Άμα έχεις ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ, διάβαινε...

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Αν κάτσει κάποιος που παρακολούθησε τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ατλέτικο Μαδρίτης και σκεφτεί όλες τ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Αν κάτσει κάποιος που παρακολούθησε τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ατλέτικο Μαδρίτης και σκεφτεί όλες τις απορίες που του δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκειά του σχετικά με κάποιες επιλογές του Μίτσελ, νομίζω πως πλέον έχει λάβει τις απαντήσεις του και με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Ποιος ο λόγος να βγάλει τον Τσόρι στο 2-1; Γιατί να μένει τόση ώρα μέσα ο ανύπαρκτος Μήτρογλου; Γιατί να γυρίσει πίσω από νωρίς με την είσοδο του Εντινγκά η ομάδα;

Τώρα, κύριοι, πια ξέρετε το γιατί σε όλα.

Ο Μίτσελ ήταν καθ' όλα διαβασμένος σε υπερβολικό βαθμό. Σου έδινε την εντύπωση ότι τα είχε προβλέψει όλα. Και όντως έτσι είχε κάνει. Φρόντισε να κρύψει από τη δημοσιότητα τα πλάνα του και κυρίως δεν επέτρεψε στους scouters της Ατλέτικο να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα σχετικά με τη διάταξη και τα πρόσωπα.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε χθες μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του στο Champions League και δεν είναι υπερβολή, για όσους ξέρουν δυο-τρία πράγματα από ποδόσφαιρο. Ήταν μία πεντακάθαρη επικράτηση απέναντι στην πρωταθλήτρια Ισπανίας και δευτεραθλήτρια Ευρώπης, την ομάδα που πριν από λίγα εικοσιτετράωρα πήρε διπλό στο "Μπερναμπέου". Μία νίκη με όλη τη σημασία της λέξεως. Ούτε η τύχη του χρειάστηκε (τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό), ούτε "έκλεψε" το τρίποντο, ούτε η Ατλέτικο έβγαλε τα μάτια της μόνη της. Οι Πειραιώτες τη νίκησαν κατά κράτος και οφείλουν να είναι περήφανοι γι' αυτό.

Πραγματικά, πάντως, δεν έχω καταλήξει στο τι από τα δύο είναι επιτέλους το σωστό. Ποιος κάνει τελικά ποιον; Οι παίκτες κάνουν τον προπονητή ή ο προπονητής τους παίκτες; Τη μία λες έτσι, την άλλη αλλιώς.

Το χθεσινό παιχνίδι πάντως ήταν μία ξεκάθαρη απόδειξη του "αν έχεις καλό προπονητή, διάβαινε". Ο Ολυμπιακός έχει ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ, κύριοι. Έναν άνθρωπο που ξέρει να χειρίζεται το ρόστερ του με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνει αυτό που θέλει. Με τόσα νέα πρόσωπα, θα μπορούσε κάλλιστα ένας δειλός και ανίκανος coach να ζητήσει πίστωση χρόνου και άφεση αμαρτιών σε περίπτωση αποτυχίας σε έναν κατά τα άλλα πολύ δύσκολο όμιλο. Ο Μίτσελ όμως δεν... κλάφτηκε ποτέ. Ήξερε ότι 16 Σεπτεμβρίου είναι η πρεμιέρα και ετοίμασε την ομάδα με τέλειο τρόπο ώστε να πάει και να παίξει όσο καλύτερα μπορεί εκείνο το βράδυ.

Μελέτησε την Ατλέτικο και της κατέστρεψε το παιχνίδι. Μανιάτης, Μιλιβόγιεβιτς και Τσόρι έκαναν φανταστική δουλειά στο κέντρο, με τρομερή συνεισφορά από τον Κασάμι, αναγκάζοντας τους "ροχιμπλάνκος" να ψάξουν λύσεις από τα πλάγια. Σίγουρα, αλλιώς τα περίμεναν ο Ντιέγο Σιμεόνε και οι παίκτες τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα στην ανάπτυξή τους και στη δημιουργία φάσεων (παρόλο που και τα δύο γκολ ήρθαν από πλάγιες μπαλιές).

Χτύπησε εκεί που έπρεπε: στην κόντρα. Δύο σωστές αντεπιθέσεις και έδεσε το "γλυκό", το οποίο είχε ήδη μπει στο... φούρνο, μετά τη βολίδα ταχύτητας 95 χλμ/ώρα από τον Μαζουάκου στο 13'.

Ο Μήτρογλου μία φάση ήθελε για να το κάνει. Γι' αυτό τον κράτησε μέσα. Η πιο μεγάλη κίνηση όμως έγινε στο 57', όταν ο Μίτσελ τόλμησε να αποσύρει τον πιο ποιοτικό παίκτη του "ερυθρόλευκου" ρόστερ, τον Τσόρι Ντομίνγκεζ, περνώντας στη θέση του τον Νταβίδ Φουστέρ. Από την είσοδο του Ισπανού και μετά όλα άλλαξαν. Η Ατλέτικο είχε μειώσει στο σκορ και πίεζε ψηλά, πιστεύοντας ότι η ισοφάριση είναι θέμα χρόνου. Με τον Φουστέρ όμως στον αγώνα, επήλθε ισορροπία στο χώρο του κέντρου, οι Μαδριλένοι δεν έβρισκαν πια τους χώρους που έβρισκαν με σχετική ευκολία στο πρώτο 10λεπτο του β' μέρους και αναγκάστηκαν και πάλι να ψάξουν άλλους τρόπους για να πετύχουν το 2-2. Μέχρι να βρουν τον κατάλληλο, ο Ολυμπιακός είχε ήδη κάνει το 3-1.

Επειδή πολλοί θα το βρουν σαν επιχείρημα για να υποβαθμίσουν το θρίαμβο, η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν υποτίμησε τον Ολυμπιακό. Δεν πρόλαβε εξάλλου να το κάνει. Βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ και κατάλαβε εξ αρχής ότι θα πρέπει να φτύσει αίμα για να πάρει κάτι στο "Καραϊσκάκης". Άρα για ποια υποτίμηση να μιλήσουμε; Οι Πειραιώτες ήταν τόσο καλά διαβασμένοι, που δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουν αυτό το ματς. Και δεν υπήρχε ούτε όταν ο Μάντζουκιτς μείωσε σε 2-1 και όλοι πίστεψαν ότι η ανατροπή είχε μόλις ξεκινήσει.

Υ.Γ.: Το ότι ο Ολυμπιακός έχει ανέβει πολλά επίπεδα πια στην Ευρώπη, δεν υπάρχει λόγος να το λέμε πλέον. Θα καταντήσουμε γραφικοί και κουραστικοί κάθε χρόνο.

Υ.Γ.2: Ακόμη πρέπει βέβαια να ευγνωμονεί τον Ερνέστο Βαλβέρδε ο κόσμος του Ολυμπιακού μεταξύ άλλων για εκείνη τη μεταγραφή του Νταβίδ Φουστέρ. Κάτι ήξερε ο Ισπανός όταν φώναζε πως οι επιτελικοί μέσοι και οι επιθετικοί πρέπει να πιέζουν ψηλά.

Υ.Γ.3: Ακόμη γκρινιάζουν οι "ερυθρόλευκοι" οπαδοί για τον δανεικό αναπληρωματικό στην Άντερλεχτ που ήρθε ως αντικαταστάτης ενός παίκτη που πουλήθηκε έναντι 10 εκατ. ευρώ;

Μάριος Μάντζος

Related

main 8666872716499068682

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item