Όταν ο Φοιρός... έδειξε το δρόμο

Η κίνηση του Λουίς Φαν Χάαλ να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα Γιάσπερ Σίλεσεν με τον Τιμ Κρουλ στο 119ο λεπτό του προημιτελικού μετα...


Η κίνηση του Λουίς Φαν Χάαλ να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα Γιάσπερ Σίλεσεν με τον Τιμ Κρουλ στο 119ο λεπτό του προημιτελικού μεταξύ Ολλανδίας και Κόστα Ρίκα, με την αιτιολογία ότι ο δεύτερος θεωρείται ειδικευμένος στις αποκρούσεις πέναλτι, μιας και το σκορ ήταν το 0-0 και οδεύαμε ολοταχώς προς την ψυχοφθόρο διαδικασία.

Ο 26χρονος πορτιέρο της Νιούκαστλ δικαίωσε και με το παραπάνω τον ομοσπονδιακό τεχνικό των "οράνιε". Έπεσε σωστά και στα πέντε πέναλτι των Κοσταρικανών (!), αποκρούοντας τα δύο και στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο την Ολλανδία στους "4" του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η επιλογή του Φαν Χάαλ κατά πρώτον να κρατήσει την αλλαγή μέχρι το 119' και κατά δεύτερον να την πραγματοποιήσει είναι πραγματικά άξια συγχαρητηρίων και σίγουρα θα μείνει στην Ιστορία.

Το Φάουλ-Γκολ, βέβαια, έρχεται για να θυμίσει στους παλαιότερους και να ενημερώσει τους νεότερους, ότι ο Ολλανδός τεχνικός δεν είναι ο μοναδικός που το έχει κάνει. Σίγουρα δεν ξέρουμε πόσοι το έχουν πραγματοποιήσει, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι ελάχιστοι το έχουν ρισκάρει.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γιώργος Φοιρός. Ο προπονητής από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης καθόταν στις 27 Σεπτεμβρίου 1994 στον πάγκο του Άρη. Οι "κιτρινόμαυροι" είχαν επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από απουσία 13 ετών και, έχοντας αποκλείσει την ισραηλινή Χάποελ Μπερ Σεβά, βρίσκουν απέναντί τους την άσημη Κατοβίτσε από την Πολωνία.


Οι Πολωνοί κάνουν όμως την έκπληξη και κερδίζουν 1-0 στο πρώτο ματς και στη ρεβάνς του Χαριλάου (27/09/94), ο Άρης επικρατεί επίσης με 1-0 και το ματς πάει στην παράταση, όπου τίποτα δεν αλλάζει. Φτάνει το 119' και εκεί ο Γιώργος Φοιρός, έχοντας κρατήσει την αλλαγή σε περίπτωση πέναλτι, αποφασίζει να αποσύρει από το ματς τον τερματοφύλακα Χρήστο Καρκαμάνη και να βάλει στη θέση του τον Βαγγέλη Κοέντα, ο οποίος θα αναλάμβανε την υπεράσπιση της ελληνικής εστίας στα πέναλτι.

"Στην τελευταία προπόνηση πριν το παιχνίδι, τα έπιανε όλα", θα εξηγήσει μετά τον αγώνα ο Φοιρός.

Η εξέλιξη όμως των πραγμάτων δεν είχε καμία σχέση με την Ολλανδία και τον Κρουλ. Ο "κρύος" Κοέντας δεν απέκρουσε ούτε ένα πέναλτι και η Κατοβίτσε προκρίθηκε στην επόμενη φάση, στέλνοντας τον Άρη στο καναβάτσο.

Μπορεί επιτυχία να μην είχε το πείραμα του Φοιρού, αλλά μη βγάλουμε και τον Φαν Χάαλ πρωτοπόρο...

Related

main 2663644995741108321

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item