Περί "ερυθρόλευκων" deals

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  Λίγες μόνο ώρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία του Ολυμπιακού με τη Ρόμα...

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

Λίγες μόνο ώρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία του Ολυμπιακού με τη Ρόμα για την πώληση του Κώστα Μανωλά με το ποσό που θα καταβάλουν οι Ρωμαίοι να αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μία βδομάδα πριν είχε ολοκληρωθεί και η πώληση του Ανδρέα Σάμαρη από τον Ολυμπιακό στη Μπενφίκα. Πλέον οι "ερυθρόλευκοι" ετοιμάζονται να βάλουν στα ταμεία τους συνολικά το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ και να τα διαθέσουν για την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας. Είναι όμως αυτά τα σπουδαία οικονομικά deals τα μόνα που έχουν γίνει στον Ολυμπιακό τη τελευταία διετία; Παρακάτω σας παραθέτουμε τα deals που κάνουν τον Ολυμπιακό τον πιο κερδοφόρο σύλλογο στην Ελλάδα και φανερώνουν πως ακολουθεί το μοντέλο της Πόρτο στην Πορτογαλία, η οποία αγόραζε φθηνά και πουλούσε πολύ πιο ακριβά.


1) Κέβιν Μιραλλάς: Γυρνάμε αρκετά πίσω στο Καλοκαίρι του 2012 όταν ο Ολυμπιακός δέχεται επίσημη πρόταση από την Έβερτον για τον Κέβιν Μιραλλάς. Οι Πειραιώτες καταφέρνουν και κερδίζουν το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ένα καλοκαίρι πριν είχε αγοράσει τον Βέλγο με 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Σεντ Εττιέν. Οι "ερυθρόλευκοι" με αυτή τη συμφωνία βγήκαν αρκετά κερδισμένοι και ξεκίνησαν το σκληρό πόκερ που παίζουν μέχρι σήμερα. Πλέον ο Μιραλλάς μετράει με την Έβερτον 61 εμφανίσεις και 14 γκολ στην Πρέμιερ Λίγκ.

2) Πάουλο Μασάντο: Ο Πορτογάλος χαφ είχε έρθει με εξαιρετικές συστάσεις και αυτός από τη Γαλλία από την Τουλούζ, όμως δεν έπιασε στον Ολυμπιακό και πουλήθηκε το καλοκαίρι αυτό στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ για το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι "ερυθρόλευκοι" παρόλο που έδωσαν τις ευκαιρίες στον Πορτογάλο μέσο, οι εμφανίσεις (45) και οι επιδόσεις του (μόνο 5 γκολ) για επιθετικό χαφ δεν ήταν ικανές για να τον κρατήσουν στο κόκκινο λιμάνι.

3) Λιουμπομίρ Φέισα: O Σέρβος μέσος είχε αποκτηθεί με 2 εκατομμύρια ευρώ από τον Ερυθρό Αστέρα και είχε έρθει με μεγάλες προσδοκίες στον Ολυμπιακό, όμως οι συχνοί τραυματισμοί τον άφησαν αρκετά πίσω και εκείνος δεν καθιερώθηκε ποτέ στον Ολυμπιακό. Παρόλ' αυτά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατάφερε να τον πουλήσει για το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2013.

4) Γιάννης Φετφατζίδης: Ο Έλληνας άσσος με το περίσσιο ταλέντο που διαθέτει είχε πάρει τις ευκαιρίες του στον Ολυμπιακό αλλά λόγω της πίεσης του πρωταθλητισμού και των μεγάλων απαιτήσεων που υπάρχουν στους Πειραιώτες αποτελούσε μια αξιόπιστη ρεζέρβα και όχι το βασικό γρανάζι σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο. Έτσι και αυτός το καλοκαίρι του 2013 πουλήθηκε στην ιταλική Τζένοα για 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που πουλήθηκε ακριβά από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.


