Η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Για την ΑΕΚ, την ημέρα αυτή μεγάλη δεν τη λες. Όχι γιατί το επίτευγμά της στερείται σημασίας ή δεν είναι ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Για την ΑΕΚ, την ημέρα αυτή μεγάλη δεν τη λες. Όχι γιατί το επίτευγμά της στερείται σημασίας ή δεν είναι άξιο συγχαρητηρίων, αλλά κυρίως διότι τα χαμόγελα και τα πανηγύρια στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ήταν μία εικόνα από ένα "εργάκι" το οποίο εδώ και περίπου δύο χρόνια γνωρίζαμε πολύ καλά όλοι ότι θα το βλέπαμε.

Απλώς περιμέναμε τη στιγμή. Όπως ακριβώς περίμεναν τόσο μα τόσο υπομονετικά οι φίλοι της Ένωσης που είδαν τον σύλλογό τους να βρίσκει την υγεία που χρειαζόταν, να πατά στα πόδια του και να είναι έτοιμος πια να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει: στην πρώτη τη τάξει κατηγορία.

Ο... αναμενόμενος χαρακτήρας της όλης υπόθεσης βέβαια (διότι όλοι περιμέναμε ότι η ΑΕΚ θα έκανε περίπατο σε Γ' και Β' Εθνική) δεν αρκεί για να μειώσει τα όσα πέτυχαν οι "κιτρινόμαυροι" στην πορεία των δύο αυτών ετών. Τίποτα δεν χαρίζεται στη ζωή και δεν υπήρχε καμία περίπτωση η ΑΕΚ να ανέβαινε "τρένο" τις κατηγορίες και να πετύχει την άμεση επιστροφή της στη Superleague με μοναδικό όπλο τη φανέλα της.

Η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Τραϊανός Δέλλας. Ένας άνθρωπος που αμφισβητήθηκε πολύ και για αρκετούς θεωρείτο ότι... δεν κάνει. Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι απλά έκανε την "εύκολη δουλειά". Ότι έκανε τη δουλειά που ο καθένας θα μπορούσε κάνει. Το ποδόσφαιρο, όμως, κύριοι (και κυρίες ενδεχομένως), δεν είναι Football Manager, ούτε FIFA σε επίπεδο Semi-Pro. Όποιος νομίζει ότι το χτίσιμο μιας ομάδας από το μηδέν, η διαχείριση αυτής και η πορεία προς την επιτυχία (και δη σε δύσκολες και σκληροτράχηλες κατηγορίες) είναι υπόθεση της πλάκας, πολύ απλά δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο. Γιατί μπάλα όλοι βλέπουμε, αλλά λίγοι ξέρουν.

Ο Δέλλας αποδείχθηκε στον πιο κατάλληλο άνθρωπο να διαχειριστεί τη συγκυρία του υποβιβασμού της ομάδας. Το ότι τίμησε ως ποδοσφαιριστής για χρόνια τη φανέλα της ΑΕΚ και οι λοιποί κλασσικοί ρομαντισμοί, τους οποίους βέβαια πάντοτε λάτρευα, είναι κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσω ως επιχείρημα. Η καταλληλότητα του προσώπου Δέλλα έχει να κάνει καθαρά με τις ικανότητές του στην προπονητική, οι οποίες αποδεικνύονται πολύ υψηλές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι coaches των ομάδων που αντιμετώπισε η Ένωση αυτά τα δύο χρόνια είχαν να πουν τα καλύτερα για τον "Τράι".

Και όταν λέω προπονητική, δεν εννοώ μόνο τακτική. Ο προπονητής (πρέπει να) είναι κάτι παραπάνω από έναν απλό σκακιστή. Είναι ψυχολόγος, είναι ο ηγέτης, είναι ο φίλος του κάθε ποδοσφαιριστή. Ο Δέλλας έχει πάρει άριστα σε όλα. Είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύονται πια, μετά από τόσο καιρό δουλειάς μαζί του, όλοι οι παίκτες. Ουδείς είναι παραπονεμένος. Τους αντιμετωπίζει όλους σαν παιδιά του και με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο κατάφερε να πάρει το καλύτερο από τον καθένα τους. Και σιγά-σιγά το χτίζει. Όσοι τον ακολουθήσουν και του χρόνου (εάν και εφόσον δεν γίνει το λάθος της αποπομπής του) έχουν πολλά ακόμη να κερδίσουν στο πλευρό του.

Ο κόσμος της ΑΕΚ έδειξε σήμερα πως αναγνωρίζει τα όσα έχει πετύχει ο Δέλλας μέχρι στιγμής. Ας είναι αυτό το κατάλληλο μήνυμα που θα οδηγήσει τη διοίκηση της Ένωσης στη σωστή, κατά την ταπεινή μου γνώμη, απόφαση.

Από σήμερα, το μότο "ερχόμαστε" παύει να έχει ισχύ. Το "ερχόμαστε" πέθανε. Η ΑΕΚ είναι ξανά εδώ... Ήρθε...

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 803271711343467983

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item