Η υπέρβαση της "αλμπισελέστε"

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  Η Αργεντινή, το βράδυ της Κυριακής, έφτασε πολύ κοντά στην πηγή αλλά νερό δεν ...

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Η Αργεντινή, το βράδυ της Κυριακής, έφτασε πολύ κοντά στην πηγή αλλά νερό δεν κατάφερε να πιει. Το σύνολο του Σαμπέγια επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες χωρίς το βαρύτιμο τρόπαιο, αντίστροφα η Γερμανία από χθες το βράδυ είναι πρωταθλήτρια κόσμου, μετά τη νίκη της με 1-0 χάρη στο υπέροχο γκολ του Γκέτσε στο 113'.

Η "Αλμπισελέστε", παρά το γεγονός ότι δινόταν από τις στοιχηματικές εταιρείες ως το δεύτερο μεγάλο φαβορί (μετά τη Βραζιλία) για την κατάκτηση του τροπαίου, βάσει ποιότητας παικτών στο κέντρο και στην άμυνα αλλά και βάσει γενικότερης εικόνας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας δεν έπειθε ότι μπορεί να σηκώσει την κούπα. Παραδόξως όμως η παρέα του Μέσσι κατάφερε κάτι σημαντικό στο φετινό παγκόσμιο κύπελλο και αυτό είναι η παρουσία της στα ημιτελικά και στον τελικό της διοργάνωσης μετά από 24 ολόκληρα χρόνια (το 1990 τελευταία φορά σε τελικό η Αργεντινή γνώρισε την ήττα 1-0 από τη Γερμανία).

Δεν είναι και λίγο το κατόρθωμα αυτό, αφού πέρασαν γενιές και γενιές σπουδαίων παικτών που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν κάτι ανάλογο (Βερόν, Ζαννέτι, Μπατιστούτα, Σαβιόλα, Σιμέονε κλπ).

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Αργεντινή χθες το βράδυ στο Μαρακανά είχε σχετικά καλή παρουσία και μπορούσε με τρεις κλασσικές ευκαιρίες (Ιγκουάιν, Μέσσι, Παλάσιο) να πάρει κεφάλι στο σκορ και να σηκώσει το χρυσό δισκοπότηρο του Mουντιάλ. Σαφέστατα και μπορούσε να είχε καλύτερη αγωνιστική συμπεριφορά, όμως το έλλειπες ποιοτικά και επιθετικά κέντρο της (Μπίγλια, Μασεράνο, Γκάγκο) δεν μπόρεσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και υστερούσε έναντι των Γερμανών (Σβαϊνσταίγκερ, Κρόος, Εζίλ). Αυτός ο λόγος ήταν και από τους πιο σημαντικούς σχετικά με την κατοχή της μπάλας και τη δημιουργία φάσεων. 

Η Αργεντινή όμως σε αυτό το Μουντιάλ έδειξε ένα στοιχείο αρκετά σημαντικό και αυτό ήταν το πάθος και η δύναμη που έβγαζε σε όλα τα μαρκαρίσματα, δείχνοντας σε όλους τα νύχια της. Άλλωστε αυτός ο τσαμπουκάς που έβγαλε η "Αλμπισελέστε" επέφερε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ 413 αγωνιστικών λεπτών χωρίς να δεχθεί τέρμα (σε όλα τα νοκ-άουτ ματς) η εστία του Ρομέρο.

Συνοψίζοντας, ο Μέσσι δεν έγινε ο επόμενος μετά τον Μαραντόνα που σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο αλλά σε αυτό το Μουντιάλ βοήθησε πολύ περισσότερο από ό,τι στα προηγούμενα δύο όταν και είχε πετύχει συνολικά μόνο 1 γκολ, ενώ φέτος πέτυχε 4 και έδωσε και μία ασιστ στους συμπαίκτες του. Κορυφαίοι των Αργεντίνων ήταν οι Ζαμπαλέτα, Ρόχο, Γκαράυ, Μασεράνο και Ντι Μαρία. Υστέρησαν αρκετά όμως μεγάλα ατού της ομάδας του Σαμπέγια: Αγκούερο, Λαβέτσι και Ιγκουαίν. 

Ίσως του χρόνου στο Κόπα Αμέρικα και πάλι στη Βραζιλία δούμε την Αργεντινή να σηκώνει μια κούπα μετά από αρκετό καιρό. Αδιαμφισβήτητα όμως στο φετινό Μουντιάλ πραγματοποίησε μια υπέρβαση, η οποία έμελλε να έρθει μετά από 24 ολόκληρα χρόνια.

Πάνος Νικολακόπουλος

Related

main 8207538510403999970

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item