Ο επίλογος της Premier League

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ    ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  Ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών στην αγαπημένη ...

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών στην αγαπημένη μας Πρέμιερ Λιγκ τελείωσε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Η Μάντσεστερ Σίτυ κατόρθωσε μετά από μια πλήρως ανταγωνιστική και αμφίρροπη μάχη να πανηγυρίσει τον τίτλο (τον δεύτερο τα τελευταία 3 χρόνια) χάρη στη νίκη της με 2-0 επί της Γουέστ Μπρομ. Η Λίβερπουλ μαζί με την Τσέλσι πάλεψαν μέχρι το τέλος για την κατάκτηση του τροπαίου αλλά προδόθηκαν από τα δικά τους λάθη. Η Άρσεναλ παρ' όλη την προσπάθειά της για επιστροφή στους τίτλους μετά το αήττητο πρωτάθλημα του 2004 ξέμεινε γρήγορα-γρήγορα από καύσιμα και έμεινε εκτός μάχης. Στο σημερινό αφιέρωμα θα αναλύσουμε τη πορεία των τεσσάρων διεκδικητών του εφετινού τίτλου.

Μάντσεστερ Σίτυ: Δικαίωσε το τίτλο του φαβορί

Οι Πολίτες κέρδισαν δίκαια τον τίτλο του πρωταθλήματος, αφού πραγματοποίησαν μια εξαιρετική σεζόν. Στον Πελεγκρίνι πιστώνεται σημαντικό μερίδιο επιτυχίας, καθώς ο Χιλιανός προπονητής ανέλαβε τη ομάδα το φετινό καλοκαίρι και στην παρθενική του χρονιά κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ. Η Σίτυ όμως δικαιούταν τον τίτλο και λόγω ρόστερ, αφού οι Πολίτες διαθέτουν το πιο πλήρες ρόστερ στην Αγγλία και ένα από τα πιο ακριβά μπάτζετ μεταγραφών αλλά και μισθών στην Ευρώπη. Η ομάδα του  Μάντσεστερ όμως φέτος είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα και παρόλο τον τίτλο του φαβορί που κουβαλούσε εξ' αρχής, σε πολλά παιχνίδια εκτός έδρας υπέφερε και έχασε αρκετούς βαθμούς. Το πιο δίκαιο που μπορεί να γραφτεί είναι ότι η Σίτυ δεν κέρδισε τον τίτλο αλλά ότι η Τσέλσι (ήττα από Σάντερλαντ) αρχικά και έπειτα η Λίβερπουλ (ήττα από Τσέλσι) της τον έδωσαν. 

Η επιτυχία της φετινής Σίτυ έχει έναν πολύ μεγάλο πρωταγωνιστή, τον Γιάγια Τουρέ. Ο Αφρικανός μέσος έκανε πράγματα και θαύματα τη φετινή σεζόν, μπορεί κάλλιστα να κερδίσει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στην Premier League. Ειδικότερα, ο 30χρόνος ποδοσφαιριστής σκόραρε 20 γκολ συνολικά και μοίρασε 9 ασσίστ στους συμπαικτές τους (πρώτος σε όλα τα στατιστικά στην ομάδα του). Μεγάλη βοήθεια προσέφεραν όμως και οι Αγκουέρο-Τζέκο, οι οποίοι συνολικά πέτυχαν 32 τέρματα. 

Εν κατακλείδι, οι Πολίτες άξιζαν τον τίτλο και κατάφεραν να τον κατακτήσουν μαζεύοντας συνολικά 86 βαθμούς και έχοντας ως ατού τους τις πληθώρες επιλογές σε όλες τις θέσεις και τις ποιοτικές λύσεις που οδήγησαν στην καλύτερη επίθεση (102 τέρματα).

Λίβερπουλ: Η έκπληξη και η αυτοκτονία της χρονιάς

Όταν ξεκινούσε η χρονιά ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος της Λίβερπουλ δεν περίμενε ότι λίγο πριν το τέλος της σεζόν η ομάδα του Ρότζερς θα κράταγε τον τίτλο στα χέρια της και ότι θα τον έχανε στις λεπτομέρειες. Τρομερή χρονιά, φανταστική πορεία για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού. Η Λίβερπουλ μετά από πολλά χρόνια δικαίωσε τους οπαδούς της και τρομοκράτησε τους αντιπάλους της. Η ομάδα του Ρότζερς φέτος αντικειμενικά έπαιξε την καλύτερη μπάλα στο Νησί και βάση θεάματος άξιζε τον τίτλο, αφού μάτωσε τα αντίπαλα δίχτυα 101 φορές συνολικά. 

