Από τον Λάμπαρντ... στον Λύμπε! (vid)

Το γκολ που πέτυχε ο Φρανκ Λάμπαρντ την περασμένη Κυριακή αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Και πώς να μην είναι...

Το γκολ που πέτυχε ο Φρανκ Λάμπαρντ την περασμένη Κυριακή αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Και πώς να μην είναι, αφού ο Άγγλος μέσος σκόραρε σε βάρος της Τσέλσι, την οποία υπηρέτησε επί 13 χρόνια, φορώντας πια τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Ένα γκολ που στέρησε δύο βαθμούς από τους "μπλε", υποχρεώνοντάς τους στο πρώτο τους στραβοπάτημα για φέτος.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ

Μαζί θα θυμηθούμε έξι περιπτώσεις που ποδοσφαιριστές πλήγωσαν τις παλιές τους αγάπες, όπως ο Λάμπαρντ την Κυριακή. Έχει ξεχάσει άραγε ο Ντένις Λο; Γιατί πανηγύρισε ο Φαν Πέρσι; Η εκδίκηση του Μοριέντες, η εκτέλεση του Γκέτσε και η κλασσική ελληνική περίπτωση.


ΝΤΕΝΙΣ ΛΟ


Αν το γκολ του Λάμπαρντ θεωρείται πληγή της παλιάς αγάπης, αυτό του Ντένις Λο τι θα έπρεπε να θεωρείται;

"Δεν ήθελα ποτέ να σκοράρω αυτό το γκολ. Ήμουν απαρηγόρητος". Στις 27 Απριλίου 1974 ο Ντένις Λο είχε μόλις ρίξει την μεγάλη του αγάπη, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Με ένα έξοχο τακουνάκι, φορώντας τη φανέλα της μισητής αντιπάλου Μάντσεστερ Σίτι μέσα στο "Old Trafford", έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μία κατηγορία κάτω. Την ομάδα την οποία αγάπησε όσο καμία, υπηρέτησε επί 11 συναπτά έτη σκοράροντας 237 φορές σε 404 ματς.

Εκείνη τη μέρα, ο Λο πληγώθηκε πραγματικά. Πόνεσε όσο πόνεσαν και οι φίλοι της Γιουνάιτεντ που είδαν την αγαπημένη τους ομάδα να βυθίζεται στη δεύτερη κατηγορία.

"Προσπαθούσα επί 19 χρόνια με νύχια και με δόντια να πετυχαίνω γκολ. Εκείνη ήταν η μοναδική φορά που δεν ήθελα να μπει. Θα ντρέπομαι πάντα γι' αυτό το γκολ, με έχει πληγώσει".

Ήταν τόσο συντετριμμένος, που αμέσως μετά το γκολ έγινε αλλαγή διότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Το είχε, το έχει και θα το έχει πάντα βάρος στη συνείδησή του. Γιατί εκείνη την εποχή, οι παίκτες αγαπούσαν πραγματικά τις ομάδες.

Το γκολ του Ντένις Λο




ΡΟΜΠΙΝ ΦΑΝ ΠΕΡΣΙ


Η απόσταση από το 2004 έως το 2012 είναι μεγάλη. Ειδικά για έναν ποδοσφαιριστή, θεωρείται σχεδόν... μια ολόκληρη καριέρα. Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι φόρεσε τη φανέλα της Άρσεναλ στα 21 του και αποχώρησε από την ομάδα λίγο πριν κλείσει τα 29. Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στο Highbury αρχικά και στη συνέχεια στο Emirates όπου έκανε και τις μεγαλύτερες εμφανίσεις του.

