Τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη και η κριτική στον Ακιντζί

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  Εδώ και μια βδομάδα που οι Τουρκοκύπριοι εξέλεξαν το νέο ηγέτη τους, κ. Μουσταφά Ακιντζί, στην ελλ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 

Εδώ και μια βδομάδα που οι Τουρκοκύπριοι εξέλεξαν το νέο ηγέτη τους, κ. Μουσταφά Ακιντζί, στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχουν 2 ομάδες. Η μία αυτών που υποστηρίζουν έντονα τη λύση του Κυπριακού και επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση με τους Τ/Κ συμπατριώτες τους και είναι αισιόδοξοι ότι θα αρχίσουν οι συνομιλίες σε καλό κλίμα και η άλλη ομάδα εκείνων που υποστηρίζουν τη λεγόμενη πιο "σκληρή γραμμή" στο Κυπριακό και έχουν αρχίσει την έντονη κριτική στον Ακιντζί.

Αυτοί που είναι της πιο σκληρής γραμμής στο Κυπριακό (περισσότεροι από αυτούς ήταν κατά του σχεδίου Ανάν το 2004 και άλλοι είναι και κατά της ομοσπονδίας) έχουν αρχίσει την κριτική με τις φράσεις, "πόσο ελεγχόμενος είναι από την Άγκυρα", "πόσο μπορεί να είναι ανεξάρτητος ο Ακιντζί από την Τουρκία", "αν μπορούν να πάνε κόντρα οι Τουρκοκύπριοι στην Τουρκία" κλπ... Ειδικά τα κυπριακά ΜΜΕ που είναι της σκληρής γραμμής στο Κυπριακό, προέβαλλαν έντονα τις κριτικές που δέχθηκε ο Ακιντζί από Τούρκους πολιτικούς. Αυτή η κριτική που δέχθηκε ο Ακιντζί δείχνει, ότι η εκλογή του ταρακούνησε κάποιους εθνικιστές στην Τουρκία που θέλουν τη διχοτόμηση της Κύπρου. Δεν λέω ότι όλα θα είναι τέλεια με τον Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις, αλλά να μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα εκ των προτέρων. Θα τα δούμε όλα στις συνομιλίες σύντομα. 

Παράλληλα όμως πρέπει και η ελληνοκυπριακή πλευρά (όπως και όσοι παρακολουθούν στην Ελλάδα στενά το Κυπριακό) να καταλάβει ότι δεν συνεπάγεται ότι επειδή ο Ακιντζί είναι πιο προοδευτικός από τον Έρογλου ή επειδή ο Ακιντζί θέλει τη λύση του Κυπριακού και την ειρήνη στην Κύπρο, ότι θα δεχτεί στις συνομιλίες οτιδήποτε του ζητήσει η Ε/Κ πλευρά. Θα πάει και αυτός στις συνομιλίες, θα διαπραγματευτεί και αυτός σκληρά, για να διεκδικήσει ότι καλύτερο για την Τ/Κ κοινότητα. Κάποια θέματα θα τα δεχτεί και κάποια θα τα απορρίψει, όπως γίνεται σε μια διαπραγμάτευση. Τόσο απλά. Αυτή είναι η αλήθεια είτε μας αρέσει είτε όχι. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι καλός Τ/Κ συνομιλητής είναι αυτός που ότι του ζητήσει η Ε/Κ πλευρά θα το δεχθεί. Αυτό είναι λάθος όσοι το πιστεύουν και με απλά λόγια κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Επίσης, τώρα που θα αρχίσουν σε λίγο καιρό οι συνομιλίες, επειδή πολλοί κατακρίνουν τον Ακιντζί και λένε για τη στάση της Τουρκίας, στις συνομιλίες με τον Ακιντζί και τον Οζντίλ Ναμί που διορίστηκε ως διαπραγματευτής της Τ/Κ κοινότητας θα συνομιλήσουν και θα διαπραγματευτούν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν θα διαπραγματευτούν με τον Ερντογάν, τον Νταβούτογλου, τον Τσαβούσογλου ή τον Μποζκίρ. Πάμε τώρα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος από την πρώτη μέρα έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Ακιντζί. Ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε 4 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) προς τους Τουρκοκυπρίους.

Με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και της ανάγκης δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης, ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε στην ανακοίνωση των ακόλουθων ΜΟΕ που αφορούν τους Τουρκοκύπριους πολίτες: 1) Στην πρώτη κοινή συνάντηση με τον κ. Ακιντζί αναμένεται να δοθούν στην τ/κ πλευρά χάρτες και στοιχεία που αφορούν 28 ναρκοπέδια κατά προσωπικού στην περιοχή του Πενταδακτύλου. 2) Εκχώρηση της διαχείρισης στο Εβκάφ των μουσουλμανικών χώρων λατρείας στις ελεύθερες περιοχές που ανήκουν στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν βρίσκονται υπό την προστασία ξένων πρεσβειών. 3) Απόφαση πρόσληψης στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στη Λευκωσία λειτουργών με γνώση της τουρκικής γλώσσας ούτως ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας. 4) Χαιρετίζεται η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για ενοποίηση του Κυπριακού ποδοσφαίρου με σκοπό να ευοδωθεί το συντομότερο.

Τα ΜΟΕ αναμένεται ότι θα δώσουν μια θετική γραμμή στις διαπραγματεύσεις και μπορούν να καλλιεργήσουν ένα θετικό κλίμα ανάμεσα στις 2 κοινότητες. Τις επόμενες μέρες υπάρχει πιθανότητα και η Τ/Κ πλευρά να ανακοινώσει κάποια ΜΟΕ. Για να είμαστε όμως και ειλικρινείς τα ΜΟΕ δεν θα λύσουν το Κυπριακό, όμως είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να γίνουν οι συνομιλίες σε καλό κλίμα και να ενισχυθεί η συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ. Επειδή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις στη Λευκωσία για τα ΜΟΕ που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρέπει να αναφέρουμε κάτι ακόμα. Από τη στιγμή που αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες και υπάρχει ουσιαστικός διάλογος στα δύσκολα κεφάλαια του Κυπριακού και από τη στιγμή που συμφωνούν οι δύο ηγέτες και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών και είναι όλα τα ΜΟΕ στα πλαίσια του ΟΗΕ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αντίδρασης. Υπάρχει ξανά λοιπόν κάποια ελπίδα να λυθεί το Κυπριακό; Ας ελπίσουμε πως ναι! Θα το δούμε και τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Γιάννης Παγανόπουλος, είναι πολιτικός επιστήμονας.

Related

What's hot? 7263858348054838314

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item