ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014: Επτά "αστέρια" που θα μας λείψουν

 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ  Πάντα όταν πλησιάζει μία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, όλοι προετοιμαζόμαστε ουσ...


 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ 

Πάντα όταν πλησιάζει μία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, όλοι προετοιμαζόμαστε ουσιαστικά για μία... μάζωξη των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του κόσμου, οι οποίοι μας προσφέρουν μοναδικό θέαμα. Στο μεγάλο ραντεβού όμως δεν είναι ποτέ όλοι παρόντες. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν θα βρεθούν εκεί. Εκείνοι που θα μας λείψουν και θα λησμονήσουμε. 

ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΪΜΟΒΙΤΣ


"Μουντιάλ χωρίς εμένα, δεν αξίζει να το δείτε", είχε δηλώσει αμέσως μετά τον αποκλεισμό της Σουηδίας από τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς το πάλεψε σχεδόν μόνος απέναντι στην Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, στα μπαράζ των προκριματικών. Ένας από τους δύο μεγάλους "αστέρες" όμως ήταν μοιραίο να μείνει εκτός Μουντιάλ. Τα δύο γκολ του "Ίμπρα" στον επαναληπτικό της Σόλνα δεν ήταν αρκετά για τους Σουηδούς, που δέχθηκαν τέσσερα τέρματα συνολικά από τον Ρονάλντο και αποκλείστηκαν από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ως εκ τούτου, ο εκκεντρικός φορ της Παρί Σεν Ζερμέν είναι ένα από τα ονόματα που θα μας λείψει πολύ αυτό το καλοκαίρι. 

Ο Ιμπραΐμοβιτς ήταν απών και από το τεράστιο ποδοσφαιρικό ραντεβού στη Νότιο Αφρική προ τετραετίας. Θα έχει να θυμάται τις συμμετοχές του με το σουηδικό εθνόσημο στα Μουντιάλ του 2002 σε Κορέα και Ιαπωνία και του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, γιατί πολύ δύσκολα -λόγω ηλικίας- θα καταφέρει να πάει στο Μουντιάλ της Ρωσίας (2018). Μία πολύ μεγάλη απουσία από τα γήπεδα της Βραζιλίας.

ΓΚΑΡΕΘ ΜΠΕΙΛ


Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στον κόσμο, ο άνθρωπος για τα πόδια του οποίου η Ρεάλ Μαδρίτης "ξηλώθηκε" το περασμένο καλοκαίρι, θα είναι απών από το μεγάλο ραντεβού της Βραζιλίας, ενώ κινδυνεύει -κακά τα ψέματα- να μείνει εκτός των κορυφαίων διοργανώσεων σε όλη του την καριέρα όπως οι παικταράδες Ίαν Ρας και Ράιαν Γκιγκς. Κι αυτό, διότι ο Μπέιλ φορά τη φανέλα της Εθνικής Ουαλίας, μιας χώρας που μετά μονάχα μία συμμετοχή σε μεγάλο τουρνουά και αυτή χρονολογείται στο μακρινό 1958 και το Μουντιάλ της Σουηδίας. Η παρουσία της Ουαλίας στα προκριματικά κάθε φορά σου δίνει την εντύπωση ότι αυτή η ομάδα δύσκολα θα τα καταφέρει. Impossible is nothing, βέβαια, γιατί κάποτε και η δική μας Εθνική σε τέτοια επίπεδα κυμαινόταν. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να καταφέρουμε να τον απολαύσουμε σε κάποια μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

Η μαγκιά πάντως είναι δική του, διότι, ενώ γνώριζε ότι με την Εθνική Ουαλίας το έργο της πρόκρισης σε ένα Μουντιάλ ή σε ένα Euro θα είναι πολύ δύσκολο, εκείνος δεν απαρνήθηκε τη χώρα του, παρά το γεγονός ότι μπορούσε να το κάνει. Η γιαγιά του ήταν Αγγλίδα επομένως θα μπορούσε κάλλιστα να πατήσει πάνω σε αυτό και να πει "σας γράφω και πάω στην Αγγλία". Εκείνος όμως ουδέποτε το σκέφτηκε. "Ο κόσμος μου έλεγε ότι με την Εθνική Αγγλίας θα μπορούσα να κερδίσω πολλά. Δεν με ενδιαφέρει. Είμαι Ουαλός", είχε δηλώσει ο ίδιος.

ΡΑΔΑΜΕΛ ΦΑΛΚΑΟ


Δυστυχώς, οι σοβαροί τραυματισμοί ποδοσφαιριστών και δη του κορυφαίου επιπέδου, που εν τέλει τους στερούν τη συμμετοχή τους σε μεγάλες διοργανώσεις, έχει γίνει πλέον συνήθεια. Στη λίστα προστέθηκε ακόμη ένα μεγάλο όνομα του σύγχρονου παγκοσμίου ποδοσφαίρου, το "κανόνι" της Μονακό, Ραδαμέλ Φαλκάο. Ο Κολομβιανός φορ υπέστη ρήξη χιαστών σε αγώνα Κυπέλλου κόντρα στη Σασελέ στις αρχές του χρόνου και θα απουσιάσει από το μεγάλο ραντεβού, στο οποίο επρόκειτο να αντιμετώπιζε και την Εθνική μας Ομάδα.

