Πέντε "ανερχόμενοι αστέρες" που ξεχώρισαν στο 2014

 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ  Δεν χρειάζεται μόνο να παίζει Football Manager για να σε ενδιαφέρει αυτή η λίστα. Κάθε φίλος του ποδοσφαίρου...


 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ 

Δεν χρειάζεται μόνο να παίζει Football Manager για να σε ενδιαφέρει αυτή η λίστα. Κάθε φίλος του ποδοσφαίρου θα ήθελε να είναι ενημερωμένος και προετοιμασμένος για το ποιοι θα είναι κάποιοι από τους παίκτες που, αν τα πράγματα πάνε κατ' ευχήν, θα ξεχωρίσουν τα επόμενα χρόνια στα γήπεδα.

Το 2014 ήταν κι αυτό με τη σειρά του μία χρονιά στην οποία αρκετοί νεαροί παίκτες ξεχώρισαν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υποψήφιοι για το βραβείο "Golden Boy" για φέτος ανήλθαν στους 40! Σαράντα woderkids (ανερχόμενα αστέρια) του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις τους καλύτερους. Και πολύ βαρύ για κάποιους να μένουν εκτός του Top-5.

Είτε είναι είτε όχι οι κορυφαίοι της λίστας, τα πέντε "αστέρια" που ακολουθούν συγκαταλέγονται στα πιο hot ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και έχουν ήδη προκαλέσει το θαυμασμό όλης της υφηλίου με τα επιτεύγματά τους μέσα στο 2014. Χρονιά που για εκείνους θα αποτελεί σταθμό για όλη τους τη μετέπειτα καριέρα.


ΡΑΧΙΜ ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ


Δαίμονας. Με διαφορά το top wonderkid για το 2014. Είναι επαγγελματίας από το 2012 υπό τις οδηγίες του Κέννυ Νταλγκλίς, ωστόσο το 2014 ήταν η χρονιά στην οποία ξεδίπλωσε, με τη βοήθεια φυσικά του Μπρένταν Ρότζερς, το πλούσιο ταλέντο του. Στα 20 του έχει ήδη γίνει μήλον της έριδος για πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, με τη Λίβερπουλ να παλεύει με νύχια και με δόντια να τον πείσει να ανανεώσει το συμβόλαιό του για να βάλει "stop" στη μεταγραφολογία (λήγει το 2016).

Και πώς να μη θέλουν οι Reds να τον κρατήσουν; Και πώς να μη σφάζονται μεγάλοι σύλλογοι για εκείνον; Είναι ένας χαρισματικός εξτρέμ, με τρομερή ταχύτητα και επιτάχυνση, που τρομοκρατεί τις αντίπαλες άμυνες και δημιουργεί ρήγματα, είναι καλός ντριμπλαδόρος και ταιριάζει γάντι στις ομάδες που θέλουν να παίξουν γρήγορο, ελεύθερο και επιθετικό ποδόσφαιρο, κάτι που έκανε η περσινή Λίβερπουλ που λίγο έλειψε να πάρει τον αγγλικό τίτλο. Καταπληκτική φυσική κατάσταση, ό,τι πρέπει για ένα εξτρεμάκι.

Είναι διεθνής με την Εθνική Αγγλίας από το 2012, αλλά η καθιέρωσή του ήρθε φέτος άρα το 2014 έχει ακόμη έναν λόγο να αποτελεί μία χρονιά-ορόσημο για την καριέρα του.

Γεννήθηκε στο Κίνγκστον της Τζαμάικα στις 8 Δεκεμβρίου 1994. Αφότου μετανάστευσε στην Αγγλία, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες των Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς για να καταλήξει στα τσικό της Λίβερπουλ και το 2012 στην πρώτη ομάδα των "κόκκινων".

Το όνομά του έπαιξε δικαίως πολύ φέτος και η χρονιά για εκείνον κλείνει τόσο μα τόσο ιδανικά, καθώς ψηφίστηκε ο καλύτερος νεαρός ποδοσφαιριστής για το 2014, με το σχετικό βραβείο "Golden Boy" να φτάνει στα χέρια του πριν από λίγες ημέρες. Κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων, ένα πράγμα. Εάν συνεχίσει πάντως στους ίδιους ρυθμούς, ο Στέρλινγκ έχει όλα τα φόντα να κάνει μία μεγάλη καριέρα.


