Champions League: Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν... και το Λονδίνο

Ο πρώτος γύρος της φάσης των "16" του Champions League, φτάνει σήμερα στο τέλος του. Η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα ...


Ο πρώτος γύρος της φάσης των "16" του Champions League, φτάνει σήμερα στο τέλος του. Η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα χτυπά δυνατά αυτή τη φορά σε Λονδίνο και Λεβερκούζεν, με δύο αγώνες που αναμένεται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού.

ΑΡΣΕΝΑΛ - ΜΟΝΑΚΟ


Ματς με ιδιαιτερότητες στο "Emirates" κυρίως όσον αφορά τον Αρσέν Βενγκέρ, που τίθεται απόψε αντιμέτωπος με μια μεγάλη του αγάπη. Ο Αλσατός τεχνικός κάθισε στον πάγκο της Μονακό για επτά ολόκληρα χρόνια (1987-1994) πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Άρσεναλ το 1996 (μεσολάβησε μία σεζόν στη Ναγκόγια Γκράμπους). Ο ίδιος εξάλλου χαρακτήρισε την κλήρωση τον Δεκέμβριο ως "συναισθηματικό σοκ" για τον ίδιο, καθώς "αυτές οι δύο ομάδες είναι 25 χρόνια από τη ζωή μου".

Η ουσία όμως είναι ότι ο Βενγκέρ είναι προπονητής της Άρσεναλ και ο σκοπός του είναι να πάρουν την πρόκριση οι Λονδρέζοι, ανεξαρτήτως συναισθημάτων. Οι "κανονιέρηδες" έχουν κλείσει θέση... ισόβια στη φάση των "16" του Champions League, αφού είναι η 15η συνεχόμενη χρονιά που τσεκάρουν το σχετικό εισιτήριο. Ψάχνουν την πρόκριση στα προημιτελικά μετά από τέσσερις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες και θέλουν απόψε να πάρουν τη νίκη με σκορ ασφαλείας για ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες για να... τρομάξουν. Παρότι έχασε την πρώτη θέση του ομίλου από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, κυρίως εξ αιτίας της σοκαριστικής ισοπαλίας με την Άντερλεχτ στο Λονδίνο (3-3 από 3-0 από το 61' και μετά!), δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να πάρει την πρόκριση με 13 βαθμούς, αφήνοντας αρκετά πίσω τους προαναφερθέντες Βέλγους και την Γαλατασαράι.

Στον αντίποδα, η Μονακό θύμισε λίγο την πορεία της ομάδας το 2003-2004. Τότε είχε τερματίσει και πάλι πρώτη στον όμιλό της, με 11 βαθμούς, κόντρα σε Λα Κορούνια, Αϊντχόφεν και ΑΕΚ. Φέτος, πάλι με την ίδια συγκομιδή βαθμών, άφησε πίσω της την Μπάγερ Λεβερκούζεν, τη Ζενίτ και την Μπενφίκα. Το εντυπωσιακό (κάτι που σπάνια βλέπει κανείς σε οποιαδήποτε διοργάνωση) είναι ότι οι Μονεγάσκοι βγήκαν πρώτοι έχοντας πετύχει μόλις τέσσερα γκολ σε όλη τη φάση των ομίλων! Η τακτική του "μισό-μηδέν" πέτυχε και απόψε η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ καλείται να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα που θα της δώσει προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στο "Stade Louis II". Να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που η Μονακό κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά, με τον Άκη Ζήκο στο ρόστερ της, έφτασε μέχρι και τον τελικό (2004).

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Απλά ανύπαρκτη. Οι δύο σύλλογοι θα αναμετρηθούν απόψε για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

ΜΠΑΓΕΡ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ - ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ


Πρόκειται για την πρώτη γερμανοϊσπανική σύγκρουση του φετινού Champions League, καθώς ούτε στη φάση των ομίλων, ούτε στα προκριματικά τέθηκαν αντιμέτωπες ομάδες των δύο χωρών. Δύο ομάδες που στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού έφτασαν ένα βήμα από την πηγή αλλά η Ρεάλ δεν τους επέτρεψε να πιουν νερό αναμετρώνται απόψε στη "BayArena".

