Μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια στην Πύλο Μεσσηνίας

 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ  Η θέληση, το πάθος και ο ζήλος των ποδοσφαιριστών βρίσκει συμβολισμό στο κόκκινο χρώμα της φανέλας. Το μαύρο δ...


 ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ 

Η θέληση, το πάθος και ο ζήλος των ποδοσφαιριστών βρίσκει συμβολισμό στο κόκκινο χρώμα της φανέλας. Το μαύρο δείχνει τη δύναμη, την υπεροχή της ομάδας έναντι των αντιπάλων της. Με "όπλα" όλα αυτά τα στοιχεία και με όνειρο να αναδειχθεί κάποια στιγμή σε κορυφαία δύναμη του μεσσηνιακού (αρχικά τουλάχιστον) ποδοσφαίρου, ο Τσικλητήρας Πύλου πήρε σάρκα και οστά το 1968, βάζοντας ένα τέλος σε μία πενταετία στην οποία η ιστορική πόλη του Νομού Μεσσηνίας είχε μείνει ποδοσφαιρικά ορφανή.

Παίρνοντας το όνομά του από τον Πύλιο Ολυμπιονίκη, "χρυσό" στους Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (ένα χρόνο πριν φύγει ελέω μηνιγγίτιδας από τη ζωή), Κώστα Τσικλητήρα, ο σύλλογος της Πύλου ξεκίνησε το ταξίδι του στο χρόνο. Έφτασε δύο φορές μία ανάσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Μεσσηνίας, αλλά ηττήθηκε στους τελικούς του 1972 και του 2010. Η τροπαιοθήκη περιλαμβάνει πέντε πρωταθλήματα στη Β' Μεσσηνίας (τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην κατηγορία) και ένα στη Γ'. Το 1974 και το 2009 λίγο έλειψε να κάνει την υπέρβαση και να κερδίσει την άνοδο στη Δ' Εθνική, αλλά αρκέστηκε στη 2η θέση.

Ο κόσμος της πόλης ουδέποτε εγκατέλειψε την ομάδα. Ήταν παρών σε όλες τις προαναφερθείσες μεγάλες στιγμές, αλλά -το κυριότερο- και στις δύσκολες. Δεν θεωρείται εξάλλου τυχαία ένας από τους πιο εμπορικούς συλλόγους στη Μεσσηνία. Ήταν σχεδόν απίθανο λοιπόν οι Πύλιοι να μην βρίσκονται στο πλευρό του τη φετινή σεζόν, η οποία, όπως εκτυλίσσεται, είναι μία από τις κορυφαίες (αν όχι η κορυφαία) στην ιστορία του.

Ο Τσικλητήρας περηφανεύεται δικαίως για το πρώτο Κύπελλο Μεσσηνίας στην ιστορία του. Παίρνοντας... σβάρνα τον Αίαντα Καλαμάτας, τον ιστορικό Μεσσηνιακό, τον Πάμισο Μεσσήνης και το Διαβολίτσι, οι "ροσονέρι" της Μεσσηνίας κέρδισαν με 4-2 στα πέναλτι (0-0 κανονική διάρκεια) τον Απόλλωνα Καλαμάτας μέσα στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣΜ και πρόσθεσαν στο παλμαρέ τους ένα τρόπαιο που θα μείνει για χρόνια (για πάντα, ουσιαστικά) χαραγμένο στη μνήμη όλων των ανθρώπων της πόλης και της ομάδας.

Η σεζόν όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ο Τσικλητήρας φροντίζει να επιβεβαιώνει ότι η τεράστια επιτυχία του Κυπέλλου μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η ομάδα της Πύλου βρίσκεται από την Τετάρτη στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος! Ο μεσσηνιακός σύλλογος απέκλεισε στα πέναλτι (7-6) τη Θήβα, ενώ νωρίτερα είχε πετάξει εκτός θεσμού τον Πανθυρεατικό και τα Διλινάτα Κεφαλονιάς. Το συγκρότημα του Νίκου Κακαλέτρη περιμένει πλέον την ερχόμενη Τεταρτη τη Θύελλα Ραφήνας στην έδρα του και ελπίζει σε νίκη-πρόκριση που θα τους στείλει στον μεγάλο τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας.

