Οι καινοτομίες της FIFA σε αυτό το Μουντιάλ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ Οι σχέσεις των διαιτητών με το Μουντιάλ είναι, κακά τα ψέματα, μια ιστορία που 'χει περάσει από σαράντα κ...
http://www.thecolumnist.gr/2014/06/fifa.html
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ
Οι σχέσεις των διαιτητών με το Μουντιάλ είναι, κακά τα ψέματα, μια ιστορία που 'χει περάσει από σαράντα κύματα. Αναμφίβολα, μερικά "ιστορικά" λάθη έχουν σημαδέψει εν πολλοίς την ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: το 1966, ίσως η πιο χαρακτηριστική, με το γκολ-"φάντασμα" του Τζεφ Χαρστ, με το οποίο η Αγγλία ουσιαστικά εξασφάλισε το τρόπαιο κόντρα στη Γερμανία (4-2). Και αν αυτό φαίνεται κάπως μακρινό, μπορούμε να θυμηθούμε μετά και το "χέρι του θεού" του Μαραντόνα το '86 (που κανένας διαιτητής δεν το 'δε), τα "φαλτσοσφυρίγματα" υπέρ της (διοργανώτριας του 2002) Κορέας, αλλά και στο πρόσφατο Μουντιάλ, το γκολ του Λάμπαρντ που δε μέτρησε κόντρα στους Γερμανούς, στη συντριβή της Αγγλίας με 4-1 στη φάση των "16".
Για αυτό το λόγο, η FIFA αποφάσισε να λάβει τα μέτρα της εν όψει Βραζιλίας, κάπως καλύτερα αυτή τη φορά. Η επιλογή των 25 διαιτητών έγινε "βάσει προσωπικότητας και ικανοτήτων ώστε να καταλαβαίνουν τις τακτικές και το παιχνίδι των ομάδων". Μόνο 5 από τους 30 που βρέθηκαν στη Νότια Αφρική τέσσερα χρόνια πριν θα ξανασφυρίξουν. Οι περισσότεροι νέοι σχετικά, απ' τους οποίους ξεχωρίζει ο Άγγλος Χάουαρντ Γουέμπ (στον τελικό του 2010 βέβαια, ούτε αυτός τιμώρησε τον Ντε Γιόνγκ για το χτύπημα-καράτε στον Τσάμπι Αλόνσο).
Η FIFA γνωστοποίησε ακόμα την πρόθεση της για λιγότερο βίαιο παιχνίδι: οι κίτρινες κάρτες θα εμφανίζονται σχετικά εύκολα, ενώ μόνο ο αρχηγός κάθε ομάδας θα έχει δικαίωμα να μιλήσει στο διαιτητή. Μια προσπάθεια που σαφώς στοχεύει στην εξάλειψη του... "μαζέματος" γύρω από το ρέφερι για διαμαρτυρίες.
Επιπλέον, ένας κανονισμός που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά, αφορά την απόσταση του τοίχους στα ελεύθερα χτυπήματα: ο διαιτητής, έχοντας το γνωστό "vanishing spray", θα μαρκάρει τον κύκλο που θα στήνεται η μπάλα, καθώς και το σημείο όπου οι αντίπαλοι θα σχηματίζουν το δικό τους τείχος. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε διοργανώσεις της Λατινικής Αμερικής.
Πέρα από τα σπρέι, σημαντικό νέο αποτελεί και η χρήση του συστήματος GoalControl, με το οποίο θα ελέγχονται φάσεις αμφισβητούμενες, για το αν π.χ. η μπάλα πέρασε όντως τη γραμμή. Καινοτομία που θα βάλει τέλος επιτέλους στα "γκολ-φαντάσματα".
Μοναδική εφαρμογή που προκαλεί ακόμα αρκετούς προβληματισμούς πάντως αποτελεί το ελεύθερο time out των διαιτητών σε ένα ημίχρονο, για τα ματς που θα διεξάγονται 13:00 το μεσημέρι τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος). Για κάποιους είναι αναγκαίο, απ' τη στιγμή που στο νότιο ημισφαίριο θα έχει απίστευτες θερμοκρασίες και οι παίκτες λογικά δεν θα αντέχουν, απ' την άλλη αρκετοί τονίζουν πως η διακοπή θα "σπάει" το ρυθμό του αγώνα.
Χρήστος Γραβιάς