Η προϊστορία της Εθνικής με ομάδες της CONCACAF

Η Εθνική Ελλάδος θα αντιμετωπίσει απόψε στις 23:00 την Κόστα Ρίκα. Οι δύο ομάδες είναι εντελώς άγνωστες μεταξύ τους, καθώς ουδεμία φορ...


Η Εθνική Ελλάδος θα αντιμετωπίσει απόψε στις 23:00 την Κόστα Ρίκα. Οι δύο ομάδες είναι εντελώς άγνωστες μεταξύ τους, καθώς ουδεμία φορά στο παρελθόν έχουν τεθεί αντιμέτωπες, έστω για ένα φιλικό παιχνίδι. Αυτή όμως δεν θα είναι η παρθενική εμφάνιση της Ελλάδας απέναντι σε ομάδα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF). Η "γαλανόλευκη" μετρά 11 αγώνες κόντρα σε τέτοιες χώρες, εκ των οποίων έχει ηττηθεί μόλις στον έναν!

Ένα φιλικό παιχνίδι απέναντι στο Μεξικό στην ομώνυμη χώρα και πόλη στις 6 Ιουλίου 1971 ήταν εκείνο που ξεκίνησε την προϊστορία της Εθνικής μας απέναντι στην CONCACAF. Ένα γκολ του Λουίς Εστράδα άνοιξε το σκορ στο 3ο λεπτό, για να ισοφαρίσει για την Ελλάδα, 4 λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 90', ο θρύλος της ποδοσφαιρικής Πάτρας και της Παναχαϊκής, Κώστας Δαβουρλής.

Δυόμιση μήνες αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 1971, η Ελλάδα τέθηκε εκ νέου αντιμέτωπη με το Μεξικό, αυτή τη φορά στο "Καυτανζόγλειο Στάδιο". Οι Μεξικανοί με ένα τέρμα του Ενρίκε Μπόρχα, ο οποίος είναι σήμερα ο 6ος σκόρερ στην ιστορία της χώρας, στο 22ο λεπτό, πήραν τη νίκη μέσα στη Θεσσαλονίκη. Και πάλι σε φιλικό αγώνα.


Χρειάστηκε να περάσουν 18 ολόκληρα χρόνια για να ξαναβρούμε στο δρόμο μας αντίπαλο από την CONCACAF. Αυτή τη φορά, η Ελλάδα αναμετρήθηκε με τον Καναδά και μάλιστα τρεις φορές μέσα σε 9 ημέρες! Φιλικά όλα τα παιχνίδια. Στις 19 Μαΐου 1988, στο Μόντρελ, το πρώτο και μοναδικό γκολ του Σάκη Τσιώλη -παίκτης της Λάρισας τότε- με τη φανέλα της Εθνικής (6ο λεπτό), αρκούσε για να χαρίσει τη νίκη στη χώρα μας. Τρεις ημέρες αργότερα, στο Τορόντο αυτή τη φορά, το γκολ του Τάσου Μητρόπουλου στο 26' και τα δύο τέρματα του Νίκου Αναστόπουλου στο 53' και το 73' έδωσαν στην Ελλάδα μια άνετη νίκη με 3-0. Στο ίδιο γήπεδο, στις 28 Μαΐου, οι δύο χώρες θα έρθουν ισόπαλες 0-0.


Ακριβώς 6 χρόνια αργότερα, στις 28 Μαϊου 1994, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο εφιάλτης μας στην Αμερική, η Εθνική αντιμετώπισε τους διοργανωτές του Μουντιάλ σε φιλικό παιχνίδι στο Κονέκτικατ. Ο Ελληνοαμερικάνος Φρανκ Κλόπας, που εκείνο το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή από την ΑΕΚ στον Απόλλωνα Αθηνών, άνοιξε το σκορ για τις ΗΠΑ στο 45', για να ισοφαρίσει στο 49' ο γερμανοθρεμμένος άσος του Ολυμπιακού, Μηνάς Χατζίδης, που πέτυχε το πρώτο και μοναδικό του γκολ στη θητεία του στην Εθνική. 1-1, τελικό σκορ.


