Time is money

  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ  Σχεδόν 2,5 μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση ακόμα προσπαθεί να βρει έναν κώδικα επικοινωνίας...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Σχεδόν 2,5 μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση ακόμα προσπαθεί να βρει έναν κώδικα επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι συζητήσεις στο Brussels Group ολοκληρώθηκαν και σοβαρά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν. Το μόνο το οποίο επιβεβαιώθηκε είναι η διάθεση να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Ως πότε όμως;

Έχουμε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο τη διαπραγμάτευση καθώς οι νέες προτάσεις του οικονομικού επιτελείου δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να προτείνει ουσιώδεις αλλαγές. Ο κ. Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του αποφεύγουν τα δύσκολα αλλά αναγκαία, όπως είναι η μείωση των δαπανών του ασφαλιστικού, του συνταξιοδοτικού, και του δημόσιου τομέα και στηρίζουν όλη την προσπάθειά τους στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Η βασική στόχευση, όπως αναμενόταν, είναι στην φορολογία για τα εμβάσματα του εξωτερικού, στην πάταξη του λαθρεμπορίου, στο φόρο για ηλεκτρονικές συναλλαγές και στον περιορισμό στην φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. Ακόμα όμως και αν καταφέρουν να πετύχουν την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, τα αποτελέσματα θα αργήσουν να φανούν και δεν θα επηρεάσουν σχεδόν καθόλου το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. 

Ο χαμένος χρόνος όμως, όσο δεν καταλήγουμε σε συμφωνία, μεταφράζεται σε χαμένο χρήμα για την ελληνική οικονομία. Ο παραγωγικός ιδιωτικός τομέας έχει περιέλθει σε χρηματοπιστωτική ασφυξία και οι αρχικές προβλέψεις για ανάπτυξη της τάξης του 2,9% έχουν πάει περίπατο, μιλώντας πλέον για ανάπτυξη 1,4% , την ίδια ώρα που ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι κερδίζει πολιτικό χρόνο με την τακτική της, ενώ αυτό που φαίνεται είναι πως χάνει οικονομικό χρόνο και χρήμα. Τις πολιτικές όμως εξελίξεις καθορίζει σε μεγάλο βαθμό η οικονομική δυναμική.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι τα όποια επικοινωνιακά και πολιτικά κέρδη έχει πετύχει η κυβέρνηση με την διαπραγματευτική τακτική της να μη μετατραπούν σε σημαντικές απώλειες.

Πέτρος Παπανικολάου

Related

Brussels Group 3289380051685857894

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item