ΜΕΜΦΙΣ ΝΤΕΠΑΪ


Από τους παίκτες που φλερτάρουν περισσότερο με μία ακριβή μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα της Ευρώπης. Έγινε γνωστός κατά βάση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ενώ το ταλέντο του έγινε ξεκάθαρο στο ελληνικό κοινό στις δύο αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με την ομάδα του, την PSV Αϊντχόφεν (σκόραρε και στα δύο ματς).

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα κλείσει τα 20 και έχει ήδη αγωνιστεί σε 13 ματς με τη φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας, σκοράροντας μάλιστα δις στο Μουντιάλ (κόντρα σε Αυστραλία και Χιλή). Αγωνίζεται ως εξτρέμ (κατά βάση αριστερό) και χρωστάει πολλά στον Φιλίπ Κοκού που τον εμπιστεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην ανέλιξή του.

Πραγματικά, δεν του λείπει τίποτα. Είναι ταχύτατος, έχει περίσσια τεχνική, δυνατό σουτ και υποδειγματικό τελείωμα των φάσεων. Δεν είναι δα και τόσο εύκολο να βρεις εξτρέμ που να τα έχει όλα.

Γεννήθηκε από Γκανέζο πατέρα και Ολλανδέζα μητέρα στις 13 Φεβρουαρίου 1994 στο Μόορντρεχ της Ολλανδίας. Έκανε τα πρώτα του βήματα στη σχολή ποδοσφαίρου του Γιόχαν Κρόιφ, από όπου τον ανακάλυψε η PSV με την οποία είναι επαγγελματίας από το 2011.

Το όνομά του πλέον όχι απλά "παίζει" στις μεταγραφικής φύσεως συζητήσεις. Κοντεύουν να... τον ματιάσουν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν δεδομένο ότι ήθελε τον παίκτη αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε το καλοκαίρι. Οι "κόκκινοι διάβολοι" ακόμη ενδιαφέρονται αλλά στο παιχνίδι έχουν μπει πια κι άλλοι.


ΜΟΥΝΙΡ ΕΛ ΧΑΝΤΑΝΤΙ


Πριν από λίγες ημέρες, η Μπαρσελόνα έθεσε τη ρήτρα αποδέσμευσής του στα 35 εκατ. ευρώ. Το παλικάρι είναι μόλις 19. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται και πολλά παραπάνω για να καταλάβει κανείς ότι μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ήρθε στον κόσμο από ρίζες μαροκινές, στην ισπανική πόλη Ελ Σκοριάλ, που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης (!), την 1η Σεπτεμβρίου 1995. Στα τσικό της Ατλέτικο άρχισε να πρωτοκλωτσάει το τόπι, για να καταλήξει μετά από μία επιτυχημένη θητεία στις ακαδημίες της Ράγιο Μαχανταχόντα, στην Μπαρσελόνα Β και το περασμένο καλοκαίρι στην πρώτη ομάδα των "μπλαουγράνα".

Αν ισχύει αυτό που λένε ότι οι αριστεροπόδαροι είναι κατά γενική ομολογία οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές, τότε ο Μουνίρ έχει ακόμη έναν λόγο να θεωρείται μεγάλο ταλέντο. Φαρμάκι το αριστερό, με το δεξί βέβαια δεν τα πάει και πολύ καλά, αλλά με το χρόνο θα το δουλέψει. Παίζει φορ, έχει αρκετή τεχνική και με το τελείωμα που διαθέτει μπορεί να κάνει καριέρα (αρκεί φυσικά να μην τα φορτώσει στον κόκορα). Χρειάζεται ακόμη να δείξει πολλά, αν θέλει να καθιερωθεί, αλλά το ταλέντο του, που έγινε ολοφάνερο μέσα στο 2014, περιττεύει.

Έκανε επίσημο ντεμπούτο με την Μπαρσελόνα στο πρωτάθλημα στις 24 Αυγούστου με αντίπαλο την Έλτσε, πετυχαίνοντας μάλιστα το δεύτερο γκολ της ομάδας του, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 8 Σεπτεμβρίου, πήρε το "εισιτήριο" για μία θέση στο ρόστερ της Εθνικής Ισπανίας, αγωνιζόμενος απέναντι στα Σκόπια για τα προκριματικά του Euro.