Το καλοκαίρι του 1999, η Ελλάδα τίθεται αντιμέτωπη με το Μεξικό σε φιλικό και παίζει εις διπλούν για πρώτη φορά με το Ελ Σαλβαδόρ. Στις 16 Αυγούστου, στα Πηγάδια της Ξάνθης, σε ένα πλούσιο παιχνίδι με ανατροπές, θέαμα και γκολ, η Ελλάδα θα νικήσει με 3-2 το Μεξικό. Ο Ανδρέας Νινιάδης άνοιξε το σκορ στο 21', για να το γυρίσουν οι Μεξικανοί στις αρχές του β' μέρος με γκολ των Μάρκες (48') και Ρόχας (50'). Οι Έλληνες όμως δεν το έβαλαν κάτω και με τέρματα του Δημήτρη Μαυρογεννίδη (60') και του Γρηγόρη Γεωργάτου (70'), πήραν τη νίκη.

Στις 18 Αυγούστου, στο Εθνικό Στάδιο Καβάλας, τα δύο γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου του Παναθηναϊκού (19', 86'), καθώς και το τέρμα του Τάσου Κατσιαμπή του ΠΑΟΚ τότε στις καθυστερήσεις έδωσαν τη νίκη στην Ελλάδα με 3-1 επί του Ελ Σαλβαδόρ. Στο 53' είχε ισοφαρίσει προσωρινά με πέναλτι ο Ραούλ Αντόνιο Γκαρσία.

Δύο μόλις ημέρες μετά, η Ελλάδα θα παίξει ξανά στο ίδιο γήπεδο και πάλι με το Ελ Σαλβαδόρ και αυτή τη φορά θα το κερδίσει με 3-0. Το σκορ άνοιξε με το παρθενικό του γκολ με τη φανέλα της Ελλάδας, ο Άγγελος Μπασινάς του Παναθηναϊκού, δύο ημέρες μετά το ντεμπούτο του, με φάουλ στο 40'. Στο 50', ο συμπαίκτης του Νίκος Λυμπερόπουλος θα πετύχει το 2-0 με πέναλτι, για να έρθει στο 77' το τελικό 3-0 από τον Απόστολο Λιολίδη του Άρη, που σκόραρε για μία και μοναδική φορά με τη "γαλανόλευκη".


Στις 22 Ιουνίου 2005, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά και μοναδική (έως το βράδυ) φορά ομάδα της CONCACAF σε επίσημο παιχνίδι. Η κληρωτίδα μάς έφερε στον ίδιο όμιλο με τους Μεξικανούς στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, στο οποίο πήγαμε ως πρωταθλητές Ευρώπης. Το ματς έληξε ισόπαλο 0-0, με το δοκάρι σε μία κεφαλιά του Ζήση Βρύζα και μία ασύλληπτη επέμβαση του τερματοφύλακα Σάντσες στην επαναφορά να μας στερούν τη νίκη.


Τελευταίο ματς κόντρα σε ομάδα της εν λόγω Ομοσπονδίας είναι εκείνο το φιλικό στο "AEL FC Arena" με αντίπαλο τον Καναδά, στις 9 Φεβρουαρίου 2011. Η ελληνική ομάδα επικράτησε 1-0 χάρη στο πρώτο τέρμα του Γιάννη Φετφατζίδη με τα γαλανόλευκα, στο 63ο λεπτό.

Συνολικά, λοιπόν, σε 11 αγώνες απέναντι σε ομάδες της CONCACAF, η Ελλάδα μετρά 6 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 μόλις ήττα. Μια χαρά είναι η παράδοσή μας δηλαδή. Βέβαια, μέσα στις νίκες υπάρχουν και αποτελέσματα με ομάδες όπως το Ελ Σαλβαδόρ και τον Καναδά, αλλά δεν είναι τα μόνα. Ας ελπίσουμε απόψε, στο δεύτερο επίσημό μας ματς κόντρα σε ομάδα της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής να συνεχίσουμε την παράδοση και να είμαστε εμείς εκείνοι που θα περάσουν στους "8".

Related

main 1149145463565738385

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item