Το θαύμα μέσα σου...

 ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ  "Θεϊκή επέμβαση για απρόβλεπτη καλοτυχία", "επίτευγμα" , "κάτι το αξιοθαύμαστο&q...


 ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 

"Θεϊκή επέμβαση για απρόβλεπτη καλοτυχία", "επίτευγμα" , "κάτι το αξιοθαύμαστο", είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς ορισμούς που μπορεί κανείς να βρει στο λήμμα "θαύμα". Μια λέξη που προσεγγίζεται εύκολα ετυμολογικά αλλά το νόημα που κρύβει για τον καθένα είναι μοναδικό και ιδιαίτερο... πολύ απλά γιατί κάποιες έννοιες είναι πιο σημαντικό να βιώνονται παρά να περιγράφονται.

Στη σημερινή εποχή που η απαισιοδοξία, η ανασφάλεια και το άγχος είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα (κι όχι αδικαιολόγητα αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες ζωής μας), είναι πολύ δύσκολο ν' αναγνωρίσει και να βιώσει κανείς το όποιο θαύμα συντελείται στην καθημερινότητά του κι αυτό γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος έπαψε να εμπιστεύεται τα μάτια του... όχι αυτά που του επιτρέπουν ν' αντιληφθεί τον κόσμο γύρω του, αλλά αυτά της ψυχής. Ξέχασε πως τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μόνο μ' αυτά τα μάτια μπορεί να τα δει... την ανιδιοτελή αγάπη, την εσωτερική δύναμη που διαθέτει και μπορεί να τον καταπλήξει αν την αφήσει ελεύθερη, την πίστη στο Θεό ή σε οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη μπορεί να βασιστεί όταν πλέον ακόμη κι ο εαυτός του δεν είναι ασφαλές καταφύγιο.

Εκπαιδεύσαμε τα μάτια να βλέπουν την ύλη, την δύναμη που πηγάζει από αξιώματα, τον πλούτο ή την δόξα, την επιφανειακή ομορφιά ανθρώπων και πραγμάτων. Δε σκεφτήκαμε όμως πως, μ' αυτόν τον τρόπο, καταδικάσαμε στο σκοτάδι τα εσωτερικά μας μάτια. Αυτά που μπορούν να αντιληφθούν ποιο είναι το ακατόρθωτο και να ενεργοποιήσουν όλο μας το είναι για να το μετατρέψει σε θαύμα.

Για τον κάθε άνθρωπο το θαύμα μπορεί να οριστεί όπως εκείνος νομίζει και να πάρει αναρίθμητες μορφές... μία απ' αυτές είναι η, αναπάντεχα καλή, εξέλιξη σε μια περιπέτεια υγείας που έδειχνε να έχει προδιαγεγραμμένη πορεία, η απόκτηση ενός παιδιού που αποτελούσε απραγματοποίητο όνειρο, μια απρόσμενη επαγγελματική ευκαιρία σε μια φάση που μπορεί να κυριαρχούσε το επαγγελματικό τέλμα ή κι η ανεργία. Ακόμη κι η αλλαγή κοσμοθεωρίας με αφορμή ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός έχει χαρακτηριστεί ως θαύμα από ανθρώπους που ένιωσαν ν' αντιλαμβάνονται ξαφνικά το νόημα της ζωής και να νιώθουν ευτυχισμένοι.

Τα θαύματα, μικρά και μεγάλα, ερμηνεύονται από τον καθένα με τρόπο ανάλογο των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, των όποιων εμπειριών έχει αποκτήσει και του τρόπου που έχει γαλουχηθεί. Οι περισσότεροι Έλληνες έχοντας βαθιά πίστη στο Θεό (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε) τα αποδίδουμε στη θεία παρέμβαση μετά από επίκληση που κάναμε στο Θεό ή σε Αγίους. Για τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε καμία ανώτερη δύναμη, το θαύμα ήρθε από την δική τους επίμονη προσπάθεια να ξεπεράσουν την όποια ανυπέρβλητη δυσκολία ή να καταφέρουν το θεωρητικά ακατόρθωτο.

Και οι δύο αυτές φαινομενικά αντίθετες πλευρές έχουν ένα βασικό κοινό... την ενεργοποίηση της εσωτερικής μας δύναμης... τα μάτια της ψυχής ανοίγουν διάπλατα από κει που αρνούνταν να δουν το παραμικρό κι ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν κάθε ρανίδα της ύπαρξης μας ώστε να επιτευχθεί το θαύμα.

Για τους πιστούς η διαδικασία γίνεται μέσα από την προσευχή. Επικεντρώνονται στο ζητούμενο κι επικαλούμενοι το Θεό, με βαθιά πίστη και δύναμη ψυχής παλεύουν για αυτό που τη δεδομένη στιγμή μοιάζει ανθρωπίνως αδύνατο. Και τα καταφέρνουν μόνο όταν πραγματικά πιστεύουν στη δυναμική αυτού που κάνουν κι όχι γιατί η προσευχή φαντάζει μια ύστατη λύση ανάγκης... γιατί μόνο όταν πραγματικά πιστέψεις ο ίδιος μπορείς να κινητοποιήσεις τις ανώτερες δυνάμεις, όπως τονίζεται κι από τη θρησκεία. Κι αυτή την δύναμη μέσα τους επιστρατεύουν και όσοι δεν πιστεύουν... δεν αποτείνονται στο Θεό αλλά αναζητούν εσωτερικούς μηχανισμούς που θα τους επιτρέψουν να ξεπεράσουν την επερχόμενη απειλή ή να κατορθώσουν το ανέφικτο.

Είτε ανήκουμε στους πιστούς είτε όχι, το θαύμα είναι μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης και αγώνα που όλοι μπορούμε να βιώσουμε. Είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να κερδίσουμε τα στοιχήματα που μας βάζει η ζωή, ευκολότερα ή δυσκολότερα. Ειδικά στις μέρες μας, η ανάγκη ν' ανακαλύψουμε το θαύμα που κρύβουμε μέσα μας μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ... γιατί αυτό είναι κι η μόνη ίσως λύση στο σημερινό αδιέξοδο. Καλή Ανάσταση σε όλους, φέρνοντας στον καθένα ανάσταση ψυχής και πνεύματος...

Άννα Ευσταθίου

Related

Πάσχα 1079872719856662843

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item