World Cup Stories: Ένα "θανάσιμο" αυτογκόλ

Με την Κολομβία να είναι μία από τις τρεις αντιπάλους της Εθνικής μας Ομάδας στο ερχόμενο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το να ανατρέξει κανείς σ...

Με την Κολομβία να είναι μία από τις τρεις αντιπάλους της Εθνικής μας Ομάδας στο ερχόμενο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το να ανατρέξει κανείς στο παρελθόν της στο θεσμό θα είχε και λίγο παραπάνω ενδιαφέρον. Η σίγουρη στάση πάντως είναι μία: η 2α Ιουλίου του 1994.


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ

Η ιστορία του Κολομβιανού αμυντικού, Αντρές Εσκομπάρ, 20 χρόνια μετά, συγκλονίζει ακόμα, καθώς παραμένει η πιο "μελανή" στα χρονικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ξέρετε, έχουμε δει ουκ ολίγες φορές ποδοσφαιριστές να πετυχαίνουν αυτογκόλ. Και μάλιστα αυτογκόλ που εν τέλει να κρίνουν πολλά για την ομάδα του. Μπορεί οι φίλοι της να τον χειροκροτήσουν, δείχνοντάς σε μία δύσκολη στιγμή τη στήριξή τους στον ποδοσφαιριστή. Μπορεί να θυμώσουν, μπορεί να τον αποδοκιμάσουν, μπορεί... χίλια δυο. Αυτό όμως που έγινε 20 χρόνια πριν δεν είχε προηγούμενο και, ελπίζουμε, ούτε επόμενο.

Οι Κολομβιανοί έχουν προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ έχοντας κάνει φοβερή πορεία, στην οποία ξεχώρισε το 0-5 στην έδρα των Αργεντίνων. Φτάνουν στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μετρώντας μία ήττα στα τελευταία 26 παιχνίδια τους, και ο μεγάλος Πελέ τους δίνει δημόσια τον τίτλο του μεγάλου φαβορί.

Με τον... αέρα αυτόν, υφίστανται ήττα-σοκ στην πρεμιέρα από τους Ρουμάνους με 1-3 και καλούνται στις 22 Ιουνίου να κερδίσουν τους οικοδεσπότες Αμερικάνους, διότι σε περίπτωση ήττας αποχαιρετούν το θεσμό πρόωρα.

Την ίδια στιγμή, στην Κολομβία γίνεται Ο χαμός. Η χώρα ζει σε περίοδο ασύλληπτης έξαρσης της εγκληματικότητας, με κύρια πηγή την ομάδα PEPES, που απαρτιζόταν από πρώην συνεργάτες και μετέπειτα εχθρούς του μεγαλέμπορου ναρκωτικών και μεγαλομετόχου της Ατλέτικο Νασιονάλ, Πάμπλο Εσκομπάρ, απλή συνωνυμία με τον Αντρές (έπαιζε στη Νασιονάλ!), οι οποίοι αποκάλυπταν στην Αστυνομία τα μυστικά του. Η PEPES σκοτώνει τον Πάμπλο, που ήταν υπεύθυνος για δολοφονίες πολιτικών, διαιτητών κ.α., και η δράση της πλέον παίρνει άγριες διαστάσεις, καθιστώντας άκρως επικίνδυνο το να κυκλοφορεί κάποιος στους δρόμους της χώρας. Ήταν πλέον πιο εύκολο να πεθάνεις, παρά να... πας για ψωμί.

Ο τίτλος του φαβορί που αποδόθηκε στην Εθνική Κολομβίας λίγο πριν "πετάξει" για τις ΗΠΑ, τίτλος τον οποίο δικαιολογούσαν και το ρόστερ και οι επιδόσεις του, έδωσε το κίνητρο στην PEPES καθώς και σε άλλες μικρότερες εγκληματικές ομάδες της χώρας να στοιχηματίσουν τρελά ποσά στην πρόκριση της ομάδας στην επόμενη φάση.


Πριν από τον αγώνα, ο προπονητής Φρανσίσκο Ματουράνα βάζει τα κλάματα μπροστά στους ποδοσφαιριστές του. Τους αποκαλύπτει ότι δέχθηκε εκβιασμούς και απειλές για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση ήττας. Οι παίκτες, με το μυαλό στο χάος που επικρατεί στη χώρα τους και στον κίνδυνο για τη ζωή τους, μπαίνουν στο γήπεδο τρομαγμένοι. Η Κολομβία δεν θύμιζε σε τίποτα την ομαδάρα που είχε και στο 35ο λεπτό θα γίνει το μοιραίο. Ο Τζον Χαρκς της Ντέρμπι Κάουντι τότε επιχείρησε μία παράλληλη χαμηλή σέντρα από τα αριστερά, ο Αντρές Εσκομπάρ οριζοντιώθηκε για να διώξει την μπάλα σε κόρνερ, εκείνη όμως του έπαιξε άσχημο παιχνίδι και κατέληξε στα δίχτυα του Όσκαρ Κόρδοβα.

Η ανιψιά του Κολομβιανού μπακ έβλεπε μαζί με τη μητέρα της, την αδερφή του παίκτη, τον αγώνα στην τηλεόραση. "Μαμά, θα σκοτώσουν τον Αντρές", ψέλλισε. "Όχι γλυκό μου, όλοι στην Κολομβία αγαπούν τον Αντρές. Δεν σκοτώνουν τους ανθρώπους για λάθη που έκαναν".

