ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014: Ζ' Όμιλος

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Ένας όμιλος που... "μυρίζει" γκολ είναι ο έβδομος κατά σειρά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τέσ...


 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Ένας όμιλος που... "μυρίζει" γκολ είναι ο έβδομος κατά σειρά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τέσσερις χώρες με διάθεση να παίξουν ποδόσφαιρο και να δημιουργήσουν στα αντίπαλα καρέ. Το αντί-ποδόσφαιρο δεν ταιριάζει σε καμία από αυτές, άρα προετοιμαστείτε για καλούς ποιοτικά αγώνες. Πρόκειται για όμιλο δύο ταχυτήτων, κακά τα ψέματα, καθώς η Γερμανία και η Πορτογαλία είναι σίγουρα ένα σκαλί πιο πάνω από την Γκάνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως είναι τα τελευταία χρόνια από τους πιο δυνατούς... μικρομεσαίους. "Πάντσερ" και "θαλασσοπόροι", λοιπόν, μόνο εξασφαλισμένη πρόκριση δεν έχουν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μια μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη εις τους αιώνας των αιώνων. Βιομηχανία παραγωγής υψηλής ποιότητας παικτών, που στελεχώνουν διαχρονικά την εθνική ομάδα και την οδηγούν στα ψηλά σκαλοπάτια. Η Γερμανία ξανά εδώ στη 16η της συμμετοχή σε Μουντιάλ (δεν συμμετείχε το 1930, αποβλήθηκε το 1950), έτοιμοι για ακόμη ένα μακρινό ταξίδι, ελπίζοντας αυτή τη φορά με το κύπελλο στα χέρια. Γιατί ο στόχος δεν είναι κανένας άλλος, παρά μόνο η κατάκτηση του Μουντιάλ.

Για άλλη μια φορά, έχει το υλικό να το πετύχει. Βάζει γκολ με το τσουβάλι και δεν χαρίζεται σε κανέναν. 36 έβαλε σε 10 αγώνες στα προκριματικά, στους 9 δεν σταμάτησε κάτω από τα 3 γκολ, και στον άλλον πέτυχε 2. Ο όμιλός της δεν ήταν δα και εύκολος, με τη Σουηδία του Ιμπραΐμοβιτς και τις σκληροτράχηλες Αυστρία και Ιρλανδία, αλλά οι Γερμανοί τερμάτισαν με αήττητοι με +8 από τη 2η θέση, με μοναδική απώλεια το 4-4 με τους Σουηδούς (κέρδιζε με 4-0!) τον Οκτώβριο του 2012.

Με τον Γιόακιμ Λεβ στο "τιμόνι" για τρίτο συνεχόμενο Μουντιάλ και με όπλο την ομοιογένεια, αφού πολλοί από τους παίκτες παίζουν χρόνια μαζί στην Εθνική, οι Γερμανοί θα επιδιώξουν να παίξουν επιθετικό ποδόσφαιρο και να κάνουν το 3 στα 3, περνώντας 1οι στην επόμενη φάση, όπου θα τους περιμένει ένας αντίπαλος υποδεέστερος βάσει των διασταυρώσεων και θα έχουν για άλλη μία φορά την ευκαιρία να πάνε μακριά στο θεσμό.

Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Νόιερ, Βάιντενφέλερ, Ζίλερ
Αμυντικοί: Λαμ, Ντουρμ, Σμέλτζερ, Μουστάφι, Μπόατενγκ, Χέβεδες, Χούμελς, Γκίντερ, Μερτεσάκερ
Μέσοι: Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Μάιερ, Γκέτσε, Εζίλ, Γκρόσκροϊτς, Ντράξλερ, Μίλλερ, Σίρλε, Φόλαντ
Επιθετικοί: Ποντόλσκι, Κλόζε

ΓΚΑΝΑ

Σκοπεύει να μπει ανάμεσα στους δύο Ευρωπαίους του ομίλου. Το πιστεύει και πολύ καλά κάνει. Η καλύτερη αφρικανική ομάδα των τελευταίων ετών, η Εθνική Γκάνας, έχει... καλομάθει πια στο Μουντιάλ, καθώς μετά την παρθενική της συμμετοχή το 2006, προκρίθηκε και το 2010 και το 2014. Η παρουσία της είναι άξια συγχαρητηρίων καθώς στα γήπεδα της Γερμανίας προκρίθηκε στους "16", ενώ στη Νότιο Αφρική έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά.

