World Cup Stories: Όταν μία άσημη χώρα ταπείνωσε την παγκόσμια πρωταθλήτρια
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ Το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ απρόβλεπτο. Ποτέ δεν μπορείς να μιλήσεις με 100% βεβαιότητα για έναν αγώνα. Πάντ...
http://www.thecolumnist.gr/2014/06/world-cup-stories_3.html
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ
Το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ απρόβλεπτο. Ποτέ δεν μπορείς να μιλήσεις με 100% βεβαιότητα για έναν αγώνα. Πάντα θα υπάρχει έστω ένα μηδαμινό ποσοστό που θα δίνει ελπίδες στο ασύλληπτο, στο θαύμα. Εκεί τελικά κρύβεται και η γοητεία του πιο λαοφιλούς αθλήματος ανά τον κόσμο. Εκεί, σε εκείνη την τόσο δα μικρή ελπίδα να κερδίσει μία χαμηλού επιπέδου ομάδα μία ανώτατη. Να επικρατήσει μία άσημη, πρωτάρα σε Μουντιάλ χώρα την πρωταθλήτρια κόσμου. Με άλλα λόγια, η ελπίδα να κερδίσει η Σενεγάλη τη Γαλλία.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, που διεξήχθη στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας, ήταν και το τελευταίο στο οποίο εφαρμόστηκε το έθιμο που ήθελε την πρωταθλήτρια του προηγούμενου Μουντιάλ να παίζει στην πρεμιέρα της διοργάνωσης. Το 1998, οι Γάλλοι, νικώντας 3-0 τους Βραζιλιάνους, κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου και ήταν εκείνοι που στις 31 Μαΐου 2002 θα άνοιγαν την αυλαία του Παγκοσμίου, με αντίπαλο την επί 106 χρόνια αποικία τους (1854-1960) Σενεγάλη, όπως προέκυψε από την κλήρωση.
Με την ίδια ακριβώς συνταγή του τελικού του '98 και απλά δυο-τρεις μόνο αλλαγές, με μεγάλο βέβαια απόντα τον Ζινεντίν Ζιντάν λόγω τραυματισμού στον αριστερό μηρό, οι Γάλλοι κατεβαίνουν στο γήπεδο της Σεούλ και μπροστά σε 62.500 θεατές ετοιμάζονται να δώσουν την πρώτη τους παράσταση απέναντι στη Σενεγάλη, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και στόχευε τουλάχιστον να μη διασυρθεί από τους κατόχους του Μουντιάλ.
Οι "τρικολόρ" θεωρούσαν ότι το τρίποντο είναι ήδη δεδομένο και στις αρχές του αγώνα συμπεριφέρονταν σα να έκαναν αγγαρεία. Θα 'ρθει το γκολ, κουτσά-στραβά, έλεγαν όλοι από μέσα τους. Πράγματι, ήρθε. Μόνο που δεν το έβαλε η Γαλλία. Οι πρωταθλητές κόσμου έκαναν το λάθος να υποτιμήσουν τους Σενεγαλέζους και το πλήρωσαν ακριβά στο 30ο λεπτό. Ο Παπα Μπούμπα Ντιόπ έκλεψε από τον Τζορκαέφ στο χώρο του κέντρου, πάσαρε αριστερά στον Ελ Χατζί Ντιούφ, ο οποίος "άδειασε" τον Λεμπέφ, μπήκε στην περιοχή από το πλάι, πάσαρε στη μικρή περιοχή εκεί όπου ο Ντιοπ ακολουθούσε σαν τρέιλερ και ο μετέπειτα άσος της ΑΕΚ σκόραρε με διπλή προσπάθεια. 0-1!
Οι Γάλλοι άρχισαν να σοβαρεύονται σιγά-σιγά, αλλά οι Σενεγαλέζοι ήταν πολύ ψυχωμένοι. Έπαιξαν με τεράστια μαγκιά και δεν ακολούθησαν τακτική κατενάτσιο στο β' μέρος. Κυκλοφορούσαν την μπάλα με ποδοσφαιρικό θράσος και λίγο έλειψε να κάνουν το 0-2, αλλά το δοκάρι αρνήθηκε το γκολ στον Χαλίλου Φατίγκα. Και οι "τρικολόρ" σημάδεψαν εις διπλούν το δοκάρι, αλλά όσο δεν ισοφάριζαν και η ώρα περνούσε, το άγχος για εκείνους γινόταν ολοένα και μεγαλύτερο. Άρχισαν από ένα σημείο και μετά να καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι το ρεζίλι δεν το γλιτώνουν.
Ο Αλί Μπουσαΐμ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σφυρίζει τη λήξη. Η άσημη Σενεγάλη είχε κερδίσει στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία με 1-0! Προσπαθούσαμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι αυτό που είχε συμβεί και πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι Σενεγαλέζοι, που πανηγύριζαν σαν τρελοί αυτήν την επιτυχία, τη μεγαλύτερη στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, στο παρθενικό ματς της Εθνικής σε Μουντιάλ.
Η νίκη της Σενεγάλης αποτελούσε, κακά τα ψέματα, ένα σενάριο στο οποίο ελάχιστοι πίστευαν. Είναι πάντως εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι 21 από τους 23 στο ρόστερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της αφρικανικής χώρας αγωνίζονταν τότε στο γαλλικό πρωτάθλημα. Όλοι μαζί συνέθεσαν ένα πολύ αθλητικό και ικανό ποδοσφαιρικά σύνολο, το οποίο δεν σταμάτησε στο θαύμα της πρεμιέρας. Έφτασε μέχρι και τους "8", αποσπώντας ισοπαλίες με Δανία και Ουρουγουάη και αποκλείοντας στους "16" τους Σουηδούς με δύο γκολ του "δικού μας" πια Ανρί Καμαρά, για να πέσει ηρωικά στην Οσάκα στις 22 Ιουνίου με ένα γκολ του Ιλχάν Μασίζ στην παράταση, που χάρισε στους Τούρκους το εισιτήριο για τα προημιτελικά.
Από την άλλη, οι Γάλλοι, όχι απλά δεν πέρασαν καν τον όμιλο, αλλά δεν πέτυχαν ούτε γκολ (!), υπογράφοντας έτσι την πιο "μαύρη" σελίδα στην ιστορία των "τρικολόρ" στις μεγάλες διοργανώσεις.
Το ιστορικό γκολ του Παπά Μπούμπα Ντιόπ
Μάριος Μάντζος