Π. Κωνσταντινέας: "Η ΕΠΟ χάνει με τις πράξεις της το αυτοδιοίκητο" (audio)

Το φλέγον ζήτημα της κατάθεσης στη Βουλή προς ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας στα ελληνικά γήπεδα από ...


Το φλέγον ζήτημα της κατάθεσης στη Βουλή προς ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας στα ελληνικά γήπεδα από τον Σταύρο Κοντονή, μονοπωλεί τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού της χώρας. Το κατά πόσο μπορεί αυτό να φανεί αποτελεσματικό, σε συνδυασμό με την έντονη κινδυνολογία για το ενδεχόμενο Grexit και αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις έχει ουσιαστικά κυριαρχήσει στις συζητήσεις μεταξύ των φιλάθλων και όλοι πλέον περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις.

Ένας από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με την πιο άμεση σχέση με το χώρο του ποδοσφαίρου, δεν είναι άλλος από τον Πέτρο Κωνσταντινέα, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών (διεθνής) διαιτητής και αποσύρθηκε με δική του πρωτοβουλία το 2012. Ο Καλαματιανός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε την έδρα του στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου, μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο "The Columnist" και τον Μάριο Μάντζο, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο Κοντονή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη την οποία μπορείτε να ακούσετε στο ηχητικό που παρατίθεται στο τέλος της ανάρτησης:

- Κ. Κωνσταντινέα, οι ώρες που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το νομοσχέδιο Κοντονή βρίσκεται από χθες το πρωί προς ψήφιση στη Βουλή. Πώς το κρίνετε εσείς; Πόσο αποτελεσματικό μπορεί να φανεί; Και σας ρωτάω τόσο λόγω του βουλευτικού σας αξιώματος, όσο και λόγω της εγνωσμένης, χρόνιας επαφής σας με το χώρο του ποδοσφαίρου.

Π.Κ.: "Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι το ολοκληρωτικό νομοσχέδιο. Είναι ουσιαστικά ένα μίνι νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας και για δυο-τρεις ακόμη παράγοντες. Το μεγάλο νομοσχέδιο θα ακολουθήσει στη συνέχεια, κατόπιν επεξεργασίας και συζήτησης. Ξέρουμε τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Απ' αυτό, μπορούμε να κρατήσουμε πάρα πολλά στοιχεία τα οποία προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το αθλητικό του πρόγραμμα ήδη τα είχε πει. Και, όπως φαίνεται, από τις δημοσκοπήσεις για παράδειγμα που το φέρνουν στο 90%, είναι και κοινής αποδοχής από τον κόσμο".

- Οι φήμες βέβαια οργιάζουν και θέλουν ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου να επιφέρει domino αντιδράσεων από τη FIFA και την UEFA. Απειλούνται τόσο οι σύλλογοι της χώρας όσο και η Εθνική Ομάδα με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κοντονής διαβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται έτσι εύκολα. Πιστεύετε ότι είναι εύκολο κάτι τέτοιο και, αν γίνει, θεωρείται λύση το Grexit;

Π.Κ.: "Σας είπα και νωρίτερα ότι αυτό είναι το μίνι νομοσχέδιο. Το μεγάλο νομοσχέδιο, επειδή η ΕΠΟ δεν είναι σαν τις άλλες ομοσπονδίες και το αυτοδιοίκητο το επικαλείται όποτε θέλει αυτή και όποτε δεν θέλει όχι. έχει σκοπό να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ίσως τους... κόβουμε λίγο το βήχα, με την καλή έννοια. Εμείς οφείλουμε κι έχουμε δεσμευθεί στον κόσμο αυτά τα φαινόμενα βίας και αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να σταματήσουν. Τι εννοώ; 

Εμείς δεν θα θέλαμε τακτικούς δικαστές στην ΕΠΟ. Θέλουμε να κρατήσουμε το αυτοδιοίκητο, αλλά να είναι σωστή η λειτουργία της. Η ΕΠΟ δηλαδή δεν κρατάει το αυτοδιοίκητό της με αυτά που κάνει, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε ότι οι εισαγγελικές παρεμβάσεις έβγαλαν έναν άνθρωπο έξω από το ποδόσφαιρο. Μιλάμε με γεγονότα. Εμείς θέλουμε το αυτοδιοίκητο στην ΕΠΟ, αλλά να λειτουργεί σωστά. Εδώ υπάρχουν τρεις-τέσσερις προτάσεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Εμείς έχουμε δεσμευθεί στον κόσμο γι' αυτό. Και είναι ένα μέτρο πίεσης, πιστεύω τώρα, γιατί φοβούνται τα υπόλοιπα, η ανεξάρτητη διαιτησία και η απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ.