Αυτό το αυτογκόλ έβαλε μπροστά τις ΗΠΑ, που θα κερδίσουν με 2-1 και θα στείλουν τους Κολομβιανούς πρόωρα σπίτι τους.

Το αυτογκόλ του Εσκομπάρ συνετέλεσε στην καθοριστική ήττα, που σήμανε και τρομερές χρηματικές απώλειες για εκείνους που στοιχημάτισαν. Από εκείνη τη μέρα, ο διεθνής αμυντικός έγινε στόχος.

Κυκλοφόρησε η φήμη στην Κολομβία ότι ένα "σκοτεινό χέρι" ήταν τρελά θυμωμένο με την ομάδα και συγκεκριμένα τον Αντρές Εσκομπάρ. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν νεκρός, επομένως θα μπορούσε αυτό το "σκοτεινό χέρι" να είναι ο οποιοσδήποτε στη χώρα.

Ο δημοσιογράφος και φίλος του Αντρές, Μαουρίτσιο Βελάσκες, τον πείθει να αρθρογραφήσει στην "El Tiempe" της Μπογκοτά, πριν η Εθνική επιστρέψει στη βάση της. Με τίτλο "Η ζωή δεν τελειώνει εδώ" ο Εσκομπάρ γράφει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

"Η ζωή δεν τελειώνει εδώ. Πρέπει να συνεχίσουμε. Η ζωή δεν πρέπει να τελειώσει εδώ. Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολο είναι, πρέπει να σταθούμε πάλι όρθιοι. Έχουμε δύο επιλογές: είτε να επιστρέψουμε στο φόβο να μας παραλύσει και τη βία να συνεχιστεί ή να τα υπερκεράσουμε και να προσπαθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους. Παρακαλώ αφήστε μας να διατηρήσουμε τον σεβασμό. Οι θερμότερες ευχές μου σε όλους. Ήταν η πιο θαυμάσια και σπάνια εμπειρία. Τα λέμε σύντομα, γιατί η ζωή δεν τελειώνει εδώ".



Στις 30 Ιουνίου, η αποστολή της Εθνικής επιστρέφει στην Κολομβία. Ο Αντρές Εσκομπάρ θα ξεκουραστεί στο σπίτι του για δύο ημέρες και το βράδυ της 2ας Ιουλίου κάλεσε τον συμπαίκτη του σε Νασιονάλ και Εθνική, Λουίς Ερέρα, να βγουν μαζί. Εκείνος τον συμβούλευσε να μείνει στο σπίτι. Αμέσως το είπε στον ομοσπονδιακό τεχνικό Ματουράνα, ο οποίος όσο πιο αυστηρά μπορούσε του συνέστησε να μη βγει. "Πρέπει να δείξω το πρόσωπό μου στους ανθρώπους", είπε. Τελικά η έξοδος πραγματοποιήθηκε, μετά το πείσμα του Εσκομπάρ.

Από το "El Indio" της Μεδίνα, το μπαρ στο οποίο βγήκαν εκείνο το βράδυ, η παρέα το... διέλυσε κατά τις 03:00 τα ξημερώματα. Οι φίλοι του Εσκομπάρ αποχώρησαν και ο ίδιος πήγε να πάρει το αμάξι του από το πάρκινγκ για να επιστρέψει στο σπίτι. Ξαφνικά, τέσσερις άνδρες τον πλησιάζουν. Αρχίζουν να τον χλευάζουν και να τον ειρωνεύονται για το αυτογκόλ. Ο ίδιος μπήκε στο αμάξι για να φύγει, όταν κάποιος τον φώναξε "κότα". Σταμάτησε, βγήκε από το αυτοκίνητο με σκοπό να απαντήσει, κάτι που δεν το έκανε ποτέ. Δύο από τους τέσσερις έβγαλαν όπλο και ο ένας, με 38άρι πιστόλι, πυροβόλησε έξι φορές τον Εσκομπάρ, ο οποίος σωριάστηκε στο πάρκινγκ. Το ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο και 45 λεπτά μετά το συμβάν, ο Κολομβιανός άσος ήταν πια νεκρός.

Στην κηδεία του θα παραβρεθούν πάνω από 120.000 άνθρωποι για να πουν το τελευταίο "αντίο". 

Ο δολοφόνος του Εσκομπάρ, Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόθ, συνελήφθη το ίδιο βράδυ του φονικού και την επομένη ομολόγησε την ενοχή του. Εργαζόταν για λογαριασμό διαφόρων καρτέλ της χώρας, ενώ είχε δουλέψει ως οδηγός των αδελφών Πέδρο και Χουάν Γκαγιόν, οι οποίοι φέρονταν να έχουν στοιχηματίσει και χάσει εξ αιτίας του αυτογκόλ σημαντικά ποσά στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Το 1995 καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλάκισης, τα οποία το 2001 μειώθηκαν σε 26. Αποφυλακίστηκε τελικά το 2005, έχοντας συμπληρώσει 11 χρόνια φυλάκισης, λόγω καλής συμπεριφοράς πίσω από τα κάγκελα.

Ο Αντρές Εσκομπάρ ήταν μόλις 27 ετών και εκείνο το καλοκαίρι ετοίμαζε τις βαλίτσες του για Ιταλία, καθώς τα είχε βρει σχεδόν σε όλα με την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν.

Το "θανάσιμο" αυτογκόλ του Εσκομπάρ


Μάριος Μάντζος

Related

main 3042087148101520775

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item