Ανεξαρτήτως πάντως έκβασης, ο Τσικλητήρας έχει ήδη κάνει υπέρβαση και διανύει με διαφορά την κορυφαία σεζόν της σύγχρονης -τουλάχιστον- ιστορίας του.

Ιστορικές στιγμές: Ο Τσικλητήρας Πύλου Κυπελλούχος Μεσσηνίας για πρώτη φορά στην ιστορία του!
Φ. Μίντζηρας: "Είμαστε μια δεμένη οικογένεια"

Ο Φώτης Μίντζηρας είναι ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών του Τσικλητήρα τη φετινή σεζόν. Ο "φύλακας-άγγελος" της ομάδας της Πύλου, που απέκρουσε ένα πέναλτι στην ψυχοφθόρο διαδικασία στον τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας και δύο πέναλτι στον περασμένο προημιτελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος, μίλησε αποκλειστικά στο "The Columnist" τόσο για τη δική του ομάδα, για την οποία είχε να πει τα καλύτερα, όσο και γενικότερα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, με τον 36χρονο πορτιέρο να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.

Αναλυτικά, η συνέντευξη Μίντζηρα:

- Φώτη, είσαι ένας εκ των πρωταγωνιστών της φετινής πορείας της ομάδας, σε μια σεζόν η οποία κατά γενική ομολογία είναι η κορυφαία στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Ζώντας καθημερινά την ομάδα εκ των έσω, ποια θεωρείς ότι είναι τα βασικά συστατικά αυτής της επιτυχίας;

Φ.Μ.: "Πρωταγωνιστές φέτος είναι όλοι όσοι πίστεψαν και πιστεύουν σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας είναι ότι μέσα από πολλές δυσκολίες καταφέραμε να γίνουμε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Η στήριξη του κόσμου, η δυνατή διοίκηση, ο πολύ καλός προπονητής και οι παίκτες, οι οποίοι έχουμε υπερβάλλει εαυτούς, πιστεύω είναι τα βασικά συστατικά γι' αυτήν την τεράστια διάκριση για το σύλλογο".

- Είναι, αν δεν απατώμαι, η τρίτη σου σεζόν στην ομάδα. Τρεις χρονιές είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να βγάλεις κατάλληλα συμπεράσματα. Πώς κυλούν τα πράγματα στην Πύλο; Ο κόσμος πώς σας αντιμετωπίζει; Υπάρχει η στήριξη που θα περιμένατε, ιδιαίτερα φέτος, ή θα θέλατε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη και περισσότερο κόσμο στο πλευρό σας;

Φ.Μ.: "Είναι πράγματι η τρίτη μου χρονιά στην ομάδα και οφείλω να αναγνωρίσω ότι ποδοσφαιρικά ξανάνιωσα με τη μεταγραφή μου σε αυτόν τον σύλλογο. Η Πύλος είναι μια επαρχιακή πόλη που αγαπά το καλό ποδόσφαιρο και για το λόγο αυτό οι φίλαθλοι είναι και απαιτητικοί. Αυτά τα τρία χρόνια που είμαι στην ομάδα, ο κόσμος είναι δίπλα μας και στις καλές και στις κακές στιγμές, εντός και εκτός έδρας, με αποκορύφωμα τη φετινή σεζόν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που άρχισε να αχνοφαίνεται η πιθανή διάκριση στο Κύπελλο Μεσσηνίας. Μπορώ να πω ότι πλέον ο κόσμος είναι ο δωδέκατος παίκτης μας".

- Σε κάποιον ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, που θα έψαχνε να βρει ομάδα, τι θα μπορούσες να του πεις για να τον πείσεις να ενταχθεί στον Τσικλητήρα Πύλου;

Φ.Μ.: "Οικογενειακό κλίμα, διοίκηση που σέβεται τις ανάγκες του ποδοσφαιριστή, προπονητής που μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς ποδοσφαιρικά και κόσμος που θα είναι δίπλα σου, εάν του δείχνεις ότι προσπαθείς".

