Η "κηδεία" του Βρύζα στο Highbury (vid)

 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ  Σήμερα το μεσημέρι, η αποστολή του ΠΑΟΚ θα πετάξει με προορισμό τη Γαλλία για ακόμη ένα ευρωπαϊκό βράδυ. Στο τ...


 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ 

Σήμερα το μεσημέρι, η αποστολή του ΠΑΟΚ θα πετάξει με προορισμό τη Γαλλία για ακόμη ένα ευρωπαϊκό βράδυ. Στο τιμόνι, ο Άγγελος Αναστασιάδη.

Κοίτα σύμπτωση. Σαν σήμερα, πριν από 17 ολόκληρα χρόνια, ο ΠΑΟΚ έγραφε την πιο "χρυσή" σελίδα στην ιστορία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προπονητής και τότε, ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Έχοντας αποκλείσει στα προκριματικά την Σπάρτακ Τρνάβα από τη Σλοβακία με σχετική άνεση, ο "Δικέφαλος του Βορρά" κληρώνεται στον πρώτο γύρο με την πανίσχυρη Άρσεναλ. Μόνο για το θαύμα πήγαιναν οι Θεσσαλονικείς, με τους περισσότερους να έχουν ήδη αποδεχθεί ότι το ευρωπαϊκό ταξίδι της ομάδας για τη σεζόν 1997-98 είχε ήδη τελειώσει πρόωρα.

Στο πρώτο παιχνίδι, κάτι η δύναμη της Τούμπας, κάτι το μαγικό αριστερό πόδι του Κώστα Φρατζέσκου, έφεραν τη νίκη με 1-0. Και πάλι όμως το σκορ ήταν πολύ ρευστό ενόψει ρεβάνς και δεν έπειθε ότι ο ΠΑΟΚ μπορούσε να τα καταφέρει.

'Ηταν 30 Σεπτεμβρίου 1997. Ο επαναληπτικός του Highbury αναμενόταν με κυριαρχία των "κανονιέρηδων". Ειδικά από το 22ο λεπτό και μετά, όταν ο Ντένις Μπέργκαμπ σημείωσε το 1-0 και έκανε άπαντες να είναι εν αναμονή του δεύτερου γκολ πρόκρισης.

Η ώρα περνούσε. Η Άρσεναλ στόχο δεν έβρισκε. Φτάσαμε στο 87'. Έστω να πάει ο ΠΑΟΚ στην παράταση και εκεί ό,τι γίνει. Η μοίρα όμως δεν το 'θελε έτσι. Ήθελε το θαύμα και το υλοποίησε.

Ο Ζήσης Βρύζας πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή, "χόρεψε" τον Τόνι Άνταμς και τον Στιβ Μπόουλντ και με αριστερό σουτ "εκτέλεσε" τον Ντέιβιντ Σίμαν, ισοφαρίζοντας σε 1-1. Η Άρσεναλ ήθελε πια δύο γκολ σε διάστημα 3 λεπτών συν τις όποιες καθυστερήσεις. Ποτέ, όμως!

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ έγιναν ένα κουβάρι μπροστά από την εξέδρα των 2.500 φίλων της ομάδας τους, που δημιούργησαν μία συγκλονιστική ατμόσφαιρα και πανηγύρισαν μία από τις πιο επικές προκρίσεις στην ιστορία των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης.

H Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, με παίκτες όπως ο Μπέργκαμπ, ο Πετί, ο Όφερμαρς και ο Βιεϊρά, εκτός Ευρώπης ελέω ΠΑΟΚ. Μία Άρσεναλ, που εκείνη τη σεζόν θα κατακτήσει το νταμπλ στο Νησί, γεγονός που μεγεθύνει ακόμη περισσότερο την επιτυχία του "Δικεφάλου".

Για τον ΠΑΟΚ εκείνο το βράδυ έπαιξαν οι: Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Τασιόπουλος, Κολομπούρδας (80' Καπετανόπουλος), Ζαφειρίου (32' Σιδηρόπουλος), Ζαγοράκης, Φρατζέσκος (88' Ζουμπούλης), Βρύζας, Βελής, Νάκμπε και Τουρσουνίδης.

Την αποστολή του Άγγελου Αναστασιάδη συμπλήρωναν οι Πολ Κομίνγκες, Αργυρίου, Καφές και ο αείμνηστος Παναγιώτης Κατσούρης.

Στην αντίπερα όχθη, ο Αρσέν Βενγκέν παρέταξε την Άρσεναλ ως εξής: Σίμαν, Ντίξον, Άνταμς, Μπόουλντ (87' Ανελκά), Γουίντερμπερν, Βιεϊρά, Πάρλορ, Πετί, Ράιτ, Όφερμαρς (74' Πλατ), Μπέργκαμπ.

Ο Αλσατός κόουτς κρατούσε την τρίτη αλλαγή για την παράταση, αλλά ο Βρύζας είχε άλλη γνώμη. Την αποστολή της Άρσεναλ συμπλήρωναν οι Μάνινγκερ, Χιουτζ, Γκαρντ, Μπόα Μόρτε και Μάρσαλ.

Στο ιστορικό Highbury, που 24 ημέρες νωρίτερα είχε συμπληρώσει 84 χρόνια ύπαρξης, κόπηκαν εκείνο το βράδυ 37.982 εισιτήρια.

Το ιστορικό γκολ του Ζήση Βρύζα


Ο ΠΑΟΚ βρήκε στον επόμενο γύρο την Ατλέτικο Μαδρίτης, με τους "ροχιμπλάνκος" να αποκλείουν τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι όμως είχαν αξιοπρεπή παρουσία.

Μάριος Μάντζος

Related

UEFA 1710495811459751221

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item