Δεύτερη συνεχόμενη παρουσία στους "16" για την Μπάγερ Λεβερκούζεν, που τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Μονακό στον όμιλό της με 10 βαθμούς (-1 από την κορυφή και +3 από την τρίτη θέση) και, παρότι τα αποτελέσματά της δεν ήταν και τα καλύτερα, κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση κυρίως χάρη στο μεγάλο διπλό στην Αγία Πετρούπολη επί της εν τέλει τρίτης Ζενίτ (1-2), αλλά και τη νίκη εναντίον της στο Λεβερκούζεν με 2-0. Δύο τέλεια ματς χρειάζονται σύμφωνα με τον κόουτς Ρότζερ Σμιντ, για να καταφέρει η Μπάγερ να προκριθεί στους "8" για πρώτη φορά στην ιστορία της από νοκ-άουτ των "16" (είχε προκριθεί μόνο όταν η εν λόγω φάση ήταν με όμιλο). Μέσα στην έδρα της απόψε καλείται να πάρει τη νίκη και κυρίως χωρίς να δεχτεί γκολ διότι η αποστολή της στο "Βιθέντε Καλδερόν" είναι ούτως ή άλλως δύσκολη.

Από την άλλη πλευρά, η δευτεραθλήτρια Ευρώπης Ατλέτικο Μαδρίτης βρίσκεται και πάλι στους "16" επιθυμώντας να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά για δεύτερη σερί σεζόν, κάτι που ουδέποτε στο παρελθόν έχει πετύχει! Η πορεία της στον όμιλο, με εξαίρεση την ήττα στην πρεμιέρα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ήταν εξαιρετική, αφού μάζεψε 13 βαθμούς, τρεις μακριά από τη δεύτερη Γιουβέντους, αφήνοντας ακόμη πιο πίσω τους Ολυμπιακό και Μάλμε. Απόψε κυνηγάει ένα καλό αποτέλεσμα, κατά προτίμηση με γκολ, για να κάνει εκείνη παιχνίδι στο "σπίτι" της σε δύο εβδομάδες. Τίποτα σαφώς δεν είναι εύκολο στο συγκεκριμένο ματς για τους παίκτες του Ντιέγο Σιμεόνε, ο οποίος χαρακτήρισε τον αγώνα τεράστιο για την ομάδα του, η οποία θέλει φέτος να αποδείξει ότι δεν έφτασε τυχαία πέρυσι στον τελικό.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Μικρή μεν, αλλά υπάρχει. Οι δύο ομάδες έχουν τεθεί μόλις δύο φορές στο παρελθόν αντιμέτωπες. Και οι δύο για τη φάση των ομίλων του Europa League τη σεζόν 2010-11. Το πρώτο ματς στο "Βιθέντε Καλδερόν" στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 έληξε ισόπαλο 1-1 με τον Ντερντιγκιόκ να ανοίγει το σκορ για την Μπάγερ και τον Σιμάο Σαμπρόσα να ισοφαρίζει για την Ατλέτικο με πέναλτι. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν και στο ματς του δεύτερου γύρου την τελευταία αγωνιστική στις 16 Δεκεμβρίου με γκολ του Χέλμες, για να ισοφαρίσει ο Μερίδα για τους "ροχιμπλάνκος". Την ίδια στιγμή, ο Άρης κέρδιζε τη Ρόζενμποργκ και σε συνδυασμό με το 2-3 στο "Καλδερόν" πετούσε εκτός θεσμού την κάτοχο του Europa League, Ατλέτικο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάριος Μάντζος

Related

Nightly Notables 2006768954915201873

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item