- Έχοντας μια τόσο άμεση σχέση με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, φαντάζομαι ότι έρχεσαι και αντιμέτωπος, βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια και βιώνεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, απόρροια της τεράστιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Πώς κρίνεις την κατάσταση και, άραγε, υπάρχει κάτι που να σε κάνει να σκέφτεσαι αισιόδοξα ή το μέλλον για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι τελικά τόσο "μαύρο";

Φ.Μ.: "Θεωρώ ότι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Σίγουρα, η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά, αλλά ουδέν κακό αμιγές καλού. Πιστεύω ότι τώρα πια που μειώνονται σημαντικά τα μπάτζετ των ομάδων, είναι μια καλή ευκαιρία για τις διοικήσεις να στραφούν στη δημιουργία, να οργανώσουν καλύτερα τις ακαδημίες τους και είμαι σίγουρος ότι, εάν το κάνουν αυτό με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μακροπρόθεσμα θα έχουν σημαντικά οφέλη οι ομάδες τους και κατ' επέκταση και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο".

- Ο Τσικλητήρας πάντως επιβιώνει μέσα από τη δύσκολη κατάσταση και μάλιστα διακρίνεται. Τι διαθέτει η ομάδα σου σε αντίθεση με άλλες που οδεύουν ολοταχώς προς την καταστροφή;

Φ.Μ.: "Όπως προείπα, ο Τσικλητήρας είναι αυτή τη στιγμή μια πολύ δεμένη οικογένεια με πολύ δυνατούς δεσμούς μεταξύ όλων των πρωταγωνιστών του: παίκτες, προπονητές, διοίκηση, κόσμος. Αν συνυπολογίσουμε την πολύ σκληρή δουλειά στο γήπεδο και την ώθηση που δίνει σε ένα σύλλογο η πιθανότητα διάκρισης, από τη στιγμή μάλιστα που είναι το απόλυτο αουτσάιντερ, έχουμε την απάντηση στο γιατί φέτος ο Τσικλητήρας έχει επιτύχει την υπέρβαση και συνεχίζει".


"Ο κόσμος είναι ο δωδέκατος παίκτης μας". Τα λόγια του Φώτη Μίντζηρα επιβεβαιώνονται στη συγκεκριμένη φωτογραφία
Μέσα σε λίγες μόλις γραμμές, ο τερματοφύλακας του Τσικλητήρα χρησιμοποίησε εις διπλούν τον όρο "οικογένεια". Σαφέστατα, αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Το κλίμα που αποπνέεται από την Πύλο ακόμη και σε ανθρώπους που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ο Τσικλητήρας αποτελεί κυριολεκτικά μία οικογένεια, την οποία σπάνια συναντάς, ιδιαίτερα σε τέτοιου επιπέδου κατηγορίες. Μία οικογένεια της οποίας όλα τα μέλη είναι απαραίτητα: παίκτες, προπονητές, διοίκηση, κόσμος.

Εκτός του Φώτη Μίντζηρα, συνομιλήσαμε και με ένα φίλο της ομάδας, ο οποίος φρόντισε να μιλήσει με αναλυτικό και πολύ απόλυτα κατατοπιστικό τρόπο για τον Τσικλητήρα. Ο εν λόγω άνθρωπος της Πύλου αναφέρθηκε τόσο στη φετινή πορεία των "ροσονέρι", αλλά ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις του επί της οικονομικής φερεγγυότητας της ομάδας, οι οποίες περιλαμβάνουν και μία συγκλονιστική ιστορία από το παρελθόν.

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον φίλο του Τσικλητήρα:

- Η φετινή σεζόν φαντάζει η κορυφαία στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Ποια είναι για σένα τα βασικά συστατικά αυτής της επιτυχίας; Φαντάζομαι δεν αρκεί μόνο το ποδοσφαιρικό ταλέντο. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Μίλησέ μας γι' αυτό.

"Η φετινή αγωνιστική περίοδος είναι σίγουρα η πιο επιτυχημένη για τον Τσικλητήρα καθώς η ομάδα μας κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο Μεσσηνίας και είναι ήδη στους "4" του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος. Μάλιστα αυτό έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως οι πολλοί τραυματισμοί βασικών παικτών σε κομβικά παιχνίδια ενώ είχαμε και δύσκολη κλήρωση μιας και χρειάστηκε να αποκλείσει παραδοσιακές δυνάμεις του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου όπως ο Πάμισος Μεσσήνης, ο Μεσσηνιακός και ο ιστορικός σύλλογος του Απόλλωνα Καλαμάτας στον τελικό. Τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας εκτός από το ποδοσφαιρικό ταλέντο που ασφαλώς πρέπει να υπάρχει, είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών μας και η σχέση αλληλοσεβασμού και αγάπης που αναπτύχθηκε τόσο μεταξύ τους όσο και με τον φίλαθλο κόσμο της Πύλου, που πάντα ήταν η μεγάλη δύναμη αυτής της ομάδας. Η σκληρή δουλειά που ασφαλώς χωρίς αυτή δεν κάνεις τίποτα και σε κανένα τομέα, πόσο μάλλον δε όταν κάνεις πρωταθλητισμό. Μα περισσότερο από όλα και βασικότερο στοιχείο της φετινής επιτυχίας ήταν οι κρίσιμες και άμεσες (μα όχι βιαστικές) αποφάσεις της διοίκησης του συλλόγου, πολλές φορές με μεγάλο κόστος που επανέφεραν την ομάδα στις ράγες όταν πήγαινε να εκτροχιαστεί".

