ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014: Δ' Όμιλος

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Ο τέταρτος κατά σειρά όμιλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι κι εκείνος που θα προσφέρει στους φιλάθλ...


 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Ο τέταρτος κατά σειρά όμιλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι κι εκείνος που θα προσφέρει στους φιλάθλους τις πρώτες ουσιαστικά ματσάρες. Τρεις ομάδες παλεύουν για την πρώτη θέση, με την τέταρτη, σαφώς υποδεέστερη, να κυνηγάει την έκπληξη, θέλοντας να... χωθεί ανάμεσα στα φαβορί. Δύο ευρωπαϊκές σταθερές δυνάμεις, ένα λατινοαμερικάνικο σύνολο με ταλέντο και μία αξιόλογη ομάδα από την Κεντρική Αμερική, που επιστρέφει στα τελικά του Μουντιάλ. Με άλλα λόγια: Αγγλία, Ιταλία, Ουρουγουάη και Κόστα Ρίκα.

ΑΓΓΛΙΑ



Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, κι αυτό με την αμφιβολία ότι η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή στο νικητήριο γκολ, είναι πολύ λίγο για τη χώρα που "γέννησε" ουσιαστικά το ποδόσφαιρο. Ακόμη και σε περιόδους με πολύ ικανό σύνολο, οι Άγγλοι πάντα θα έβρισκαν ένα τρόπο να τα... θαλασσώσουν.

Με τον επόπτη να είναι ο μόνος που δεν είδε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή στο σουτ του Λάμπαρντ, τα "λιοντάρια" ηττήθηκαν με 4-1 από τους Γερμανούς και αποχαιρέτησαν στη φάση των "16" το προηγούμενο Μουντιάλ. Φέτος, ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Έχοντας κατά νου το ότι οι αντίπαλοι από τον όμιλο της Ελλάδας, με τον οποίο θα διασταυρωθεί ο δ', είναι σχετικά βατοί, οι Άγγλοι θα κυνηγήσουν πρώτα την πρόκριση και μετά την 1η θέση.

Από πλευράς ρόστερ, πάντως, οι Άγγλοι είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Πρόκειται για ένα τέλειο μείγμα εμπειρίας (βλ. Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Ρούνεϊ) και νεαρού ταλέντου (Γουέλμπεκ, Στέρλινγκ κ.α.), που σε συνδυασμό με τη δίψα για διάκριση μετά από χρόνια, μπορεί να πετύχει κάτι καλό στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο Ρόι Χόντσον αναμένεται να ποντάρει πολλά στον δεύτερο σκόρερ της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, Ντάνιελ Στάριτζ, ενώ και ο Γουέιν Ρούνεϊ που θα είναι κρυφός, θα πρέπει να αποδώσει καλύτερα από ποτέ.

Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Χαρτ, Φόστερ, Φόρστερ
Αμυντικοί: Τζόνσον, Τζαγκιέλκα, Μπέινς, Κέιχιλ, Σμόλινγκ, Τζόουνς, Σο
Μέσοι: Λάμπαρντ, Τζέραρντ, Μίλνερ, Λαλάνα, Χέντερσον, Γουίλσιρ, Τσάμπερλεϊν, Μπάρκλεϊ, Στέρλιγνκ
Επιθετικοί: Λάμπερτ, Ρούνεϊ, Στάριτζ, Γουέλμπεκ

ΙΤΑΛΙΑ

Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης του 2012, πήγε στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής με τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας (2006) να τη "βαραίνει" και κυριολεκτικά πάτωσε. Σε έναν όμιλο με Παραγουάη, Νέα Ζηλανδία και Σλοβακία, δεν κατάφερε να κερδίσει κανέναν (!) και με 2 πόντους αποκλείστηκε ως τελευταία.

Θέλοντας να ξεχάσουν μια για πάντα τον εφιάλτη αυτόν, οι "ατζούρι" θα επιδιώξουν από το πρώτο κιόλας ματς, κόντρα στην Αγγλία, να δείξουν ότι είναι παρόντες και πως μπορούν να σταθούν καλά στο φετινό Μουντιάλ. Το όνομά τους και η ιστορία της χώρας τους στο θεσμό, καθώς -κυρίως- οι διασταυρώσεις με τον όμιλος της Ελλάδας, τους επιτρέπουν να κοιτάζουν ψηλά.

Ο προπονητής Τσεζάρε Πραντέλι, ο άνθρωπος που άλλαξε την καταστροφική εικόνα της Ιταλίας το 2010, επέλεξε παίκτες έμπειρους (βλ. Πίρλο, Ντε Ρόσι, Μότα), όχι τελειωμένους παππούδες (ο Πίρλο δεν είναι τέτοιος), καθώς και νέους αλλά έτοιμους παίκτες, όπως ο Ινσίνιε. Κατά βάση όμως οι περισσότεροι είναι περίπου 26-30 ετών, οι οποίοι με την ωριμότητά τους μπορούν να πάνε ψηλά την Εθνική Ιταλίας. Σοκ ο τραυματισμός του Μοντολίβο, αλλά ο Βεράτι αναμένεται να τον αντικαταστήσει επάξια.

Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Μπουφόν, Σιρίγκου, Περίν
Αμυντικοί: Ντε Σίλιο, Κιελίνι, Νταρμιάν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Παλέτα
Μέσοι: Μότα, Καντρέβα, Μαρκίζιο, Ακουιλάνι, Ντε Ρόσι, Παρόλο, Πίρλο, Βεράτι
Επιθετικοί: Μπαλοτέλι, Κασάνο, Σέρτσι, Ιμόμπιλε, Ινσίνιε

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Το γεγονός ότι τα... χρειάστηκαν για να περάσουν στα τελικά του Μουντιάλ (έπαιξαν play-off με Ιορδανία) προσγείωσε κάπως τους Ουρουγουανούς, οι οποίοι -δικαίως βέβαια- ανέβασαν τον πήχη ψηλά, μετά την 4η θέση στο Παγκόσμιο του 2010 και την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα ένα χρόνο μετά. Από τη στιγμή όμως που βρίσκονται στη Βραζιλία δεν έχουν παρά να αφήσουν πίσω τις μέτριες εμφανίσεις στα προκριματικά και να βάλουν πλώρη για μία πορεία ανάλογη με εκείνη στη Νότιο Αφρική.

Παραδοσιακά μία υπολογίσιμη δύναμη κι ακόμη πιο ισχυρή φέτος. Αρκεί μια ματιά στο ρόστερ. Μόνο και μόνο το ότι ο Ντιέγκο Φορλάν θα ξεκινάει μάλλον από τον πάγκο, λέει πολλά. Οι Ουρουγουανοί κάνουν σχετικά σκληρό παιχνίδι (κλασσικοί Λατινοαμερικάνοι) και θα κοιτάξουν να πάνε τα ματς στη δύναμη και να ποντάρουν επιθετικά στις ορέξεις του μπαλαδόρου Λουίς Σουάρεζ και στην εκτελεστική δεινότητα του Έντινσον Καβάνι. Η άμυνα, με Γοδίν, Λουγκάνο και τα άλλα παιδιά, δεν θα διασπαστεί αν δεν κοπιάσουν πολύ οι αντίπαλοι.

Με leader στον πάγκο τον ίδιο άνθρωπο που την οδήγησε στα ημιτελικά του Μουντιάλ το 2010 και στο τρόπαιο του Κόπα Αμέρικα το 2011, τον γεννηθέντα στο Μοντεβιδέο Όσκαρ Ταμπάρεζ, οι Ουρουγουανοί ξέρουν καλά ότι πρέπει να πετάξουν εκτός μία εκ των Αγγλίας-Γαλλίας, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στο θεσμό. Και γιατί να μην το κάνουν;

Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Μουσλέρα, Σίλβα, Μουνιόζ
Αμυντικοί: Λουγκάνο, Μάξι Περέιρα, Γοδίν, Κάσερες, Φουσίλε, Κόατες, Χιμένεζ
Μέσοι: Πέρεζ, Ροντρίγκεζ, Γκαργκάνο, Περέιρα, Ρίος, Γκονζάλεζ, Ραμίρεζ, Λοδέιρο
Επιθετικοί: Φορλάν, Σουάρεζ, Καβάνι, Ερνάντεζ, Στουάνι

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Με διαφορά το αουτσάιντερ του ομίλου. Και οι ίδιοι οι Κοσταρικανοί το γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πιθανότητες για πρόκριση στους "16" δεν είναι με το μέρος τους, ωστόσο ποδόσφαιρο είναι, τρία ματς όλα κι όλα, δεν μπορείς να ξέρεις. Την έχουμε πατήσει όλοι ουκ ολίγες φορές με τέτοια αουτσάιντερ.

Απουσίασε στο προηγούμενο Μουντιάλ, αλλά στα προκριματικά του φετινού συμπεριφέρθηκε με ωριμότητα, χωρίς να παίξει μεγάλη μπάλα, και "τσέκαρε" εισιτήρια για Βραζιλία. Δεν τη "βαραίνει" το άγχος, καθώς κανείς δεν έχει την απαίτηση να τη δει να προκρίνεται και αυτό σίγουρα μόνο καλό μπορεί να κάνει στο συγκρότημα του Χόρχε Λουίς Πίντο. 

Στην προκριματική φάση δέχθηκαν τα λιγότερα γκολ από κάθε άλλη ομάδα της αμερικανικής ηπείρου. Αυτό και μόνο του μαρτυρά την καλή λειτουργία της άμυνας, στην οποία θα δώσουν μεγάλη βαρύτητα οι "Τίκος". Δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς, αφού η κληρωτίδα τους φέρνει αντιμέτωπους με τρεις ισχυρότατους αντιπάλους. Επιθετικά, ό,τι καταφέρουν ο Ζοέλ Κάμπελ, που ήταν από τους καλύτερους του ελληνικού πρωταθλήματος φέτος με τη φανέλα του Ολυμπιακού, καθώς και το μεγάλο αστέρι Μπράιαν Ρουίς της Φούλαμ.

Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Νάβας, Πεμπέρτον, Καμπρονέρο
Αμυντικοί: Ουμάνια, Ντίαζ, Μίλερ, Γκονζάλεζ, Ακόστα, Γκαμπόα, Μόρα, Ντουάτε, Φρανσίς
Μέσοι: Μπόργκες, Μπολάνιος, Μπαράντες, Κουμπέρο, Τεχέδα, Γρανάδος, Κάλβο
Επιθετικοί: Ρούιζ, Μπρένες, Κάμπελ, Ουρένια


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ Δ' ΟΜΙΛΟΥ

Σάββατο 14/06
Ουρουγουάη - Κόστα Ρίκα 22:00, Φορταλέζα

Κυριακή 15/06
Αγγλία - Ιταλία 01:00, Μανάους

Πέμπτη 19/06
Ουρουγουάη - Αγγλία 22:00, Σάο Πάολο

Παρασκευή 20/06
Ιταλία - Κόστα Ρίκα 19:00, Ρεσίφε

Τρίτη 24/06
Ιταλία - Ουρουγουάη 19:00, Νατάλ
Κόστα Ρίκα- Αγγλία 19:00, Μπέλο Οριζόντε

Related

main 5152120258659385422

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item