Το μεγαλύτερο ψέμα και η δικαίωση
Αποφράδα ημέρα. Μόνο έτσι θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την 15η Απριλίου 1989 για το βρετανικό αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πέρα...
http://www.thecolumnist.gr/2015/04/blog-post_15.html
Αποφράδα ημέρα. Μόνο έτσι θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την 15η Απριλίου 1989 για το βρετανικό αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πέρασαν 26 χρόνια από την ημέρα που 94 άνθρωποι έχασαν επί τόπου τη ζωή τους (2 ακόμη μεταγενέστερα) στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ.
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ
Ημέρα Σάββατο και ο ημιτελικός αγώνας του FA Cup ανάμεσα σε Νότιγχαμ Φόρεστ και Λίβερπουλ επίκειται να ξεκινήσει. Μία ώρα πριν το εναρκτήριο λάκτισμα (το ματς ξεκινούσε στις 15:00), οι οπαδοί των "κόκκινων" φτάνουν σωρηδόν στο γήπεδο. Έξω από αυτό, γίνονταν έργα στους δρόμους, γεγονός που δυσκόλευε τη μετακίνηση στο χώρο του γηπέδου. Επικράτησε συνωστισμός στα πούλμαν, ενώ οι αυστηροί έλεγχοι της αστυνομίας (ελέω Χέιζελ) καθυστερούσαν πολύ την είσοδο των φιλάθλων. Ένας αστυνομικός κάνει έκκληση μέσω ασυρμάτου για καθυστέρηση της έναρξης του αγώνα, αίτημα που δεν γίνεται δεκτό και τότε οι αρχές πήραν την εγκληματική απόφαση να επιτρέψουν την είσοδο σε χιλιάδες οπαδούς της Λίβερπουλ μέσω μόλις τριών θυρών.
Ο κόσμος μπαίνει μαζικά στο γήπεδο, ανεξέλεγκτα, πιέζοντας το πλήθος προς τα κιγκλιδώματα με τα πρώτα θύματα να είναι αυτοί που βρίσκονται στις μπροστινές θέσεις, όντας εγκλωβισμένοι. Κάποιοι κατάφεραν να σωθούν πηδώντας στον αγωνιστικό χώρο από ένα μικρό άνοιγμα. Έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Μπρους Γκρόμπελαρ, υποδεικνύει στον διαιτητή την κατάσταση πίσω από την εστία του και ο αγώνας διακόπτεται οριστικά.
Μέσα σε διάστημα λεπτών, το Χίλσμπορο θυμίζει πεδίο μάχης με σωρούς νεκρών και τραυματισμένα σώματα να είναι ξαπλωμένα στον αγωνιστικό χώρο.
Τραγικός απολογισμός: 94 νεκροί στις 15/04/89 από 10 (!) έως 67 ετών. Ένα 14χρονο αγόρι προστίθεται στη λίστα των νεκρών 4 ημέρες μετά, ενώ 4 χρόνια αργότερα θα φύγει από τη ζωή με εντολή από την οικογένειά του για αφαίρεση της μηχανικής υποστήριξης ένας άνδρας που ήταν για μια τετραετία σε κώμα.
Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Όποιος έχει δει την ταινία της "Ματωμένης Κυριακής", θα θυμάται την αγανακτισμένη κοπέλα της τελευταίας σκηνής να φωνάζει: "Θέλω να πω, εκ μέρους των θυμάτων και των οικογενειών τους, ότι δεν θα ησυχάσουμε αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη". Ακριβώς το ίδιο φώναζαν και οι οικογένειες των θυμάτων της 15ης Απριλίου 1989. Και περίμεναν, κυνηγούσαν τη δικαίωση, η οποία ήρθε έστω και 23 χρόνια μετά.
Το 2012, λοιπόν, ήρθε στο φως η ΑΛΗΘΕΙΑ και όχι η "αλήθεια" που πουλούσαν τόσα χρόνια. Μας φλόμωναν στο ψέμα, αποδίδοντας την τραγωδία σε μεθυσμένους οπαδούς μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθούν οι αληθινοί υπεύθυνοι, που απορίας άξιο είναι με τι συνείδηση συνέχισαν να ζουν από τότε. 164 καταθέσεις που έλεγαν τα πράγματα όπως έγιναν, αλλοιώθηκαν πριν φτάσουν στα χέρια του Λόρδου Τέιλορ. Γιατί εκεί μέσα σημειώνονταν τα πάντα και κυρίως τα εγκληματικά λάθη της αστυνομίας, που άφησε χιλιάδες κόσμου να μπει από τρεις μόλις χαραμάδες και στη συνέχεια δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει.
Αποδείχθηκε πως ο τότε ιατροδικαστής αποφάνθηκε επίτηδες πως ήταν όλοι νεκροί στις 15:15, για να μην παρθούν καταθέσεις για τα γεγονότα μετά την ώρα εκείνη. Ο ίδιος αλήτης πήρε δείγματα αίματος από όλους τους νεκρούς για να τους βγάλει με το ζόρι μεθυσμένους. Σε όσους δεν βρέθηκε ίχνος αλκοόλ, η αστυνομία έψαξε το ποινικό τους μητρώο για να μπορέσει να στηρίξει κάπου την άποψη ότι πρόκειται για χούλιγκανς.
42 συνολικά ασθενοφόρα υπήρχαν έξω από το γήπεδο, τα δύο μόλις μπήκαν μέσα. Τα υπόλοιπα 40 δεν πήραν ποτέ εντολή να μπουν μέσα και μόλις οι 14 από τους 96 εκλιπόντες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Οι αρχές ΣΚΟΤΩΣΑΝ ανθρώπους. Το 2012 όμως, όλα αποκαλύφθηκαν. Η ΑΛΗΘΕΙΑ έλαμψε και ξεφτίλισε άπαντες. Τη Θάτσερ, τις αστυνομικές αρχές, αλλά και τον εντολοδόχο διευθυντή της εφημερίδας "Sun", Μακένζι, που παρουσίαζε την αλήθεια έτσι όπως του είχαν πει να την παρουσιάσει και όχι όπως ήταν. "The Truth" έγραφε με έντονα γράμματα λίγες μέρες μετά εξώφυλλο της εν λόγω φυλλάδας. 23 χρόνια μετά, αποδείχθηκε πόσο ψεύτες ήταν!
Τα θύματα μπορεί να μη γύρισαν στη ζωή. Πάντα αυτό θα πικραίνει τις οικογένειές τους. Η ηθική έστω δικαίωση ήρθε για εκείνες, ώστε οι νεότεροι να μαθαίνουν την πραγματική ΑΛΗΘΕΙΑ και όχι αυτή που μάθαιναν σε εμάς έως το 2012.
Η Λίβερπουλ μπορεί να αντιμετωπίζει μεγάλες αγωνιστικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, σίγουρα όμως έχει φροντίσει, με στιγμές σαν κι αυτή στην Κωνσταντινούπολη το 2005, να προσφέρει αρκετά χαμόγελα στους αδικοχαμένους φίλους της, που βρίσκονται εκεί ψηλά. Και σίγουρα αυτός που θα χαμογελά περισσότερο θα είναι το νεότερο θύμα του Χίλσμπορο, ο 10χρονος Τζον-Πολ Τζιλχούλεϊ, που ήταν ξάδερφος του Στίβεν Τζέραρντ!
Μάριος Μάντζος