Το 2012 όμως ο Ολλανδός στράικερ ανηφόρισε για το Μάντσεστερ, για να φορέσει τη φανέλα της Γιουνάιτεντ. Σαν επαγγελματίας, δεν θα μπορούσε να χαριστεί στην παλιά του αγάπη. Τις τρεις πρώτες φορές που τέθηκε αντιμέτωπος με την άμυνα της Άρσεναλ πέτυχε γκολ. Τις δύο πρώτες επέλεξε να μην πανηγυρίσει, την τρίτη όμως (10/11/2013) το έκανε και με το παραπάνω χωρίς κανένας να καταλάβει ποτέ το λόγο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Αρσέν Βενγκέρ είχε πει δημοσίως ότι ο Φαν Πέρσι θα είναι πάντα "άνθρωπος της Άρσεναλ". Ίσως με τον πανηγυρισμό να ήθελε να αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και ότι πλέον ανήκει για τα καλά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Φαν Πέρσι πλήγωσε πολύ τους φίλους της Άρσεναλ, χωρίς -λογικά- να το έχει σκοπό.

Το τρίτο γκολ του Φαν Πέρσι (πανηγύρισε) κόντρα στην Άρσεναλ από την κερκίδα


ΜΑΡΙΟ ΓΚΕΤΣΕ


Από μικρός στα βάσανα. Μόλις σε ηλικία 22 ετών ο Μάριο Γκέτσε έχει ήδη προλάβει να στρέψει εναντίον του τον λαό μιας ολόκληρης ομάδας. Η μετεγγραφή του πέρυσι το καλοκαίρι από την Μπορούσια Ντόρτμουν στην Μπάγερν Μονάχου προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, θύελλα αντιδράσεων στην κερκίδα της πρώτης, αφού ήταν από τους πρωτεργάτες της δευτεραθλήτριας Ευρώπης του 2013 και ένας παίκτης που λίγο καιρό πριν δήλωνε πιστός στην Ντόρτμουντ.

Τελικά όχι μόνο δεν ήταν πιστός, αλλά την πρόδωσε για τα καλά, μετακομίζοντας στο Μόναχο για να βάλει τη φανέλα της Μπάγερν. Στην πρώτη του επίσκεψη στο "Westfalenstadion" ως αντίπαλος, εν μέσω αποδοκιμασιών, "εκτέλεσε" τον Βαϊντενφέλερ για το 0-1. Το ματς έληξε 0-3 και η Μπάγερν αύξησε τη διαφορά της στον βαθμολογικό πίνακα στους 4 βαθμούς από τους Βεστφαλούς. Ο Γκέτσε είχε λύσει το γόρδιο δεσμό, κάνοντας τη μεγάλη ζημιά. Φυσικά, δεν είχε τα... μούτρα να το πανηγυρίσει.

Ο Γκέτσε "παγώνει" το Westfalenstadion


ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΜΟΡΙΕΝΤΕΣ


Δεν με θέλετε, κύριοι; Θα σας τιμωρήσω! Κάπως έτσι... φέρθηκε ο Φερνάντο Μοριέντες πριν από ακριβώς 10 χρόνια. Ο Κάρλος Κεϊρόζ, που μόλις είχε αναλάβει τη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2003, ανακοίνωσε στον Ισπανό φορ ότι δεν βρίσκεται στα πλάνα του για τη νέα σεζόν, με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός στη Μονακό.

Οι Μονεγάσκοι εκείνη τη χρονιά όμως ήταν φανταστικοί. Με τον Άκη Ζήκο συμπαίκτη, ο Μοριέντες και τα άλλα παιδιά έφτασαν στον τελικό του Champions League (ήττα με 3-0 από Πόρτο). Για να το πετύχουν αυτό, χρειάστηκε να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ρεάλ στα προημιτελικά.

Πρώτος αγώνας στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Στο 83' η Ρεάλ προηγείται 4-1 και όλοι έχουν πιστέψει ότι ήδη έχει πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Στο σημείο εκείνο, ο Μοριέντες βρίσκει δίχτυα, δεν πανηγυρίζει και καταχειροκροτείται από το κατάμεστο γήπεδο της "βασίλισσας".