- Πιστεύεις πως αυτή η σεζόν θα αποτελέσει πάτημα για τον Τσικλητήρα ούτως ώστε να ανέβει επίπεδο και χρόνο με το χρόνο να μπορέσει να φτάσει ακόμη ψηλότερα; Θέλω να πω, η φετινή σεζόν, που είναι ούτως ή άλλως επιτυχημένη, θεωρείς ότι θα είναι η αφετηρία για να έρθουν ακόμη μεγαλύτερες μέρες για το σύλλογο στο μέλλον;

"Αυτή η σεζόν ήδη έχει γραφτεί στην ιστορία του συλλόγου με τα μεγαλύτερα και πιο φωτεινά γράμματα. Όπως είναι γνωστό, μέσα από τις επιτυχίες γιγαντώνεται (αναλογικά με το μέγεθος πάντα) ένας σύλλογος, και ήδη εκτός από νέες γενιές φιλάθλων του Τσικλητήρα που ζουν μοναδικές στιγμές, ολοένα και πιο πολλά παιδιά γεμίζουν με αιτήσεις συμμετοχής τις Ακαδημίες του συλλόγου μας και αυτό είναι το πιο από όλα τα υπόλοιπα. Η φετινή σεζόν ορόσημο πρέπει να είναι αφετηρία για το σύλλογο για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και τα επόμενα χρόνια και με πολλή δουλειά, σεμνότητα και υπομονή κάποια στιγμή ίσως να έρθει και το ακόμα μεγαλύτερο βήμα να αγωνισθεί δηλαδή στις επαγγελματικές κατηγορίες, κάτι που τώρα φαντάζει μακρινός στόχος".



- Η οικονομική συγκυρία για τη χώρα είναι τρομερά δύσκολη. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, μαστίζεται από φοβερά προβλήματα. Πώς μία ομάδα όπως ο Τσικλητήρας καταφέρνει να τα βγάζει πέρα και πόσο δύσκολη είναι τελικά αυτή η κατάσταση για ένα ερασιτεχνικό σωματείο;

"Η ομάδα μας από την αρχή της ιστορίας της ποτέ δεν είχε τον μεγάλο επενδυτή-πρόεδρο, ίσως και γι' αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να ανέβει πιο ψηλά και να αγωνιστεί στις εθνικές κατηγορίες παρόλο που ούτε το ποδοσφαιρικό ταλέντο της έλλειπε, ούτε η δυναμική του κόσμου. Στηριζόταν πάντα στον απλό φίλαθλο κόσμο και αυτός πάντα ανταποκρίνεται ως και σήμερα. Πρόεδροι και Διοικητικό Συμβούλιο διετέλεσαν πάντοτε άνθρωποι από την τοπική κοινωνία της Πύλου, άλλοτε άνθρωποι κάποιας Α οικονομικής επιφάνειας και άλλοτε άνθρωποι του μεροκάματου και του μόχθου, μα πάντα με αμέριστη αγάπη για το Σύλλογο και το κοινωνικό έργο που επιτελούσαν. Αξίζει να αναφερθεί πως η ομάδα του Τσικλητήρα θεωρείται από τις πλέον φερέγγυες ομάδες που υπάρχουν στον χώρο του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου γιατί παρόλο που όπως προείπαμε δεν είχε ποτέ τον μεγάλο επενδυτή να τη στηρίζει οικονομικά, πάντοτε ξεπλήρωνε στο ακέραιο τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν για αυτήν. Είναι κατανοητό πως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ομάδας προέρχονται από τον φίλαθλο κόσμο και τη στήριξη του καθώς και από τους διοικούντες κάθε φορά της ομάδας που πάντοτε θα αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν για να κυλήσει ομαλά η χρονιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορώ να αναφέρω είναι ότι κάποια στιγμή ποδοσφαιριστής της ομάδας μας χρειάστηκε να κάνει κάποια εγχείρηση και έπρεπε να βρεθούν χρήματα σύντομα. Μέσα σε δύο ώρες και μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα μεταξύ φίλων και γνωστών συγκεντρώθηκε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3.500 ευρώ και ο ποδοσφαιριστής πραγματοποίησε επιτυχώς την εγχείρηση".