5) Βλάντιμιρ Βάις: Ήρθε το καλοκαίρι του 2013 ως μια ποιοτική λύση στις θέσεις των εξτρέμ και γρήγορα έδειξε το ταλέντο του, ειδικά στο παιχνίδι με τη Παρί Σεν Ζερμέν στο Φάληρο με το έξοχο γκολ που πέτυχε, αφού πέρασε πρώτα δύο παίκτες της γαλλικής άμυνας. Όμως, η σταθερότητα στην απόδοση έλειπε ενώ κάποιες κόντρες με τον προπονητή Μίτσελ τον έφεραν γρήγορα-γρήγορα στην πόρτα της εξόδου. Έφυγε τον περασμένο Γενάρη και προτίμησε τα λεφτά των Αράβων παρά την εξέλιξη του σε μια ευρωπαϊκή ομάδα. Ο Ολυμπιακός καρπώθηκε 4 εκατομμύρια ευρώ από του Άραβες, καθόλου άσχημο ποσό αν αναλογιστεί κανείς ότι αποκτήθηκε ως ελεύθερος.

6) Κώστας Μήτρογλου: Ο Έλληνας "πιστολέρο" ήταν η μεταγραφή-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα το Γενάρη του 2014, όταν και οι "ερυθρόλευκοι" δέχθηκαν μυθική πρόταση από τη Φούλαμ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, κάτι που έκανε αρκετά κερδοφόρο σύλλογο τον Ολυμπιακό, αν και η απουσία του Μήτρογλου ίσως να στοίχισε στον Ολυμπιακό μια θρυλική πρόκριση στους "8" του Champions League, αφού αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουναίντεντ με συνολικό σκορ 3-2.


7) Ανδρέας Σάμαρης: Ο Έλληνας μέσος αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο το καλοκαίρι του 2013 και ήρθε στον Ολυμπιακό ως μια πολύ καλή μελλοντική λύση αλλά γρήγορα πήρε φανέλα βασικού, αφού ο Μίτσελ τον πίστεψε αμέσως και εκείνος τον δικαίωσε. Ο Σάμαρης έκανε και ένα εξαιρετικό Μουντιάλ και η Μπενφίκα και ειδικά ο προπονητής Ζέσους θέλησαν να τον εντάξουν άμεσα στο δυναμικό των "αετών". Η πρώτη προσφορά άγγιζε τα 5 εκατομμύρια ευρώ, όμως οι διοικούντες τον Ολυμπιακό απαίτησαν 10 εκατομμύρια ευρώ και τελικά δικαιώθηκαν, αφού η μεταγραφή του Σάμαρη ολοκληρώθηκε με αυτό το μεγάλο ποσό.

8) Κώστας Μανωλάς: Το πολυαναμενόμενο μεταγραφικό deal του καλοκαιριού φτάνει στο τέλος του αφού η Ρόμα χθες τα ξημερώματα τα βρήκε σε όλα με τον Ολυμπιακό και το κόστος της μεταγραφής αναμένεται να φτάσει τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας και τη μεταγραφή του Μήτρογλου. Ο Μανωλάς τα τελευταία δύο χρόνια εξελίχθηκε πάρα πολύ σαν αμυντικός και η ταχύτητά του αλλά και το νεαρό της ηλικίας του (23) αποτέλεσαν τα μεγάλα ατού για μια μεγάλη μεταγραφή στο ιταλικό πρωτάθλημα. Οι πρωταθλητές Ελλάδας βγαίνουν ακόμα μια φορά κερδισμένοι, αφού η απόκτηση του Μανωλά έγινε το 2012 και αυτή η μεταγραφή υλοποιήθηκε χωρίς να δοθούν χρήματα, αφού ο Έλληνας στόπερ πήγε στο λιμάνι ως ελεύθερος από την ΑΕΚ.

Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, όταν είχε αναλάβει τα ηνία του συλλόγου είχε αναφέρει: "Θέλουμε να κάνουμε τον Ολυμπιακό μεγάλο και αυτόνομο οικονομικά, ώστε να μπορεί να πρωταγωνιστεί σύμφωνα και με τα πρότυπα του Financial Fair Play της UEFA". Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι ο στόχος αυτός σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί. Το μόνο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι με τις μεταγραφές (Μήτρογλου, Σάμαρης, Μανωλάς) οι "ερυθρόλευκοι" βάζουν στα ταμεία τους 40 εκατομμύρια ευρώ και ανεβάζουν το πρεστίζ της ομάδας στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Πάνος Νικολακόπουλος

Related

main 8169527493384945265

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item