Η γκαντεμιά τεράστια τόσο για τη χώρα, όσο και για τον ίδιο, καθώς και για εμάς τους φιλάθλους. Ο Φαλκάο θα χάσει την ευκαιρία να παίξει στο πρώτο Μουντιάλ της καριέρας του, ωστόσο ελπίζουμε στο επόμενο να τα καταφέρει. Αν κι εφόσον, βέβαια, προκριθεί η Κολομβία, η οποία θα μας βρει στο διάβα της 16 χρόνια μετά την τελευταία της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΦΡΑΝΚ ΡΙΜΠΕΡΙ


"Νιώθω νεκρός", ψέλλισε ο ίδιος αναφερόμενος στον τραυματισμό του ο Φρανκ Ριμπερί. Ένα πρόβλημα στη μέση, που τον ταλαιπωρούσε καιρό, είναι εκείνο τελικά που του στέρησε οριστικά τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Μία διοργάνωση που, όπως κάθε ποδοσφαιριστής, την περίμενε πως και πως.

Η Γαλλία έχασε ένα μεγάλο της "αστέρι" και αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλήγμα για τη δυναμική της, αλλά ακόμη μεγαλύτερο για εμάς τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, που θα στερηθούμε της ποιότητας αυτού του top class παίκτη. Στο Μουντιάλ της Ρωσίας θα είναι πια στα 35 του. Λέτε να τα καταφέρει ή με τόσο άδοξο τρόπο έκλεισε η καριέρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ


Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η Εθνική Πολωνίας δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε παρά να πετύχει μόλις 3 από τα 18 γκολ των "ερυθρόλευκων αετών" (δύο πέναλτι κόντρα στο Σαν Μαρίνο, ένα γκολ με Μαυροβούνιο), οι οποίοι τερμάτισαν 4οι, αρκετά μακριά από τη θέση των μπαράζ (-7) και τέθηκαν από νωρίς εκτός Παγκοσμίου.

Ο αποκλεισμός των Πολωνών μάς στερεί τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος θα αναζητήσει την επόμενη φορά την παρθενική του συμμετοχή σε Μουντιάλ, αυτή τη φορά ως παίκτης της Μπάγερν Μονάχου, στο ρόστερ της οποίας θα ενταχθεί σε λίγες εβδομάδες για τα επόμενα 5 χρόνια.

ΠΕΤΡ ΤΣΕΧ


Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες σε όλον τον πλανήτη θα είναι απών για άλλη μία φορά. Η Εθνική Τσεχίας, όπως και το 2010, απέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με αποτέλεσμα ο "Πέτρος" να λείψει ξανά από το μεγάλο ραντεβού. Πριν τέσσερα χρόνια ήταν οι Σλοβένοι και οι Σλοβάκοι, φέτος ήταν οι Ιταλοί και οι Δανοί εκείνοι που συνετέλεσαν στο να μείνει η Τσεχία εκτός Μουντιάλ.

Ο Τσεχ είναι πλέον στα 31 του και στο Μουντιάλ της Ρωσίας θα είναι πια στα 35. Η ηλικία αυτή δεν είναι απαγορευτική για τερματοφύλακα, ωστόσο κανείς δεν ξέρει την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται τότε ο Τσέχος πορτιέρο και το επίπεδο στο οποίο θα μπορεί να παίξει. Υπό προϋποθέσεις, πάντως, υπάρχουν πιθανότητες (ουκ ολίγες) να τον δούμε στα ρωσικά γήπεδα το 2018.

ΜΑΡΕΚ ΧΑΜΣΙΚ


Ήταν από τους πρωτεργάτες της Σλοβακίας, όντας αρχηγός της, στην πορεία της από τα προκριματικά μέχρι και τους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής. Το μεγάλο "αστέρι" της Νάπολι, πιστός στρατιώτης των "παρτενοπέι", ο Μάρεκ Χάμσικ, δεν θα βρίσκεται όμως σε αυτό το Μουντιάλ.

Σαν φιλάθλους σίγουρα δεν είναι και η καλύτερή μας να απουσιάζει ένας παίκτης αυτού του επιπέδου. Σαν Έλληνες όμως, δεν νομίζω ότι μας πικραίνει και ιδιαίτερα. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος συμπατριώτης που να προτιμούσε Χάμσικ αντί για Εθνική. Κι αυτό διότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που άφησε εκτός του Σλοβάκους, νικώντας τους μέσα-έξω, τη στιγμή που οι Βόσνιοι κατακτούσαν την 1η θέση.

Νέο σχετικά παλικάρι είναι ακόμη (26 ετών), θα έχει την ευκαιρία να πάει στο Παγκόσμιο της Ρωσίας, πιο ώριμος και πιθανότατα πιο καλός. Αρκεί βέβαια να προκριθεί η Σλοβακία.

Η παραπάνω λίστα των επτά φυσικά και δεν είναι πλήρης. Δυστυχώς, αρκετοί ακόμη ποδοσφαιριστές που θα θέλαμε να δούμε στα γήπεδα της Βραζιλίας, θα απουσιάσουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παίκτες όπως ο Μοντολίβο, ο Ρόις, ο Στρούτμαν, ακόμη και ο δικός μας Κυριάκος Παπαδόπουλος, καθώς και πολλοί άλλοι. Ας ελπίσουμε η επόμενη μεγάλη διοργάνωση να έχει πολύ λιγότερες απουσίες από αυτή.

Μάριος Μάντζος

Related

main 6794182762895709432

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
"Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι υπαρξιακές προκλήσεις, η γεωπολιτική σκακιέρα και το κρίσιμο σταυροδρόμι"

FACEBOOK

TWITTER

item