Υποστολή της "κόκκινης σημαίας"

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα headlines των media στο Νησί, αφού οι Άγγλοι ειδικά τρελαίνον...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα headlines των media στο Νησί, αφού οι Άγγλοι ειδικά τρελαίνονται για κάτι τέτοια, όμως και στον υπόλοιπο (ποδοσφαιρόφιλο) κόσμο η είδηση προκάλεσε σοκ τον Ιανουάριο. Πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσεις άλλωστε, όταν ο Στίβεν Τζέραρντ, ο παίκτης-θρύλος της σύγχρονης ιστορίας της Λίβερπουλ, ανακοινώνει την αποχώρηση του από το μεγάλο λιμάνι;!

Η συντριπτική πλειοψηφία των "Λιβερπούλιανς", ακόμα και όταν το συμβόλαιό του δεν είχε ανανεωθεί από το καλοκαίρι και μετά, δεν πίστευε πως το 2015 θα τους έφερνε αυτό το νέο. Ίσως για τη διοίκηση της Λίβερπουλ, η αποδέσμευση του παχυλού συμβολαίου του, ιδίως τώρα που ο "Στίβι" οδεύει προς τα 35, να είναι μια καλή κίνηση στο καθαρά οικονομικό κομμάτι, ίσως για τον Ρότζερς να είναι μια "ελάφρυνση" στο ρόστερ, διότι τα χρόνια και η κόπωση μετράνε για όλους το ίδιο (και δεν αποτελεί εξαίρεση αυτό για το Τζέραρντ που δεν αποδίδει πλέον όπως πριν από μια πενταετία πχ), αλλά για την ιστορία των "Reds" είναι μια "μαύρη" σελίδα. Γιατί κάποια πρόσωπα ή καταστάσεις, λόγω της σημασίας τους, δεν γίνεται απλά να εκτιμηθούν βάσει χρημάτων και ισολογισμών. Το ίδιο λάθος, αν θυμάστε, έκανε πέρυσι και η Τσέλσι με την περίπτωση του Φρανκ Λάμπαρντ, και οι αντιδράσεις των φιλάθλων ήταν ιδιαίτερα έντονες. 

Ο Τζέραρντ αποτελεί την προσωποποίηση του απόλυτου ηγέτη μιας ομάδας, μάλιστα ενός εκ των τελευταίων "πιστών" που δεν απαρνήθηκαν ποτέ την αγαπημένη τους ομάδα και φανέλα. Τέτοιοι παίκτες στις μέρες μας σπανίζουν: ο Τσάβι (μετά δακρύων ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Μπαρσελόνα πριν λίγα 24ωρα), ο Ραούλ, ο Γκιγκς και ο Τότι είναι κάποιες τρανταχτές περιπτώσεις. Σε αντίθεση με όλους αυτούς βέβαια, ο Στίβεν είχε την ατυχία, ας το πούμε έτσι, να είναι ο ηγέτης μιας μεγάλης ομάδας με την οποία δεν σήκωσε ποτέ πρωτάθλημα. Και αυτό ίσως είναι το μόνο του παράπονο από τα όσα πέρασε και έζησε στο Λίβερπουλ από το 1998, όταν και έκανε ντεμπούτο στις 28 Νοέμβρη, μέχρι και χθες. Έφτασε πολύ κοντά τόσο πέρυσι, όταν αυτό το μοιραίο γλίστρημα κόντρα στην Τσέλσι έδωσε την ευκαιρία στο Μπα να σκοράρει και εν τέλει τους "μπλε" να περνάνε από το Άνφιλντ με 0-2 (κάνοντας δώρο το πρωτάθλημα στη Σίτυ), όσο και το 2009, όπου οι συνεχείς γκέλες των "κόκκινων" τις τελευταίες αγωνιστικές έδωσαν την ευκαιρία στη Γιουνάιτεντ να την προσπεράσει στο τέλος για έναν μόλις βαθμό. Σαν μια ειρωνεία της τύχης, αυτός ο μεγάλος παίκτης, που κάθε κόουτς θα τον ήθελε στην ομάδα του, να μην έχει χαρεί το ιερό δισκοπότηρο της Premier League, όταν το 'χουν κάνει τόσοι και τόσοι άλλοι.  

Έζησε βέβαια και μεγάλες στιγμές με τη Λίβερπουλ που δεν πρόκειται να ξεχάσει: το γκολ του κόντρα στον Ολυμπιακό στις 6/12/04 στο Άνφιλντ (το οποίο ψηφίστηκε και γκολ της δεκαετίας για τους Reds), έδινε τότε την πρόκριση στη Λίβερπουλ για τα νοκ-ουτ και σηματοδοτούσε ουσιαστικά την αρχή του ταξιδιού για την Κωνσταντινούπολη (αφού πρωτίστως είχε ξεπεράσει τα εμπόδια των Λεβερκούζεν, Γιουβέντους και Τσέλσι στην παράταση). Εκείνος ο Μάιος θα 'ναι χαραγμένος στη μνήμη του Τζέραρντ, όχι μόνο γιατί έφερνε στο Μέισερσαιντ το Κύπελλο Πρωταθλητριών για πρώτη φορά μετά το 1984, αλλά γιατί έδωσε ο ίδιος το έναυσμα για αντεπίθεση όταν η Μίλαν προηγούνταν στο ημίχρονο με 0-3! 

Γυρνώντας πίσω στο 2015, από το καλοκαίρι και έπειτα, η Πρέμιερ θα παραμείνει το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον κόσμο και η Λίβερπουλ θα εξακολουθεί να αποτελεί μια ιστορική ομάδα της Αγγλίας. Ωστόσο, η ιστορία της πλέον δεν θα 'ναι η ίδια, αφού η αποχώρηση του ηγέτη θα σημάνει το τέλος μιας ιδιαίτερης εποχής για τους φίλους της ομάδας του μεγάλου Λιμανιού.

Το φινάλε του, παρότι συνοδεύτηκε με γκολ, δεν ήταν αυτό που του άρμοζε. Ο διασυρμός με 6-1 από την Στόουκ χθες το μεσημέρι αμαύρωσε όχι μόνο το αποχαιρετιστήριο... πάρτυ του ίδιου, αλλά πλήγωσε και γενικότερα τη σύγχρονη ιστορία της Λίβερπουλ. Ένα αποτέλεσμα όμως δεν θα μπορούσε και ούτε θα μπορέσει ποτέ να είναι αρκετό για να υποβαθμίσει την ηγετική φυσιογνωμία του θρύλου πια Τζέραρντ.

Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 1715134329862408821

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item