Η "Μπάρτσα" τον είχε προλάβει πριν καν κινηθούν οι άλλες μεγάλες ομάδες που ενδιαφέρονταν (βλ. Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι), ενώ κατάφερε να "κλέψει" τον παίκτη από τη Ρεάλ παρόλο που το παιδί είναι από τη Μαδρίτη. Φημολογείται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, από τη "βασίλισσα" δεν δέχθηκαν να του παραχωρήσουν δωμάτιο στις ακαδημίες, σε αντίθεση με την Μπάρτσα. Έτσι, για το κουτσομπολιό...


ΜΑΤΕΟ ΚΟΒΑΣΙΤΣ


Είναι 20 χρονών και στα μάτια του Χαβιέ Ζανέτι αποτελεί, μετά τον θρυλικό Ρονάλντο, τον πιο πολλά υποσχόμενο ποδοσφαιριστή στη σύγχρονη ιστορία της Ίντερ. Ο Κροάτης κεντρικός μέσος (ενίοτε και επιθετικός μέσος) αποτελεί όαση στο φετινό χάλι των "νερατζούρι".

Παίζει με αξιοθαύμαστη σοβαρότητα και ωριμότητα, στοιχεία απαραίτητα για κάποιον που αγωνίζεται σε καίρια θέση όπως αυτή στο κέντρο. Από τα πόδια του περνά σχεδόν όλο το παιχνίδι της Ίντερ, καθώς οπισθοχωρεί για να πάρει την μπάλα και να οργανώσει, ενώ ουκ ολίγες φορές επιδίδεται σε κούρσες με την μπάλα στα πόδια ή "τρυπώνει" με εξαιρετικές κινήσεις δίχως αυτή. Είναι εντυπωσιακά πειθαρχημένος τακτικά και διαθέτει μεγάλη τεχνική.

Το 2014 αποτέλεσε για εκείνον η κορυφαία χρονιά στη μέχρι τώρα καριέρα του, στη διάρκεια της οποίας συμμετείχε και στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική Κροατίας, το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Με τα χρώματα της χώρας του παίζει από τα 14 του και πέρυσι έγινε μέλος της Εθνικής Ανδρών.

Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1994 από βοσνιοκροατική οικογένεια στο Λινζ της Αυστρίας, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του μετά τον πόλεμο στη Βοσνία. Στην τοπική ομάδα άρχισε να μαθαίνει ποδόσφαιρο, στη συνέχεια μετακόμισε στο Ζάγκρεμπ για τις ακαδημίες της Ντιναμό, με την οποία έγινε επαγγελματίας και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για το Μιλάνο.

Οι "νερατζούρι" θέλουν πάνω του να "χτίσουν" την Ίντερ των επόμενων ετών και γι' αυτό θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να τον κρατήσουν. Τον απέκτησαν έναντι 11 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και το συμβόλαιό του "εκπνέει" το καλοκαίρι του 2017. Ήδη στην Ίντερ προσπαθούν να το ανανεώσουν έως το 2019. Για έναν παίκτη πάντως με το ταλέντο και τις φιλοδοξίες του Κόβασιτς και με ομάδες όπως η Μπαρσελόνα να τον "γλυκοκοιτάζουν", δεν θα είναι καθόλου εύκολο να παραμείνει ο Κροάτης στο "Μεάτσα".


ΜΑΡΤΙΝ ΟΝΤΕΓΚΑΑΡΝΤ


Να τον χαρακτηρίσουμε πώς; Ανερχόμενο αστέρι; Χιλιοπαιγμένο και πολύ λίγο να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα. Παιδί-θαύμα; Χμ, κάπως καλύτερο. Ο 16 ετών, παρακαλώ, (τα έκλεισε στις 17/12) Νορβηγός μεσοεπιθετικός έχει προκαλέσει παροξυσμό σε όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο με τα επιτεύγματά του και το ταλέντο του.

