Να το πάρει πάνω του

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  "Eίμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας, σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

"Eίμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας, σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους..." Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στη Βουλή, στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις 8 Φεβρουαρίου 2015.

Σε τεράστια πρόκληση για την κυβέρνηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, εξελίσσεται το πρόσφατο κύμα βίας και ανομίας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό και περιλαμβάνει καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, οδομαχίες που παραπέμπουν σε εμπόλεμες ζώνες, βεβηλώσεις ιστορικών μνημείων, όπως το εκκλησάκι της Καπνικαρέας στην Ερμού, ανεμπόδιστες εισβολές οπουδήποτε, ακόμη και στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Είναι προφανές ότι τα μέλη του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, από τα οποία εκπορεύονται αυτές οι ενέργειες, κλιμακώνουν συνειδητά και διαρκώς τη δράση τους με σκοπό αφενός μεν κάνουν επίδειξη δύναμης έναντι της κυβέρνησης αφετέρου δε να τη φέρουν σε τέτοιο σημείο που να μην μπορεί να συνεχίσει να τους αγνοεί, να περάσει στην αντεπίθεση και στη συνέχεια να την καταγγείλουν ως αντιαριστερή και μέρος του συστήματος.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιμετωπίζει με αμηχανία, αν όχι συνειδητή απραξία την όλη κατάσταση, δεν εφαρμόζει την εισαγγελική διαταγή για την εκκένωση του κεντρικού κτιρίου του ΕΚΠΑ που τελεί υπό κατάληψη πάνω από δύο εβδομάδες και αρκείται στο να καταγγέλλει τις δράσεις αυτές ως προβοκατόρικες που υπονομεύουν άλλοτε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους κι άλλοτε "διπλωματικές επιτυχίες", όπως η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία.

Ξεχωριστή παρουσία σε όλο αυτόν τον τραγέλαφο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης ο οποίος, αφού πρώτα χαρακτήρισε την κατάληψη της Νομικής "ενδοοικογενειακή υπόθεση" και στη συνέχεια καυτηρίασε με άρθρο του στα Νέα τη στάση της κυβέρνησης της οποίας είναι μέλος, κατέληξε πρόσφατα στη διαπίστωση ότι "δεν υπάρχουν όρια και σεβασμός" από ανθρώπους που οι ίδιοι δηλώνουν ότι βρίσκονται "σε πόλεμο με τη Δημοκρατία". Από ότι φαίνεται ένα από τα νέα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι, μεταξύ άλλων και το τρολλάρισμα.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αποτύχει, μέχρι τώρα, να δώσουν μια πειστική απάντηση στους πολίτες για ποιο λόγο δεν γίνεται μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο σε αυτό το τοπίο προκλητικής ανομίας. Αν όντως, όπως υποστηρίζεται, αυτά τα φαινόμενα εκπορεύονται από σκοτεινά παράκεντρα εξουσίας που έχουν ως στόχο την υπονόμευση του κυβερνητικού έργου, τότε η κυβέρνηση δεν έχει παρά να συγκρουστεί ευθέως μαζί τους, να τα αποκαλύψει και να επαναφέρει τη χώρα στην ομαλότητα. Αν, από την άλλη, αποδειχθεί ότι όλες αυτές οι ομάδες λειτουργούν αυτόβουλα, τότε και πάλι τα αρμόδια όργανα της συντεταγμένης πολιτείας πρέπει να σταματήσουν τη δράση τους, να τις οδηγήσουν στη δικαιοσύνη και να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο. Τόσο απλά.

Το βέβαιο είναι ότι η συνέχιση αυτής της παθητικής στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης θα οδηγήσει τους αντιεξουσιαστές σε ακόμη πιο προκλητικές ενέργειες οι οποίες μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην κοινωνική ειρήνη, την οικονομική λειτουργία αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας.  Με αυτά τα δεδομένα, η όποια επενδυτική δυναμική θα καταρρεύσει με συνοπτικές διαδικασίες ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να ξεκινήσουν και πάλι οι γνωστές πολιτικές πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με δηλώσεις για το "φαινόμενο της τρομοκρατίας και την "ανησυχία για την ασφάλεια στη χώρα".

Όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, μόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πάρει πάνω του την υπόθεση για την αποτροπή των χειρότερων, που ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι κυβέρνηση της Αριστεράς νοείται μόνο όταν αυτή στέκεται δίπλα στον πολίτη, προασπίζεται τα δικαιώματά του και παράλληλα προστατεύει τη δημόσια περιουσία. Αν κάποιοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν ή δε θέλουν να το αντιληφθούν αυτό και πιστεύουν ότι η διακυβέρνηση της χώρας μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με τις θεωρίες του Μπακούνιν και του πρίγκιπα Κροπότκιν, τότε πρέπει, πολύ απλά, να τους δείξει την πόρτα της εξόδου.
   
Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

Τσίπρας 1772194246542861892

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item