- Είσαι ικανοποιημένος από τον κόσμο της Πύλου ή θα περίμενες περισσότερη υποστήριξη; Δεν είναι λίγες οι περιοχές στην Ελλάδα όπου οι κάτοικοι αδιαφορούν παντελώς για τις ομάδες τους. Κι όταν λέω στήριξη, δεν εννοώ οικονομική. Εννοώ απλό, αγνό και ΑΛΗΘΙΝΟ ενδιαφέρον για την ομάδα.

"O κόσμος της Πύλου όπως έχει ήδη προαναφερθεί είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της ομάδας. Σε αυτόν στηρίζεται και από αυτόν αντλεί δύναμη, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα μα και στο πιο ουσιαστικό που πρέπει να πρεσβεύει το ερασιτεχνικό (ή ημιερασιτεχνικό ποδόσφαιρο), την ανιδιοτελή αγάπη και αφοσίωση. Στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Νομού Μεσσηνίας ο σύλλογός μας συχνά μνημονεύεται από τα τοπικά ΜΜΕ για τους αφοσιωμένους οπαδούς του, μιας και είναι από τους πιο λαοφιλείς και από τους πολυπληθέστερους σε φιλάθλους τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Ασφαλώς λοιπόν και σαν σύλλογος αισθανόμαστε ευλογημένοι που έχουμε αυτή την συμπαράσταση από τους φιλάθλους. Έχει γραφτεί πάμπολλες φορές ότι η μεγάλη δύναμη του Τσικλητήρα είναι ο κόσμος του".



Ναι, ναι, πολύ καλά διαβάσατε: Ο Τσικλητήρας Πύλου διαθέτει ΚΑΙ τμήμα Ακαδημιών, γεγονός που και αυτό αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο του συλλόγου, ο οποίος λειτουργεί στα πρότυπα μεγάλων club. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο και (δυστυχώς) τρομερά σπάνιο στην Ελλάδα, μία ομάδα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, εκτός από την δική της διάκριση και τις αγωνιστικές της επιδόσεις, να δίνει βάρος στα παιδιά της περιοχής, μεριμνώντας για την άθλησή τους, αλλά και για την ομαλή τους ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, καθώς μέσα από τα προγράμματα των Ακαδημιών τα παιδιά παίρνουν τα κατάλληλα εφόδια (μαθαίνουν να υπακούν σε κανόνες, να πειθαρχούν, να συνεργάζονται κ.ο.κ.) ούτως ώστε στο μέλλον να μπορέσουν να ενταχθούν με τον πιο ιδανικό τρόπο στην κοινωνία.

Το Κύπελλο Μεσσηνίας και η συμμετοχή στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος είναι σαφέστατα τεράστιες επιτυχίες για τον Τσικλητήρα. Όπως όμως αποδεικνύεται, οι Πύλιοι έχουν ακόμη πιο πολλά και πολύ σημαντικά πράγματα για τα οποία μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι. Ομάδες ερασιτεχνικού, που να λειτουργούν σε οικογενειακό κλίμα, να είναι οικονομικά υγιείς χωρίς την παρουσία του άνδρα με τις γεμάτες τσέπες, αλλά και να συντηρεί τμήμα υποδομών, είναι κάτι που δεν συναντάς εύκολα στη χώρα μας.

Ο Τσικλητήρας Πύλου είναι ένας σύλλογος που αξίζει την προσοχή και το θαυμασμό όλων. Η προσπάθεια των ανθρώπων της περιοχής είναι υπέροχη και αυτό τους κάνει ευτυχισμένους. Και πολύ καλά κάνουν. Εγώ προσωπικά τους χαίρομαι. Και τους στηρίζω...

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 7673454928421040236

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item