Ιφιγένεια εν Ευρώπη

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ  Στην ελληνική μυθολογία η Ιφιγένεια ήταν η κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Ο Αγαμέμνων ...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Στην ελληνική μυθολογία η Ιφιγένεια ήταν η κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Ο Αγαμέμνων είχε προκαλέσει την οργή της θεάς Αρτέμιδος σκοτώνοντας το ιερό ελάφι της, με αποτέλεσμα η θεά να προκαλέσει άπνοια και να μη μπορεί να αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία. Ρώτησαν, λοιπόν, τον μάντη Κάλχα τι έπρεπε να κάνουν κι εκείνος απάντησε ότι η οργή της θεάς θα έφευγε μόνο αν ο Αγαμέμνων θυσίαζε την κόρη του. Ο Αγαμέμνων παρέδωσε την Ιφιγένεια στον Κάλχα για να κάνει τη θυσία την τελευταία όμως στιγμή η θεά λυπήθηκε την Ιφιγένεια, την άρπαξε από τον βωμό της θυσίας και έβαλε στη θέση της ένα ελάφι.

Η αναφορά στο σπουδαίο αυτό έργο του Ευριπίδη γίνεται, μόνο και μόνο, για να περιγράψει τους λόγους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην περιθωριοποίηση του υπουργού Οικονομικών, όχι θυσιάζοντάς τον αλλά απομακρύνοντας τον λίγο πριν την προδιαγραφόμενη θυσία.

H αντικατάσταση του υπουργού Oικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ήταν κάτι το αναμενόμενο. Η υποβάθμιση του ρόλου του εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια να εξευμενιστούν οι ομόλογοί του στο Eurogroup και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι η "θυσία" του Έλληνα υπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής τακτικής με στόχο την προσδοκώμενη συμφωνία, με το σκεπτικό ότι ο υπουργός οικονομικών έφερε σε πέρας το ρόλο που είχε να διαδραματίσει στο συγκεκριμένο επίπεδο.

Η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα έγινε αντικείμενο σχολιασμού από τα διεθνή ΜΜΕ όπου παρουσίασαν τον κ. Βαρουφάκη ως "αποδιοπομπαίο τράγο" με στόχο την αλλαγή του κλίματος στις διαβουλεύσεις και απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επίτευξη μιας συμφωνίας. Η γερμανική Süddeutsche Zeitung αναφέρεται σε "Varoufexit" για να περιγράψει την υποβάθμιση του, δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως η συγκρότηση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας "κόβει τα φτερά του Βαρουφάκη" αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και "συμφιλιωτική" κίνηση από την ελληνική πλευρά. Από τα πιο χαρακτηριστικά δημοσιεύματα ήταν το σκίτσο που δημοσιεύθηκε στη Γερμανία όπου, σε μια προσπάθεια αποτυχημένου χιούμορ, φαίνονται μπροστά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στέκονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο... αποκεφαλισμένος Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός μάλιστα κρατά ο ίδιος το κεφάλι του, με τον Γερμανό ομόλογο του να τονίζει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είχε δώσει εντολή να διώξουν τον Βαρουφάκη και όχι να τον αποκεφαλίσουν.

Μοιάζει, λοιπόν, ο Γιάνης Βαρουφάκης να είναι "Ιφιγένεια" στην προσπάθεια που γίνεται να εξευμενιστούν τα... "θεϊκά" μυαλά των Ευρωπαίων ομολόγων του, κυρίως από τους οποίους δεχόταν σφοδρές επιθέσεις. Αυτό που μένει να δούμε αν η κίνηση αυτή θα είναι αρκετή για να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά της ελληνικής οικονομίας.

Πέτρος Παπανικολάου

Related

What's hot? 7264942647898456551

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item