Αναλογιζόμενος κανείς την ηλικία του, ρίχνοντας μία ματιά στην εικόνα του και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την μπάλα μέσα στο γήπεδο, θα πάθει πλάκα. Το παιδί έχει τρομερή αντίληψη την οποία αξιοποιεί χρησιμοποιώντας και τα δύο πόδια (!), κατά βάση το αριστερό. Τεχνίτης όσο δεν πάει, φοβερός ντριμπλαδόρος. Πάρα πολύ ομαδικός, το μυαλό του το έχει συνεχώς στην πάσα. Θέλετε κι άλλα;

Η ομάδα της Στρόμσγκοντσετ έχει να καμαρώνει για το δικό της παιδί που είναι θέμα χρόνου να πάρει μεταγραφή σε μεγάλο club της Ευρώπης. Έχει ήδη περάσει από δοκιμαστικά σε Μπάγερν Μονάχου και τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ, ενώ πάντα υπάρχει το δεδομένο ενδιαφέρον της Μπαρσελόνα, τη στιγμή που και η Λίβερπουλ καραδοκεί πηγαίνοντας το... pressing της στο συναίσθημα, καθώς ο Μάρτιν Όντεγκααρντ και ο πατέρας του είναι δηλωμένοι οπαδοί των "κόκκινων". Και να 'ταν μόνο αυτοί οι μνηστήρες...


Γιατί δεν έχει αποχωρήσει ακόμη; Η απάντηση δίνεται από τους ίδιους του τους γονείς, που θέτουν βέτο ότι ο γιος τους θα φύγει από τη Νορβηγία αφού τελειώσει το σχολείο, γεγονός που δείχνει ότι προέρχεται από οικογένεια με στόχους και δεν πετάει στα σύννεφα. Οι γονείς του τον έφεραν στη γη στις 17 Δεκεμβρίου 1998 στο Ντράμεν, γράφτηκε στις ακαδημίες της Στρόμσγκοντσετ και δεν το 'χει κουνήσει από εκεί.

Το 2014 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του για τον απλούστατο λόγο ότι στη διάρκειά του έγινε πασίγνωστος σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο με το ταλέντο του (δεν είναι δα και το μόνο παιδί με ταλέντο), αλλά κυρίως για το γεγονός ότι σε ηλικία 15 ετών και 253 ημερών φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών (!!!) της Νορβηγίας, με την οποία μετρά ήδη από το Σεπτέμβριο τρεις συμμετοχές. Το προαναφερθέν ρεκόρ τον κατέστησε και τον νεότερο παίκτη ever που αγωνίζεται σε προκριματικό αγώνα για Euro.

Και φυσικά είχε ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ νεότητας στο πρωτάθλημα της Νορβηγίας, καθώς έγινε  ο μικρότερος παίκτης σε ηλικία που έπαιξε και σκόραρε στη διοργάνωση. Επιπρόσθετα, έγραψε ιστορία και τον Ιούλιο, όταν και κατέρριψε το ρεκόρ του νεότερου ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται σε αγώνα Champions League, καθώς έπαιξε ως αλλαγή στον προκριματικό της Στρόμσγκοντσετ με τη Στεάουα Βουκουρεστίου.

Να 'ναι καλά το παλικάρι, να έχει το μυαλό στο κεφάλι του, να δουλέψει σκληρά και να κάνει την καριέρα που του αξίζει. Το μέλλον του ανήκει!



Στην παραπάνω λίστα με τους κορυφαίους wonderkids για το 2014 πολλοί αδικήθηκαν με τη μη παρουσία τους σε αυτή. Δεν ήταν εύκολο να αφήσει έξω ταλέντα όπως ο Οριτζί, ο Σκουφέτ, ο Μπεράρντι, ο Τσέιμπερς κ.α. Προτιμήθηκαν οι πέντε που έκαναν τον περισσότερο... πάταγο μέσα στη χρονιά και που αναμένεται να κάνουν world class συλλόγους να... ξηλωθούν για να τους αποκτήσουν.

Αν παραμείνουν σοβαροί, είναι με μαθηματική ακρίβεια σίγουρο ότι θα μας προσφέρουν μεγάλες στιγμές θεάματος τόσο στο άμεσο, όσο και στο μακρινό μέλλον. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς θα κυλήσει το 2015 για εκείνους. Με την ευχή φυσικά να είναι πρωτίστως υγιείς...

Μάριος Μάντζος

Related

wonderkids 3183554770319565485

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item