Όταν η Σάντος του Πελέ υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό (vid)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΟΥΤΣΗ Ο Πελέ ήταν ο κορυφαίος εκείνης της Santos κι ο πρώτος στον κόσμο. Αλλά είχε και την υπερπολύτιμ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΟΥΤΣΗ

Ο Πελέ ήταν ο κορυφαίος εκείνης της Santos κι ο πρώτος στον κόσμο. Αλλά είχε και την υπερπολύτιμη βοήθεια του Coutinho (Antonio Wilson Vieira Honorio), ενός πραγματικά εξαίρετου παίκτη στη γραμμή επίθεσης καθώς και αληθινού "φονιά" που τίμησε το έμβλημα της Santos από το 1958 ως και το 1968 σκοράρωντας 375 γκολ. Αδικημένος παικταράς ο Coutinho, κι αυτό γιατί είχε την τύχη/ατυχία να είναι συμπαίκτης του ιστορικού στράικερ κι έτσι κανείς δεν τον θυμάται, παρά μόνο τον "θρύλο" Πελέ και τα κατορθώματά του.

Το έτος 1961 έχουν να το θυμούνται όλοι πάντως εντός ελληνικών συνόρων. Κάποιοι θετικά και κάποιοι άλλοι πάλι, αρνητικά. Από τη χώρα μας καλές αναμνήσεις έχει μόνο ο Ολυμπιακός, κι αυτό γιατί τα' βαλε με την ομαδάρα της τότε Σάντος του Πελέ και βγήκε ο νικητής. Η σειρά των ευρωπαϊκών φιλικών που έδωσε -σχεδόν σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο- η βραζιλιάνικη "υπερδύναμη", περιείχε τόσο ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό όσο και με την ΑΕΚ. Έτσι, στις 27 του Ιούνη ο κόσμος απ' την Ελλάδα βλέπει γεμάτος έκπληξη να πατάνε στα εδάφη του οι μπαλαδόροι της "χώρας του καφέ" που τρέλαιναν συνεχώς με την ποδοσφαιρική τους "σάμπα" ολόκληρο τον πλανήτη κάθε φορά που αγωνίζονταν. Όλη αυτή η παρέα από "μάγους" της μπάλας ήρθε στη χώρα μας με μοναδική τους ήττα αυτήν κόντρα στη Λα Γκαντουάζ και τεράστιες απανωτές νίκες -συντριβές επί όλων των "θηρίων" της Ευρώπης όπως η Μπενφίκα, η Γιουβέντους, η Ρόμα και η Ίντερ. Οι 11 νίκες σε 12 αγώνες δε θα μπορούσαν παρά να δώσουν το αναμφισβήτητο σημείο στα προγνωστικά πριν να ξεκινήσει η αναμέτρηση.

Και τα τρία ματς που είχε εκίνη η Σάντος κόντρα στους τρεις "μεγάλους" του ελληνικού ποδοσφαίρου διεξήχθησαν εντός του "Απόστολος Νικολαΐδης". Η "Ένωση" υπέστη ήττα με 3-0 με "εκτελεστές" της τους Πελέ και Κουτίνιο, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε με τη σειρά του και "λύγισε" με 3-2. Η 4η Ιουλίου ήταν μέρα που το γήπεδο της Λεωφόρου θα "ντυνόταν" στα ερυθρόλευκα. Η Σάντος θέλει να κλείσει τη λαμπρή περιοδεία της με ένα ακόμη μεγαλειώδες αποτέλεσμα κόντρα στον εναπομείναντα αντίπαλο από την Ελλάδα, τον Ολυμπιακό.


Ο Ολυμπιακός φάνηκε να το πήρε πιο σοβαρά και πεισματικά από την αρχή, όμως η ατυχία του χτύπησε την πόρτα κι ο Μπέμπης αποχώρησε απ' το τερέν τραυματίας. Στη συμπλήρωση των 10' ήταν η σειρά της τύχης να χαμογελάσει στην ομάδα του "λιμανιού" και ο Ποσειδώνας βρίσκει δίχτυα κάνοντας το 1-0 ύστερα από ασίστ του Σιδέρη. Μετά απ' αυτό, ο Ζίτο παραλίγο να φέρει το ματς στα ίσια όμως ο Θεοδωρίδης τον σταματά τελευταία στιγμή. Απομένουν ακόμη 2' για το σφύριγμα της λήξης του ημιχρόνου κι ο παίκτης Σουρούνης, ο οποίος είχε μπει στη θέση του Μπέμπη, πιάνει ένα τρομερό σουτ από τα 25 μέτρα γράφοντας το υπέρ τους 2-0. Το γκολ των αντιπάλων stars έρχεται τελικά στο 50ο λεπτό. Ο Ζίτο μειώνει για τη Σάντος με απευθείας εκτέλεση φάουλ, με την μπάλα πρώτα να βρίσκει πάνω στο σώμα του Στεφανάκου κι ύστερα αλλάζοντας αιφνιδιαστικά πορεία να περνά στην εστία. Το τέρμα των Βραζιλιάνων δεν κατέβαλε τον ΟΣΦΠ, που συνέχισε ν' αγωνίζεται όπως πριν θέλοντας και το 3ο γκολ. Το 3-1 θα μπορούσε να' χε επιτευχθή στο 75', αν το δυνατό σουτ του Σιδέρη δε σταματούσε πάνω στο δοκάρι.

Μέσα στο κλίμα αυτό απέραντης χαράς συνέβη κι ένα άκρως τραγικό περιστατικό που δυστυχώς κατεγράφη στην ίδια σελίδα της Ιστορίας μ' αυτήν την υπέροχη, μία και μοναδική επικράτηση. Ο Θεός πήρε κοντά του τον φίλαθλο Νικόλαο Καλούδη, ο οποίος απ' την υπέρτατη συγκίνηση υπέστη μοιραία καρδιακή προσβολή.


Το συγκεκριμένο μεγαλούργημα γράφτηκε μια για πάντα με "χρυσά" γράμματα δίπλα στους "άθλους" των Πειραιωτών. Έφθασε στο σημείο να γίνει και τραγούδι! Το πρόσφατο 2005 ο Πελέ πάτησε το πόδι του ξανά στην Ελλάδα ώστε να επισκεφτεί και να ζήσει από κοντά το ύψιστο συλλογικό μέγεθος της ομάδος που κάποτε στάθηκε η αιτία να γευθεί ο ίδιος την πικρία της ήττας.

"... Τρέμουν στ' άκουσμά σου Ολυμπιακέ
 κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ"



Μάριος Μούτσης

Related

main 6265002384058406807

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item