Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Η επιστροφή του Λεμπρόν Τζέιμς στο Κλίβελαντ του Οχάιο για λογαριασμό των Καβαλίερς αναμφίβολα αποτελεί ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Η επιστροφή του Λεμπρόν Τζέιμς στο Κλίβελαντ του Οχάιο για λογαριασμό των Καβαλίερς αναμφίβολα αποτελεί το γεγονός του καλοκαιριού στα ομαδικά αθλήματα. Ο "King James" πήρε τη μεγάλη απόφαση να ξαναφορέσει τα "βυσσινί", τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τους Cavs.

Για μια τετραετία στο Μαϊάμι περνούσε υπέροχα. Είχε τη δόξα του, έπαιρνε και τα πρωταθλήματά του, παίζοντας πλάι σε μεγάλα ονόματα όπως ο Γουέιντ και ο Μπος και φυσικά βάζοντας στον λογαριασμό του τρελά-τρελά ποσά. "Ζωάρα", που λέμε.

Η απώλεια όμως του φετινού τίτλου και δη με 4-1 στις νίκες από τους Σαν Αντόνιο Σπερς έδειξε ξεκάθαρα ότι η δυναμική των Χιτ έχει αρχίσει να φθίνει. Την ίδια στιγμή, η ομάδα του Πόποβιτς μένει ουσιαστικά ίδια και τη νέα σεζόν, κάτι που της δίνει ξανά τον τίτλο του φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Λεμπρόν μάλλον είχε αρχίσει να χάνει τα κίνητρά του στο Μαϊάμι. Και κατά πάσα πιθανότητα αυτός ήταν και ο λόγος που δεν επέλεξε να υπογράψει ξανά στους Χιτ. Όχι ότι στο Κλίβελαντ θα τα σαρώσει όλα, αλλά η μετακίνησή του εκεί σίγουρα θα ανανεώσει και τον ίδιο και την καριέρα του, απορρίπτοντας ουσιαστικά και το ενδεχόμενο καταδικαστικού κορεσμού που θα επερχόταν πιθανότατα αν έμενε στην πολιτεία της Φλόριντα.

Αυτή είναι βέβαια μία απόφαση που, όπως και να το κάνεις, φαίνεται κάπως και, η αλήθεια είναι ότι δεν τιμάει και ιδιαίτερα τον Τζέιμς. Γιατί, μόλις είδε τα δύσκολα, ουσιαστικά... την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Η απόφασή του σίγουρα θα συζητηθεί στο Μαϊάμι και θα έχει προκαλέσει ήδη πολύ μεγάλη απογοήτευση και θυμό, όχι μόνο για το γεγονός ότι οι Χιτ έχασαν το μεγάλο τους "αστέρι", αλλά κυρίως επειδή ο Τζέιμς δεν φέρθηκε σαν αληθινός ηγέτης.

Αγωνιστικά, ναι, ήταν ηγέτης. Έπαιρνε παιχνίδια πάνω του και οδηγούσε τους Χιτ στη νίκη. Την αξία του στο παρκέ κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Το έχω γράψει εξάλλου και στο παρελθόν. Ωστόσο, η κυριολεκτική έννοια του ηγέτη δεν περιορίζεται στον αγωνιστικό χώρο. Έχει δε πολύ μεγαλύτερη σημασία έξω από αυτόν. Κι εκεί ο Λεμπρόν φάνηκε λίγος.

Όπως λίγος είχε φανεί και το 2010. Τότε που, όντας ο πρωτεργάτης των Καβαλίερς, βγήκε στη free agency μαζί με τον Γουέιντ και τον Μπος (αφού είχαν ήδη συνεννοηθεί από πριν) και από κοινού έψαχναν να βρουν την ομάδα στην οποία θα πήγαιναν και την οποία θα προσπαθούσαν να οδηγήσουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, επιλέγοντας εν τέλει τους Χιτ.

Στο Κλίβελαντ δεν έχουν ξεχάσει την προδοσία αυτή. Μία προδοσία που επικρίθηκε ακόμη και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη των Cavs εκείνο το καλοκαίρι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τον Λεμπρόν τα πράγματα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα είναι δύσκολα. Η υποδοχή δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη από όλους. Οι αποδοκιμασίες είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν. Θα πρέπει ο ίδιος να κάνει τα πάντα ώστε να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των φίλων της ομάδας. Και αυτό θα γίνει κατά βάση μέσα στο παρκέ. Διότι οι λαϊκίστικες δηλώσεις και τα γράμματα στον πρόεδρο δεν αρκούν. Είναι πολύ λίγα για να πείσουν.

Και φυσικά ας μην παραγνωρίζουμε και τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Τζέιμς σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο ίδιος θα είναι ο μπροστάρης αλλά με τον Κάιρι Έρβινγκ μοναδικό υψηλού βεληνεκούς παρτενέρ θα τα βρει σκούρα. Πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα γιατί οι βοήθειες και οι επιλογές που είχε στο παιχνίδι των Χιτ δεν θα είναι καθόλου ίδιες. Εκτός βέβαια αν η διοίκηση των Καβαλίερς έχει άλλα στο μυαλό της.

Και βέβαια, ο Λεμπρόν είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και σε ένα ρόλο τον οποίο δεν έχει συνηθίσει. Έναν ρόλο υποδεέστερο του προπονητή. Γιατί αλλιώς ήταν τα πράγματα με τον Μάικ Μπράουν στην πρώτη θητεία του στους Cavs και με τον Έρικ Σποέλστρα στο Μαϊάμι και εντελώς διαφορετικά θα είναι με τον Ντέιβιντ Μπλατ. 

Μπορεί οι ρίζες του να είναι στη Βοστόνη, αλλά ο 55χρονος τεχνικός έχει υιοθετήσει ευρωπαϊκή κουλτούρα, μετά από τόσα χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο, (κατέκτησε και τη Euroleague φέτος με τη Μακάμπι) και δεν έχει κανένα παρελθόν στο NBA. Είναι ένας προπονητής που αρέσκεται στο να παίζει άμυνα και απεχθάνεται το άναρχο μπάσκετ. Ο Μπλατ δεν θα έχει διάθεση να το παίζει μαριονέτα στους Cavs και σίγουρα θα θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Δεν θα είναι ο Λεμπρόν αυτός που θα κάνει κουμάντο. Το πώς θα τα πάνε μεταξύ τους είναι ένα ερώτημα το οποίο θα έχει ενδιαφέρον και καλό είναι να το κρατήσουμε.

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η επιστροφή του Τζέιμς στο Κλίβελαντ μόνο απλή υπόθεση δεν είναι. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και σίγουρα η κουβέντα για τη μετακίνηση αυτή θα πάει πολύ μακριά. Η ίδια η πραγματικότητα πάντως θα τα δείξει όλα. 

Μάριος Μάντζος

Related

NBA 8734273708416802647

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item