Είναι μια άκρως ποιοτική ομάδα, αθλητική και γρήγορη όπως συνηθίζουν τα αφρικανικά συγκροτήματα, που απαρτίζεται από παίκτες που αγωνίζονται σε υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν έχει να φοβηθεί πολλά, αναμένεται να παίξει επιθετικά, ενώ μεγάλος βάρος στις πλάτες του αναμένεται να πάρουν παίκτες όπως ο Εσιέν, ο Ασαμόα και ο Μουντάρι, καθώς και ο αρχηγός Γκιάν.

Τα παιδιά του Τζέιμς Ακβάσι Άπια δεν δυσκολεύτηκαν στον όμιλο των προκριματικών, κάνοντας 5 στα 6 και τερματίζοντας 1οι, για να έρθουν αντιμέτωποι με τους Αιγύπτιους στα play-off, διαλύοντάς τους με 6-1 στην Κουμάσι, παίρνοντας έτσι την πρόκριση, παρά την ήττα με 2-1 στον επαναληπτικό του Καΐρου. Οι αντίπαλοί τους στον όμιλο αναμένεται να μην περάσουν εύκολες βραδιές.

Ρόστερ
Τερματοφύλακας: Άνταμς, Κβαρασέι, Νταουντά
Αμυντικόι: Ινκούμ, Οπαρέ, Αφούλ, Σλουπ, Μπογέ, Μενσά, Ακαμίνκο, Σουμάιλα
Μέσοι: Μπαντού, Εσιέν, Άκουα, Μουντάρι, Ράμπιου, Μπόατενγκ, Άτσου, Αντόμα, Ασαμόα, Μουμπάρακ
Επιθετικοί: Αγιού, Ακάμ, Αγιού, Γουάρις, Γκιάν

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Από το Euro 2000 όταν και έφτασε στα ημιτελικά, αλλά κυρίως από το Euro 2004 το οποίο η ίδια διοργάνωσε φτάνοντας μέχρι και τον τελικό (που όλοι θυμόμαστε τι έγινε), η Πορτογαλία "φλερτάρει" με κάτι μεγάλο. Το 2006 έφτασε μία ανάσα από τον τελικό του Παγκοσμίου, ενώ στο Μουντιάλ του 2010 αποκλείστηκε στους "16" από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ισπανούς. Η ιβηρική χώρα έχει αλλάξει τον χαρακτήρα της, έχει την τύχει να εκπροσωπείται από αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, γεγονότα τα οποία μπορούν να της χαρίσουν μια μακρινή διαδρομή στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Οι ίδιοι οι Πορτογάλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η γενιά του Κριστιάνο Ρονάλντο και της παρέας του είναι από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) στην ιστορία του εν λόγω αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και ελπίζουν ότι εκείνη δεν θα τους απογοητεύσει. Υπάρχει ποιότητα και πληρότητα σε όλες τις γραμμές του γηπέδου. Ειδικά στο κέντρο γίνεται... της κακομοίρας: Μουτίνιο, Μεϊρέλες, Βελόζο, με την υποστήριξη των Ρονάλντο και Νάνι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κάποια αντίπαλη άμυνα ήσυχη.

Στην έκτη της μόλις συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, η 4η στην κατάταξη της FIFA, Εθνική Πορτογαλίας, υπό τις οδηγίες του Πάουλο Μπέντο, λογικά θα παλέψει με την Γερμανία (παίζουν στην πρεμιέρα) για την 1η θέση. Βέβαια με αντιπάλους την Γκάνα και τις ΗΠΑ όλα να τα περιμένει κανείς, αλλά η λογική λέει πως οι Πορτογάλοι περνάνε.

