Δέκα χρόνια από την έναρξη του πιο μαγικού ταξιδιού

Οι περισσότεροι στην Ελλάδα πίστευαν πως ούτε αυτή τη φορά θα κάνουμε κάτι. Κάποιοι τολμούσαν να ποντάρουν στο ότι για άλλη μία μεγάλη...


Οι περισσότεροι στην Ελλάδα πίστευαν πως ούτε αυτή τη φορά θα κάνουμε κάτι. Κάποιοι τολμούσαν να ποντάρουν στο ότι για άλλη μία μεγάλη διοργάνωση, την τρίτη μας συνολικά, δεν θα πετυχαίναμε ούτε γκολ. Ποιος θα μπορούσε όμως να φανταστεί τι θα γινόταν εκεί στην Πορτογαλία;

Το μακρινό σουτ του Γιώργου Καραγκούνη μόλις στο 7o λεπτό διέψευσε αμέσως όλους τους "προπονητές της εξέδρας", οι οποίοι το... βούλωσαν για τα καλά στο 51' όταν η μπάλα χάιδεψε τα δίχτυα στο "Γ" της εστίας του Ρικάρντο, έχοντας φύγει δέκατα νωρίτερα από το δεξί πόδι του Άγγελου Μπασινά. 

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη έμενε άναυδη, χαζεύοντας τους μαχητές με τα μπλε να παίζουν με περίσσιο ποδοσφαιρικό θράσος. Στο "Ντραγκάο" ακριβώς πριν από 10 χρόνια οι διεθνείς μας κοίταξαν κατάματα τους διοργανωτές Πορτογάλους, κερδίζοντάς τους με 2-1 στην πρεμιέρα του Euro 2004.

Ναι, αυτοί οι άσημοι ποδοσφαιριστές κατάφεραν να κερδίσουν μέσα στο σπίτι της μια ομαδάρα εκείνης της εποχής. Οι παίκτες που ούτε έναν δεν ήξερε όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο. "Γιούρκα, σήμερα θα μάθει πολύ καλά ποιος είσαι", είπε ο Ρεχάγκελ στον Σεϊταρίδη πριν τον αγώνα. Στις αρχές του β' ημιχρόνου, ο Γιούρκας ανάγκασε τον Ρονάλντο να τον ανατρέψει και πήρε το πέναλτι για το 0-2.



Η νίκη αυτή είναι με διαφορά μία από τις πιο ιστορικές στην πορεία της Εθνικής Ελλάδος μέσα στο χρόνο. Πρόκειται για την παρθενική νίκη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε μεγάλη διοργάνωση και, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αποτέλεσε την αφετηρία για μία α-σύ-λλη-πτη πορεία της Ελλάδας μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου!

Η μεγάλη επικράτηση στο "Ντραγκάο" έβγαλε ένα σωρό Έλληνες στους δρόμους που πανηγύριζαν σαν τρελοί απλώς και μόνο τη μία νίκη. Την πανηγύριζαν σα να είχαν πάρει τον τίτλο. Πού να φανταζόμασταν όμως ότι θα ζήσουμε τόσο τραβηγμένα πανηγύρια στη συνέχεια;

Οι επέτειοι (και όχι μόνο) εξυπηρετούν τελικά όχι απλά για να επαναφέρουν στη μνήμη σου απλά και στεγνά κάποια γεγονότα, αλλά και για να σου θυμίζει το πόσο σημαντικά ήταν αυτά για σένα, για τον δίπλα σου, για την Ελλάδα. Εκείνο το ματς άρχισε να ενώνει τους Έλληνες φιλάθλους, για μία έστω φορά, κάτι που αυξανόταν όσο η Εθνική μας διέπρεπε ολοένα και περισσότερο στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν από ακριβώς 10 χρόνια, Πορτογαλία - Ελλάδα 1-2. Η αρχή των πάντων...



Επιμέλεια: Μάριος Μάντζος 

Related

main 8829021231827374214

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item