Η ΑΕΚάρα έκανε... check-in στο Φάληρο

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν χθες το απόγευμα με την κιτρινόμαυρη φανέλα στο "Γεώργιος Καραϊσκ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν χθες το απόγευμα με την κιτρινόμαυρη φανέλα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" θα πρέπει να αισθάνονται, μαζί με τον προπονητή τους, πολύ περήφανοι. Όχι μόνο διότι απέσπασαν ένα θετικό αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς του προημιτελικού του Κυπέλλου στην έδρα του πρωταθλητή Ελλάδος, αλλά κυρίως διότι η χθεσινή ήταν ουσιαστικά η πρώτη εμφάνιση αντάξια της ιστορίας της ΑΕΚ μετά από πάρα πολύ καιρό. Τι καιρό; Χρόνια!

Το 4-0 επί του Ολυμπιακού εκείνον τον Μάη του 2008 θεωρείται ως η τελευταία μεγάλη παράσταση της αληθινής ΑΕΚ. Έκτοτε, ακόμη και όταν έπαιζε καλά, ακόμη κι όταν έπαιρνε νίκες και δη σημαντικές, ακόμη κι όταν κατακτούσε το Κύπελλο Ελλάδος το 2011, ένιωθες, έβλεπες, μπορούσες να διακρίνεις το νοσηρό κλίμα. Έβλεπες ότι η ΑΕΚ δεν είναι η ΑΕΚ.

Αυτήν την ΑΕΚ, την είχαμε χάσει από το χάρτη. Χθες όμως, αυτή η ΑΕΚ, η ΑΕΚάρα, έκανε... check-in στο Φάληρο. Επέστρεψε και είναι εδώ.

Η "Ένωση" πήρε την ισοπαλία στην έδρα του πρωταθλητή Ελλάδος, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, μάλλον είναι πιο σωστό να πούμε ότι ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που πήρε το "Χ". Οι παίκτες τήρησαν με μαθηματική ακρίβεια το πλάνο του Τραϊανού Δέλλα, ο οποίος σε πολλές στιγμές του ματς σου έδινε την εντύπωση ότι κρατούσε χειριστήριο playstation. Η ΑΕΚ έπαιξε μπάλα, δεν άφησε τον αντίπαλο να πάρει ανάσα, ήταν πολύ πιο φρέσκια και δραστήρια από όσο περίμεναν οι Πειραιώτες και αγωνίστηκαν με περίσσιο ποδοσφαιρικό θράσος και όχι σαν ομαδούλα που πάει απλά να μη διασυρθεί.

Οι παίκτες έκαναν φοβερή διαχείριση της ψυχολογίας τους, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πέσει στο ναδίρ μετά το γκολ της ισοφάρισης και το πόσο γρήγορα ήρθε αυτό στο β' μέρος, αλλά και εξ αιτίας συχνών φάουλ σε βάρος τους που σε πολλές περιπτώσεις ήταν υπερβολικά και αυστηρά, γεγονός που θα μπορούσε να τους κόψει το ρυθμό και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα νεύρα τους.

Όλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν κυρίως αν αναλογιστούμε τους ρυθμούς στους οποίους τρέχει όλη τη χρονιά η ΑΕΚ. Στη Football League κάνει (δικαίως) περίπατο, έχοντας απέναντί του κατά γενική ομολογία πολύ υποδεέστερους αντιπάλους, άρα ουσιαστικά τρέχει μόνη της και απλά το μόνο που περιμένει είναι να λήξει η ποδοσφαιρική περίοδος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν της αξίζουν συγχαρητήρια για την πορεία της στη δεύτερη κατηγορία. Απλά όταν όλη τη χρονιά έχεις μάθει να "καθαρίζεις" νωρίς τα ματς και να παίζεις ουσιαστικά υπό το 70% για μεγάλο διάστημα, το να κληθείς ξαφνικά να παίξεις έναν αγώνα απέναντι στον πρωταθλητή, που όλη τη χρονιά είναι στην τσίτα, δεν είναι εύκολο. Η ΑΕΚ έπαιζε με ομάδες Β' Εθνικής και ο Ολυμπιακός είχε ζόρια στη Superleague και έπαιξε και Champions League. Η διαφορά του ρυθμού μεταξύ των δύο ομάδων είναι χαώδης. 

Η ΑΕΚ παρόλα αυτά παρουσιάστηκε σα να... ήξερε από τέτοια παιχνίδια, ενώ ήταν μόλις το πρώτο τεράστιο ματς για αυτά τα παιδιά μαζί. Και τους αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια, όπως αξίζουν και στον Τραϊανό Δέλλα που απέδειξε σε όλο τον πανελλήνιο ότι δεν έχει βάλει την ομάδα στον αυτόματο, αλλά δουλεύει και ο ίδιος σκληρά για να ανεβάσει το επίπεδο του συλλόγου. Πολλοί από τους παίκτες που συνέθεσαν την αποστολή της ΑΕΚ χθες, θα έχουν σίγουρα θέση και στην ΑΕΚ της Superleague.

Το να πούμε ότι η ΑΕΚ έχει επιστρέψει οριστικά είναι νωρίς, διότι για να το τονίσεις με βεβαιότητα χρειάζεται και η διάρκεια. Υπάρχουν όμως γερά θεμέλια και αν συνεχιστεί η δουλειά αυτή, όντως η ΑΕΚ έρχεται και σύντομα θα είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα.

Υ.Γ.: Πόσο όμορφο είναι να βλέπεις τόσα ελληνόπουλα μαζί να παίζουν τέτοια μπάλα...

Μάριος Μάντζος

Related

main 2426329078221580550

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item