Ρόστερ
Τερματοφύλακες: Εντουάρντο, Ρουί Πατρίσιο, Μπέτο
Αμυντικοί: Αλμέιδα, Περέιρα, Κοεντράο, Κόστα, Πέπε, Άλβες, Νέτο
Μέσοι: Βελόσο, Μουτίνιο, Καρβάλιο, Αμορίμ, Μεϊρέλες, Σίλβα, Νάνι, Βιεϊρίνια, Βαρέλα
Επιθετικοί: Ρονάλντο, Αλμέιδα, Ποστίγκα, Έντερ

ΗΠΑ

Είναι οριστικό πλέον, εδώ και κάποια χρόνια δηλαδή γνωστό, ότι οι Αμερικάνοι έχουν μάθει μπάλα. Από το 1990 (40 χρόνια μετά την τελευταία τους μέχρι τότε συμμετοχή), δεν έχουν απουσιάσει ποτέ ξανά από τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ το 2010 πέρασαν στους "16". Ο όμιλός τους στα προκριματικά δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο, η αλήθεια είναι, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι οι "Γιάνκις" (προσωνύμιο από την ομώνυμη ομάδα μπέιζμπολ) δεν ήξεραν μέχρι πριν κάποια χρόνια καν... τι είναι το οφσάιντ, αντιλαμβάνεται τη βελτίωσή τους στον τομέα soccer.

Η έλευση του Γιούργκεν Κλίνσμαν στον πάγκο της Εθνικής Αμερικής το 2011 προσέδωσε έναν άλλον αέρα από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό στις τάξεις των ποδοσφαιρόφιλων των Πολιτειών, ωστόσο το κλίμα έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, καθώς η απόφαση του Γερμανού προπονητή να αφήσει εκτός αποστολής, για αδιευκρίνιστους λόγους, τον παίκτη-σημαία και πρώτο σκόρερ της Εθνικής των ΗΠΑ, Λάντον Ντόνοβαν, έχει στρέψει μεγάλη μερίδα Αμερικάνων σε βάρος του.

Κατά τα άλλα, το υλικό της ομάδας περιέχει και εμπειρία (βλ. Χάουαρντ, Ντέμπσι) αλλά και ταλέντο τόσο από την Ευρώπη όσο και από το εγχώριο πρωτάθλημα του MLS, που με τα φράγκα που έχουν πέσει σε αυτό έχει ανεβάσει πολύ το επίπεδό του τα τελευταία χρόνια. Οι Αμερικάνοι παίζουν ακομπλεξάριστα, θα προσπαθήσουν να κάνουν το παιχνίδι τους, να συμπεριφερθούν έξυπνα και ώριμα, και αν τους βγει, τους βγήκε. Καλό θα ήταν να μην τους ξεγράψουμε πάντως.

Τερματοφύλακες: Γκουζάν, Χάουαρντ, Ριμάντο
Αμυντικοί: Τσάντλερ, Κάμερον, Γέντλιν, Τζόνσον, Μπίσλεϊ, Μπέσλερ, Μπρουκς, Γκονζάλεζ
Μέσοι: Μπέκερμαν, Τζόουνς, Μπράντλι, Ντίσκερουντ, Μπεντόγια, Ντέιβις, Ζούσι
Επιθετικοί: Γκριν, Γιόχανσον, Ντέμπσι, Βοντολόφσκι, Άλτιντορ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ Ζ' ΟΜΙΛΟΥ

Δευτέρα 16/06
Γερμανία - Πορτογαλία 19:00, Σαλβαδόρ

Τρίτη 17/06
Γκάνα - ΗΠΑ 01:00, Νατάλ

Σάββατο 21/06
Γερμανία - Γκάνα 22:00, Φορταλέζα

Δευτέρα 23/06
ΗΠΑ - Πορτογαλία 01:00, Μανάους

Πέμπτη 26/06
ΗΠΑ - Γερμανία 19:00, Ρεσίφε
Πορτογαλία - Γκάνα 19:00, Μπραζίλια

Μάριος Μάντζος

Related

main 6391624693604988712

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item