τις διοργανώσεις: αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λίγκ στους "8" από την Ατλέτικο, χαμένος τελικός στο Κύπελλο από τη Ρεάλ (2-1) και χαμένο πρωτάθλημα από την Ατλέτικο τελευταία αγωνιστική μέσα στο Κάμπ Νου (1-1). 

Αρχικά, σχολιάζοντας τη φετινή χρονιά αξίζει να αναφερθούμε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα του απερχόμενου προπονητή Τάτα Μαρτινό. 

Πρώτο πρόβλημα ήταν η αμυντική συνοχή της ομάδας, η οποία λόγω απουσίας ποιοτικού και έμπειρου κεντρικού αμυντικού πρόδωσε αρκετές φορές αγωνιστικά τους "μπλαουγκράνα". Όσοι θυμούνται την ήττα από Βαλένθια με 2-3 εντός έδρας καταλαβαίνουν το λάθος της διοίκησης αλλά και του Τάτα με τη μη απόκτηση κεντρικού αμυντικού το περασμένο καλοκαίρι. 

Δεύτερο πρόβλημα που εντοπίστηκε τη φετινή σεζόν είναι η έλλειψη δημιουργίας φάσεων σε κρίσιμα παιχνίδια, εκεί που το "τίκι-τάκα" δεν απέδιδε και τα πράγματα στον επιθετικό προσανατολισμό της ομάδας δυσκόλευαν αρκετά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπήρχε ένα plan Β. Καλώς ή κακώς πλέον έπειτα από 5-6 χρόνια οι αντίπαλοι έχουν αφομοιώσει το 4-3-3 των Καταλανών και ο Μέσσι σε πολλά μεγάλα ματς εξαφανίζεται, όταν οι αντίπαλες άμυνες παίζουν με ασφυκτικό πρέσινγκ πάνω στον Αργεντινό σούπερ σταρ. O τρόπος παιχνιδιού της Μπάρτσα πλέον έχει αρχίσει να κουράζει κυρίως γιατί το ποδόσφαιρό της δεν εξελίσσεται και έχει φτάσει ταβάνι εδώ και αρκετό καιρό. 

Τελευταίο πρόβλημα που αναδείχθηκε φέτος ήταν ο προπονητής Τάτα Μαρτίνο, ο οποίος δεν κατόρθωσε να κρατήσει στα υψηλά επίπεδα απόδοσης τους ποδοσφαιριστές του, καθώς και στο γεγονός ότι έχασε τον έλεγχο των αποδυτηρίων και την εμπιστοσύνη των παικτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ατάκα "δεν με σέβεσαι" του Τέγιο στο παιχνίδι με την Χετάφε, όταν μπήκε στον αγώνα στο 92ο λεπτό ως αλλαγή.


Η νέα χρονιά όμως έχει αρχίσει και σχεδιάζεται στην Μπαρτσελόνα και ήδη η Διοίκηση ολοκλήρωσε τη συνεργασία της με τον Τάτα Μαρτίνο και ανακοίνωσε την πρόσληψη του Λουίς Ενρίκε (πρώην προπονητής της Θέλτα), ο οποίος επιστρέφει στο κλαμπ που αγάπησε μετά από αρκετά χρόνια σε ένα πόστο, που τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται αρκετές πρωτοβουλίες. Θα χρειαστούν να βρεθούν κίνητρα στους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Επιπλέον, ο Ενρίκε καλείται να έχει τον πλήρη έλεγχο των αποδυτηρίων, καθώς χρειάζονται από τον ίδιο νέες ιδέες στον τρόπο αντίληψης του παιχνιδιού με στόχο την αναγέννηση της Μπαρτσελόνα και την άμεση επιστροφή στους τίτλους. 

Με βάση τα δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, ο Θουμπιθαρέτα και ο Μπερτομέου έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό στις μεταγραφές και στις αποχωρήσεις, ώστε τη νέα χρονιά η ομάδα της Βαρκελώνης να ξεχάσει τη φετινή κακή σεζόν. Το ποσό του μεταγραφικού μπάτζετ που ακούγεται αγγίζει τα 120 εκατομμύρια ευρώ, φανερώνοντας την πρόθεση του συλλόγου για ριζικές αλλαγές και στέλνοντας έτσι το μήνυμα στους παίκτες ότι κανείς δεν είναι σίγουρος και άμοιρος ευθυνών. 

Στόχος της νέας Μπάρτσα είναι η διατήρηση των σημαντικών παικτών για την ομάδα στο υπάρχον ρόστερ (Μέσσι, Τσάβι, Ινιέστα, Πικέ, Νεϋμάρ, Μπουσκέτς, Άλμπα, Μπαρτρά, Πέδρο) και την επιστροφή παικτών από τις ακαδημίες που φέτος ήταν δανεικοί (Ντελοφέου, Ραφίνια). Αυτοί που αναμένεται να αποχωρήσουν είναι οι Πίντο, Βαλντές, Άλβες, Σόνγκ, Αλέξις, Μασκεράνο. Ερωτηματικό παραμένει η περίπτωση του Φάμπρεγκας, καθώς αρκετές ομάδες από την Πρέμιερ Λίγκ ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον 27χρόνο μέσο. Όπως διαμηνύεται από τους κύκλους των "μπλαουγκράνα" η παραχώρηση του, αν γίνει, δεν θα υλοποιηθεί με λιγότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Στόχος του συλλόγου είναι επίσης η απόκτηση δύο τερματοφυλάκων (η μία είναι ο Τερ Στέγκεν), δύο κεντρικών αμυντικών (ακούγονται τα ονόματα Νταβίντ Λουίζ και Λαπόρτ της Μπιλμπάο), αν ο Άλβες φύγει θα αποκτηθεί ένα δεξί μπακ (Γκουαρδάδο), μία μεταγραφή αρκετά καλή στο κέντρο(παίζει δυνάτα το όνομα του Βιντάλ) και μία μεταγραφή στην επίθεση. 

Γίνεται κατανοητό σε όλους τους φίλους της Μπαρτσελόνα, ότι μετά και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος πνέει άνεμος αλλαγών στην Βαρκελώνη και το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα "καυτό" με βάση τα μεταγραφικά θέματα που θα απασχολήσουν τη διοίκηση και το νέο προπονητή Λουίς Ενρίκε.

Πάνος Νικολακόπουλος

Related

main 244932150974872037

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item