Με σύμμαχο το... άγχος

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ  Τέλη Μαρτίου στο Νησί, και η Λίβερπουλ γεμίζει με ερωτηματικά άπαντες τους φιλάθλους της ανά τον κόσ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ 

Τέλη Μαρτίου στο Νησί, και η Λίβερπουλ γεμίζει με ερωτηματικά άπαντες τους φιλάθλους της ανά τον κόσμο σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο τέλος (και) αυτής της σεζόν. Για μια ακόμα χρονιά, δεύτερη σερί, οι "Ρεντς" δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν τη δυνατότητα, τόσο στους εαυτούς τους (παίκτες και επιτελείο) όσο και στους οπαδούς τους, να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να απολαύσουν έστω ένα τους παιχνίδι με ηρεμία. Κάθε ματς είναι μια μάχη, ένας πόλεμος. Κάθε πάσα, κάθε σουτ, κάθε σέντρα "φλερτάρει" με την κόψη του ξυραφιού. "Και αν στο τέλος γίνει πάλι κάτι και γλιστρήσει ο Τζέραρντ και χαθούν τα πάντα;", μπορεί εύλογα να ρωτήσει κανείς.

Η απάντηση είναι εύκολη. Ποτέ δεν χάνονται τα πάντα. Μέσα από δυσκολίες έρχονται οι πραγματικές νίκες. Το "εύκολο" δε γαλούχησε ποτέ κανέναν, ούτε έκανε κάποιον καλύτερο. Τη σεζόν 2013/14 οι Κόκκινοι του Merseyside απέκτησαν χαρακτήρα. Κράμα πρωταθλητή. Οι θέσεις μακριά από την 5άδα που κατόρθωνε να τερματίσει τα τελευταία χρόνια, έδωσαν τη θέση τους σε αυτή του οδηγού της Premier League για το μεγαλύτερο διάστημα της διοργάνωσης. Μια κακιά στιγμή του αρχηγού (και ινδάλματος πολλών ανά την Βρετανία, και όχι μόνο, φίλων της ομάδας) και μια ισοπαλία στο ματς–γκραν γκινιόλ με την Κρίσταλ Πάλας (3-3) έδωσαν την ευκαιρία στη Μάντσεστερ Σίτι να κόψει αυτή πρώτη το νήμα το Μάιο.

Οι προσδοκίες με τις οποίες μπήκε στη σεζόν 2014/15 η Λίβερπουλ; Πολλές. Συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, τρόπος παιχνιδιού δοκιμασμένος από πέρσι και όλα έτοιμα. Έλειπε όμως ένα βασικό κομμάτι, το "βαρύ πυροβολικό". Ο Λούις Σουάρες, ο οποίος με 31 γκολ μέσα σε μια χρονιά κατάφερε να προσφέρει τα μέγιστα στην ομάδα του, εξαργύρωσε τις επιτυχίες του και μετακόμισε στην Ισπανία για χάρη της Μπαρτσελόνα. Το αντίτιμο; Μόλις... 86 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, οι Κόκκινοι θα μπορούσαν να επενδύσουν αυτά τα χρήματα σε έναν ποδοσφαιριστή top class (που λέμε και στο χωριό μου) για να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά, όπως ακριβώς έκανε ο Ουρουγουανός. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Η μεταγραφική πολιτική παρέμεινε ίδια με τα περασμένα χρόνια. Μικροί σε ηλικία παίκτες, όψιμοι ηγέτες που ΘΑ μεγαλουργήσουν.

Επομένως, ο Ρότζερς κλήθηκε ξανά να δώσει ταυτότητα στην ομάδα, κάτι που του πήρε περίπου 4 μήνες. Από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβρη η Λίβερπουλ "υποβιβάστηκε" από το Τσάμπιονς στο Γιουρόπα Λιγκ, βρισκόταν μεταξύ 7ης και 10ης θέσης στο βαθμολογικό πίνακα της Premier League και μέσα στο γήπεδο... πελαγοδρομούσε. Η "αλλαγή" ήρθε στο εκτός έδρας ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ήττα δεν αποφεύχθη (3-0 τελικό σκορ) αλλά η εμφάνιση της ομάδας ήταν βελτιωμένη και άκρως θελκτική. Συνδυασμοί, αυτοματισμοί και transition αντικατέστησαν την ανούσια κατοχή και τις απελπισμένες σέντρες προς τον Μπαλοτέλι ή τον Λάμπερτ για να σκοράρουν.

Θα αντέξει την ευθύνη του αρχηγού ο Χέντερσον;
Από τα Χριστούγεννα και μετά λοιπόν οι Κόκκινοι "τρέχουν" ένα δυνατό σερί που τους κρατάει για τα καλά στη διεκδίκηση της 4ης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι νίκες έρχονται, ακόμα και όταν η ομάδα δεν εντυπωσιάζει, η άμυνα έχει "δέσει" για τα καλά, ο Μινιολέ δείχνει πιο ώριμος από ποτέ κάτω από τα δοκάρια και, αγωνιστικά, όλα δείχνουν πως η μετάβαση στη μετά-Τζέραρντ εποχή θα γίνει ομαλά. Μα δε θα κοστίσει η απουσία του μεγάλου αρχηγού; Φυσικά και θα κοστίσει. Μόνο και μόνο στα αποδυτήρια η παρουσία του Stevie είναι απαραίτητη. Η ηγετική του φυσιογνωμία γεμίζει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση τους συμπαίκτες του και αποτελεί τον παίκτη που κάθε προπονητής θα ήθελε να είχε στο ρόστερ του. Μπορεί ο Χέντερσον να επωμιστεί αυτήν την "ευθύνη" μαζί με το περιβραχιόνιο; Ο χρόνος θα δείξει. Μέχρι στιγμής πάντως λειτουργεί καταλυτικά στο χώρο του κέντρου και εμπνέει εμπιστοσύνη.

Απομένουν 8 ακόμα αγωνιστικές και την 5η θέση στην οποία βρίσκονται οι Reds τη διεκδικούν σε απόσταση 1 βαθμού η Τότεναμ και η Σαουθάμπτον. Ενώ από την προνομιούχο 4η απέχει 5 βαθμούς, μετά και την ήττα με 2-1 από τους Κόκκινους Διάβολους μέσα στο Άνφιλντ. Δεν μένει τίποτα άλλο πέρα από την αγωνία και το άγχος για την έκβαση μιας ακόμα σεζόν για την ομάδα του Merseyside. Υπό πίεση πάντως έχει δείξει να λειτουργεί καλά και να ανταποκρίνεται... Ίδωμεν!

*Σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε και με τη μεταγραφική πολιτική της ομάδας, η οποία αποπνέει παρορμητισμό, έλλειψη σχεδιασμού και μη παροχή κινήτρων.

Γιώργος Αναγνώστου

Related

Πρέμιερ Λιγκ 6876650288242247093

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item