Στον επαναληπτικό όμως, παρά το γεγονός ότι η Ρεάλ προηγήθηκε, ο Μοριέντες σημείωσε το 2-1 και όλα έδειχναν ότι η μεγάλη ανατροπή έρχεται. Εκεί δεν μπορούσε να μην πανηγυρίσει. Πράγματι το 3-1 σημειώθηκε λίγο μετά και η Μονακό πήρε μία επική πρόκριση.

Εις διπλούν τιμωρία λοιπόν του Ισπανού φορ κόντρα στη μεγάλη του αγάπη την οποία υπηρέτησε για 8 χρόνια.

Το γκολ του Μοριέντες στον επαναληπτικό στο 00:54


ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ


Το αν αγαπάει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε. Φροντίζει πάντα να μας το επιβεβαιώνει, ενώ ποτέ δεν έχει κρύψει την βαθύτατη επιθυμία του να επιστρέψει κάποια στιγμή στο "Old Trafford" ξανά ως "κόκκινος διάβολος".

Από το καλοκαίρι του 2009 όταν και αποχαιρέτησε με προορισμό τη Μαδρίτη, μέχρι το Μάρτιο του 2013, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ δεν είχε επισκεφθεί ποτέ το "Θέατρο των Ονείρων" ως αντίπαλος της Γιουνάιτεντ. Η κληρωτίδα όμως έφερε τις δύο ομάδες αντιμέτωπες στη "φάση των 16" του Champions League.

Στη ρεβάνς του 1-1 του "Μπερναμπέου" (σκόραρε και εκεί ο CR7), και ενώ το σκορ ήταν ξανά στο 1-1, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, με κοντινή προβολή, πλήγωσε και απέκλεισε την παλιά του ομάδα, τη μεγάλη του αγάπη. Σήκωσε τα χέρια, δίχως καμία απολύτως διάθεση να πανηγυρίσει, κατέβασε ταπεινά το κεφάλι και δεν είπε λέξη. Καταχειροκροτήθηκε δεόντως από έναν λαό που τον περιμένει πίσω πως και πως.

Το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 2:30


ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ


Αν υπήρχε βραβείο αδαμάντινου χαρακτήρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Νίκος Λυμπερόπουλος θα ήταν σίγουρα τουλάχιστον υποψήφιος, αν όχι νικητής. Το ήθος και η προσωπικότητά του καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του οφείλουν να αποτελούν πρότυπο για κάθε νέο αθλητή. 

Σκοράροντας λοιπόν ουκ ολίγες φορές (επτά, παρακαλώ!) απέναντι στην επί επτά χρόνια ομάδα του, τον Παναθηναϊκό, φορώντας πια τη φανέλα της ΑΕΚ, ο Νίκος Λυμπερόπουλος δεν πανηγύρισε ποτέ. Ούτε μία φορά για το καλό. Έβρισκε δίχτυα, κατέβαζε το κεφάλι και επέστρεφε στη θέση του τιμώντας... το ψωμί που έφαγε.

Δεν είχε ποτέ καμία διάθεση να εκδικηθεί τους "πράσινους" για τον άδικο τρόπο με τον οποίο αποπέμφθηκε το καλοκαίρι του 2003 αφού θεωρήθηκε ακόμη ένας κύριος υπεύθυνος για το 3-0 της Ριζούπολης, σε αντίθεση με κάποιους άλλους.

Σκόραρε για πρώτη φόρα στην πρώτη του επίσκεψη στη Λεωφόρο ως αντίπαλος του ΠΑΟ το 2004.

Στο 08:40 το πρώτο γκολ του "Λύμπε" κόντρα στον ΠΑΟ



Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι μόλις μερικές από τις πολλές ανάλογες. Σίγουρα παραλείψαμε πολλούς, ίσως και κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις. Συγχωρέστε μας γι' αυτό. Οι προαναφερθέντες πάντως έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα πληγώνοντας τις παλιές τους αγάπες, όπως έπραξε και ο Φρανκ Λάμπαρντ την Κυριακή στο Etihad.

Μάριος Μάντζος

Related

main 332889421224656036

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item