Η μέρα που "έσβησε" το όνειρο

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ  Πολλοί λένε πως η μοίρα είναι αδυσώπητη και σκληρή με τους ανθρώπους. Ό,τι κι αν κάνεις, όσο κι αν προσπα...


 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ 

Πολλοί λένε πως η μοίρα είναι αδυσώπητη και σκληρή με τους ανθρώπους. Ό,τι κι αν κάνεις, όσο κι αν προσπαθήσεις, δύσκολα θα καταφέρεις να ξεφύγεις απ' αυτήν. Μπορεί τελικά να μην έχουν και άδικο. Μία από τις πιο "μελανές" ιστορίες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου γράφτηκε σαν σήμερα, 4 Μαΐου, το 1949. Λίγοι μπορεί να την ξέρουν, αυτό όμως δεν αναιρεί τη σημασία του συμβάντος.

Η μεγάλη Τορίνο (ή Granata όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν οι Ιταλοί) επέστρεφε με αεροπορική πτήση από τη Λισαβόνα. Τις προηγούμενες ημέρες, μετέβη στην Πορτογαλία για ένα φιλικό με την Μπενφίκα, προς τιμήν του Ζοζέ Φερέιρα, λόγω της απόφασής του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Το παιχνίδι έληξε με σκορ 4-3 υπέρ των Πορτογάλων, μικρή σημασία είχε όμως για την Τορίνο που είχε εξασφαλίσει ήδη το ιταλικό πρωτάθλημα και μαθηματικά.

Στο διάστημα του Μεσοπολέμου η "Γκρανάτα" αποτελούσε το καμάρι των γειτόνων σε αθλητικό επίπεδο. Το πανέμορφο ποδόσφαιρό της, πάντα για τα δεδομένα της εποχής που εξετάζουμε, εντυπωσίαζε άπαντες, ενώ στελέχωνε ουσιαστικά τον κορμό της "Σκουάντρα Ατζούρα". Με παίκτες όπως ο Ριγκαμόντι, ο Γκράβα και ο Καστιλιάνο, η ομάδα του Τορίνο είχε κατακτήσει όλα τα πρωταθλήματα της περιόδου 1945-1949 συνδυάζοντάς τα και με ωραίο θέαμα. Στην Ευρώπη, τα χρόνια που το Κύπελλο Πρωταθλητριών βρισκόταν ακόμα στα σκαριά, καμία άλλη ομάδα δεν έμοιαζε τόσο ανίκητη. Ο μόνος αντίπαλος που κατάφερε να την τιθασεύσει αποδείχτηκε τελικά ίδιο της το πεπρωμένο.
Η δύσμοιρη αποστολή της Τορίνο καταφθάνει στη Λισαβόνα
Εκείνο το συννεφιασμένο απόγευμα της 4ης του Μάη στη Σουπέργκα εξελίχθηκε το σκηνικό του δράματος. Οι κακές καιρικές συνθήκες και η περιορισμένη ορατότητα δεν άφησαν την πτήση να φτάσει στον τελικό της προορισμό. Το αεροπλάνο συνετρίβη στο κτιριακό συγκρότημα της Μπαζίλικα, λίγο έξω από το Τορίνο. Η σύγκρουση προκάλεσε το θάνατο 31 ατόμων συνολικά. 18 παίκτες έχασαν τη ζωή τους, καθώς και οι τεχνικοί, οι άνθρωποι της διοίκησης και το τετραμελές πλήρωμα του αεροσκάφους. Σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος "βυθίζεται" στο πένθος. Οι αρχές αποδίδουν το ατύχημα στο προβληματικό σήμα στην επικοινωνία τους με το αεροδρόμιο, ενώ στο σημείο που έπεσε το αεροπλάνο τοποθετείται αργότερα μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.

Το συγκεκριμένο γεγόνος, κατά παράδοξο τρόπο, έπεσε ως κατάρα πάνω στο σύλλογο. Οι "Ταύροι" χάθηκαν σταδιακά από το προσκήνιο και το 1959 υποβιβάστηκαν στη Serie B. To μοναδικό πρωτάθλημα που πανηγύρισαν ξανά ήταν αυτό του 1976.

Κανένας δεν μπορεί να αναλογιστεί πως θα εξελισσόταν η Ιστορία χωρίς τα γεγονότα της αποφράδας 4/5/1949. Οι υποθέσεις βέβαια δε σπρώχνουν τη ροή της ζωής αλλά, όπως και να το κάνουμε, δε γίνεται να τις παραλείπουμε....


Χρήστος Γραβιάς

Related

Τορίνο 169085107761907874

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item