Εκπληκτική χρονιά για τον Σουάρες, ο Ουρουγουανός επιθετικός πέτυχε 31 γκολ (1ος σκόρερ) ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος το είχε καταφέρει με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μεγάλη χρονιά πραγματοποίησε και ο Τζέραρντ με 13 γκολ και 13 ασίστ, αν και το λάθος του στην αναμέτρηση με την Τσέλσι (ήττα 0-2, η οποία στοίχισε και τον τίτλο) που οδήγησε στο γκολ του Μπα θα τον στοιχειώνει για όλη του τη ζωή. Δυστυχώς για τη Λίβερπουλ, όσο σπουδαία επίθεση είχε τόσο κάκιστη άμυνα παρουσίαζε. 

Οι κόκκινοι δέχτηκαν 51 γκολ, σχεδόν τα μισά από όσα έβαλαν στους αντιπάλους τους, και αυτό ήταν το μεγάλο μειονέκτημα που εν τέλει στοίχισε και τον τίτλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάντσεστερ Γιουναίντεντ που τερμάτισε 7η και πραγματοποίησε τη χειρότερη σεζόν στην σύγχρονη ιστορία της είχε καλύτερη άμυνα από τη Λίβερπουλ (43 τέρματα)!

Σαφέστατα και η χρονιά τελειώνει με μια απογοήτευση και μια πικρή γεύση, αφού η Λίβερπουλ έφτασε στο πηγάδι αλλά νερό δεν ήπιε. Όμως οι "κόκκινοι" κέρδισαν ξανά φέτος την αυτοπεποίθησή τους και το σεβασμό των αντιπάλων τους στην Πρέμιερ Λιγκ. Επιπλέον, τη νέα χρονιά θα είναι ξανά μετά από 5 χρόνια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και με 2-3 καλές μεταγραφές κυρίως στην άμυνα μπορούν τη νέα χρονιά να φτάσουν στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος ύστερα από 24 χρόνια λειψυδρίας.

Τσέλσι: Μόνο τα ντέρμπι και η σκληρή άμυνα δεν δίνουν τίτλους


Η επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο των "μπλε" έδωσε στην ομάδα του Λονδίνου αισιοδοξία, πίστη και ηρεμία στους φιλάθλους αλλά και στους ποδοσφαιριστές της. Η Τσέλσι παρ' όλα τα mind games του Μουρίνιο ότι "φέτος δεν είμαστε, έτοιμοι να κατακτήσουμε την Πρέμιερ Λιγκ και βάσει ρόστερ το αξίζει η Σίτυ", ήθελε τον τίτλο και πάλεψε μέχρι το τέλος. Με βάση τα αποτελέσματα στα ντέρμπι δικαιούταν τον τίτλο, αφού συνολικά είχε 2 νίκες με Λίβερπουλ, 2 νίκες με τη Μάντσεστερ Σίτυ, 1 ισοπαλία και 1 νίκη με Άρσεναλ και με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι αριθμοί από μόνοι τους είναι εντυπωσιακοί και αποδεικνύουν περίτρανα, γιατί ο Μουρίνιο θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο. Οι γνώσεις του σε θέματα τακτικής και στησίματος ομάδας είναι αξιομνημόνευτες. 

Αντίθετα, όμως, από τα ντέρμπι, η Τσέλσι λόγω της αρκετά κακής και άστοχης επίθεσής της κατόρθωσε να σκοράρει φέτος 71 γκολ στο πρωτάθλημα, που ίσως είναι από τα πιο αρνητικά ρεκόρ επίθεσης στο Νησί. Ειδικότερα όταν οι δύο διεκδικητές του τίτλου πετυχαίνουν 100+ γκολ και εσύ πετυχαίνεις 40 λιγότερα, δύσκολα μπορείς να ελπίζεις για το πρωτάθλημα. Δυστυχώς για εκείνον, ο Μουρίνιο είχε μια τριάδα επιθετικών (Τόρες, Ετό, Μπα), η οποία βρίσκεται σε περίοδο αποσύνθεσης και αποχώρησης από τα πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου. Συνολικά και οι 3 τους πέτυχαν 19 τέρματα, πολύ λίγα για ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο. 