Όσο για τη FIFA και την UEFA, πρέπει κι αυτοί με τη σειρά τους να καταλάβουν ότι βοηθάμε σε αυτήν την κατάσταση, ότι κρατάμε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ αλλά με τους σωστούς όρους. Σωστοί δικαστές, οι οποίοι θα μπαίνουν με κλήρωση, ενώ θα υπάρχει ανεξάρτητη διαιτησία στην ΕΠΟ. Δεν καταργούμε εμείς τους δικαστές της ΕΠΟ. Τους κάνουμε ακόμη καλύτερους! Σε αυτό το κομμάτι αντιτιθέμεθα, αλλά πιστέψτε με ότι είναι πολύ καλύτερο αυτό και βοηθάει την ΕΠΟ. Η ΕΠΟ θα έπρεπε να μας το ζητάει και όχι εμείς να τους το προτείνουμε (γελάει). Είναι υπέρ των συμφερόντων της. Όπως καταλαβαίνετε, στην Ελλάδα που ζούμε και με αυτό το ποδόσφαιρο, αφού δεν υπήρχε αυτό το πράγμα τόσο καιρό, οφείλει η κυβέρνηση να το κάνει. Το ζητάει το 90%, μη σας πω και το 95% του κόσμου. Ας φωνάζει το 5%, δεν πειράζει. Αυτοί είναι οι πληρωμένοι οπαδοί, όπως τους αποκαλώ εγώ".

- Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα επιχειρείται η καταπολέμηση του "καρκίνου" της βίας στα γήπεδα. Με απλά και καθαρά λόγια, τι είναι αυτό το οποίο διαθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θα πρέπει να εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι αυτήν τη φορά θα δοθεί λύση;

Π.Κ.: "Κατ' αρχάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταργεί το νόμο του 2006, που προέβλεπε ότι καμία ομοσπονδία δεν μπορούσε να ελεγχθεί από το Κράτος. Αυτοδιοίκητο έχουν κι άλλες ομοσπονδίες, όπως του μπάσκετ και του βόλεϊ. Γιατί όμως δεν γίνονται εκεί αυτά και γίνονται μόνο στο ποδόσφαιρο; Με το νόμο του 2006, η ΕΠΟ επικαλείται το αυτοδιοίκητο και το Κράτος δεν μιλάει. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο! Δεν μπορεί ένα σωματείο να είναι πάνω απ' τον νόμο! Κι αυτά τα γεγονότα που γίνονται στην Ελλάδα είναι θλιβερά. Ένας φίλαθλος που θέλει να πάρει το παιδί του και να πάει στο γήπεδο, αυτήν τη στιγμή, μπορεί να πάει;

Εμείς καλέσαμε την ΕΠΟ, θέλαμε να ακούσουμε τις προτάσεις τους, θέλουμε ξανά συναντήσεις για προτάσεις, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους. Αλλά πώς θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, όταν το μισό Δ.Σ. της ΕΠΟ κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης; Πώς θα γίνει αυτό όταν υπάρχουν άνθρωποι εκεί μέσα εδώ και 20-30 χρόνια; Εγώ, η κυβέρνηση και ο υπουργός έχουμε την όλη την καλή διάθεση να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο αλλά με ίσους όρους. Δεν μπορεί ο κ. Γκιρτζίκης να συμφωνεί αρχικά σε όλα και μετά να διαφωνεί σε όλα. Να γίνεται δηλαδή "μπιφτεκάς" όπως το λέω εγώ. Σε συνάντηση με τον κ. Κοντονή συμφώνησε στους τακτικούς δικαστές. Τώρα, τα γυρνάει! Δεν μπορώ να τους καταλάβω.

Όπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα έγκειται σε αυτούς και όχι στη βούληση της Πολιτείας που είναι αυτονόητη και τη ζητά όλος ο κόσμος για κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντινέας έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες ήταν μόνο η αρχή και επεσήμανε εκ νέου τη βούληση της Πολιτείας ώστε να μπει ένα τέλος στις παθογένειες που μαστίζουν εδώ και χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο.

"Σας είπα ότι είναι η πρώτη αντίδραση αυτή. Στο μεγάλο νομοσχέδιο έρχονται τομές για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως εκλογικό σύστημα και ανεξάρτητη διαιτησία. Και πολλά άλλα πράγματα. Δουλεύουμε ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτήν την εντολή μας έδωσε ο κόσμος που μας ψήφισε. Τόσα χρόνια έλεγαν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση και τώρα που υπάρχει, γίνεται αυτό το πράγμα (γελάει). Ε, λοιπόν, εμείς θα κρατήσουμε την πολιτική βούληση γιατί έτσι έχουμε δεσμευθεί στον κόσμο".
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη


Επιμέλεια: Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 3634748794320496975

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item