Επιπλέον, η Τσέλσι ως μεγάλο της πλεονέκτημα φέτος είχε την άμυνά της που ήταν και η καλύτερη άμυνα με 27 τέρματα παθητικό στο πρωτάθλημα. Ο Μουρίνιο έχει αποδείξει και παλαιότερα (Ίντερ) ότι βασίζεται αρκετά στο αμυντικό παιχνίδι, και αυτό συνέβη φέτος πολύ περισσότερο λόγω της ελλείψεως επιθετικών που θα μπορούσαν να ματώσουν τα αντίπαλα δίχτυα.

Συνοψίζοντας, η Τσέλσι φέτος πάλεψε αλλά δεν μπορούσε για τον τίτλο λόγω κυρίως της επιθετικής της ξηρασίας απέναντι σε μικρότερους αντιπάλους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι μέχρι και τα τέλη Απρίλη έπαιζε στους "4" του Τσάμπίονς Λίγκ (αποκλεισμός από την Ατλέτικο) και αυτό την καταπόνησε σε μεγάλο βαθμό. Ο Μουρίνιο όμως στα θετικά κρατά την άμυνά του, τον εξαιρετικό Αζάρ που έδωσε υποσχέσεις για το μέλλον και με 2-3 μεταγραφές κυρίως στη θέση του σέντερ φορ μπορεί του χρόνου να κάνει σπουδαία πράγματα.

Άρσεναλ: Φόρτσαρε, άδειασε, ξέμεινε

"Tι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα". Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο επίλογος για τη φετινή Άρσεναλ στη μάχη της για τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ. Η αλήθεια είναι ότι φέτος οι "κανονιέρηδες" συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη - μέσα Ιανουαρίου. Όμως, κάπου εκεί τα προβλήματα ξεκίνησαν και οι τραυματισμοί άρχισαν να κάνουν δύσκολο το ήδη δύσκολο εγχείρημα του Βενγκέρ. Ο Μεσούτ Οζίλ που ήταν και η μεταγραφή της χρονιάς για την Άρσεναλ, τράβηξε αρκετά το κουπί στην διαδρομή για τον τίτλο, βρήκε άξιο συμπαραστάτη τον Ζιρού (16 γκολ), αλλά στα μέσα της διαδρομής η Άρσεναλ ξέμεινε από καύσιμα και από πρώτη βρέθηκε στην 4η θέση. 

Το απογοητευτικό για τους Gunners δεν είναι τόσο η απώλεια ενός ακόμη τίτλου που ήταν αουτσάιντερ αλλά ο τρόπος που χάθηκε. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Βενγκέρ απογοήτευσε τους οπαδούς της στα ντέρμπι εκτός έδρας, εκεί όπου οι αντίπαλοί της τη διέσυραν κυριολεκτικά (ήττα 6-3 από την Σίτυ, από την Τσέλσι 6-0 και από τη Λίβερπουλ 5-1). Σημασία δεν έχει μόνο το αν θα χάσεις τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ άλλα και ο τρόπος που τον χάνεις. Αυτό πόνεσε κυρίως την υπερηφάνεια και τον εγωισμό φιλάθλων και παικτών. Βέβαια εδώ και πολλά χρόνια όλοι γνωρίζουμε το σκεπτικό του Βενγκέρ για τις ομάδες που χτίζει. Μεταγραφές με λίγα χρήματα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών με μεγάλη μεταπωλητική αξία. Ουσιαστικά κάθε χρόνο η Άρσεναλ παρουσιάζεται διαφορετική και χάνει, όπως με τις μεταγραφές των Φάν Πέρσι, Φάμπρεγας, Ανρί, τον ηγέτη της. 

Εν κατακλείδι, η Άρσεναλ έχασε νωρίς ακόμα έναν τίτλο αλλά δεν πρέπει να απογοητεύεται, διότι διαθέτει στις τάξεις της σπουδαίους νεαρούς ποδοσφαιριστές (Καθόρλα, Ζιρού, Ποντόλσκι, Γουόλκοτ). Πρέπει όμως να αλλάξει η νοοτροπία στα μεγάλα παιχνίδια και περισσότερο στα ντέρμπι που πολλές φορές κρίνουν το πρωτάθλημα.

Πάνος Νικολακόπουλος

Related

main 4576283461692937617

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη όπου η φωνή των νέων θα έχει βαρύτητα"

FACEBOOK

TWITTER

item