Περί πίστεως

 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ  Την Κυριακή 10 Μαΐου έφτασαν στην Αθήνα με στρατιωτικές τιμές τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Αυτή ή...


 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Την Κυριακή 10 Μαΐου έφτασαν στην Αθήνα με στρατιωτικές τιμές τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παραχώρησε σε Ορθόδοξη Εκκλησία ένα, σχεδόν, ολόκληρο ιερό λείψανο, το οποίο φυλάσσεται στη Βενετία από το 1003, ύστερα από σειρά ιστορικών περιπετειών. 

Κατά την παραμονή, λοιπόν, του ιερού λειψάνου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε και η μεταφορά του στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" ώστε να το προσκυνήσουν οι ασθενείς συμπολίτες μας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σύριζα, του κ. Φίλη, ο οποίος τόνισε πως η περιφορά των λειψάνων στα νοσοκομεία θυμίζει το "νερό του Καματερό" και στέλνει το λάθος μήνυμα στους ασθενείς καθώς έτσι τους απομακρύνει από την ιατρική επιστήμη, προσθέτοντας μάλιστα πως το να μεταφερθούν τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας στον "Άγιο Σάββα" είναι μια ενέργεια που παραπέμπει σε περιόδους Μεσαίωνα. Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση από το Ποτάμι στην οποία, με εμφανές ειρωνικό ύφος, στηλιτευόταν ως "τομή για την υγεία η περιφορά και έκθεση των λειψάνων για προσκύνημα σε κρατικά νοσοκομεία".

Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί που συμμερίζονται τις απόψεις αυτές. Μιλούν για κυνική εκμετάλλευση των λειψάνων με τη μεταφορά τους σε ένα χώρο πόνου, οδύνης και προσδοκίας θεραπείας και πως όποιος υπόσχεται στους ανθρώπους που πάσχουν την ανορθολογική σωτηρία τους, διαπράττει καθαρή απάτη. Απόψεις σεβαστές, που δεν μπορούν όμως να λέγονται από ανθρώπους που κατέχουν την πολιτική εξουσία.

Ο Σύριζα δηλώνει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Όχι μόνο των άθεων ή των θρησκευόμενων. ΟΛΩΝ.

Ο κ. Φίλης με αυτές του τις δηλώσεις γυρνάει ο ίδιος αρκετούς αιώνες πίσω την Αριστερά. Στις εποχές δηλαδή που "Αριστερά" σήμαινε καπήλευση της επιστήμης, περί δήθεν του ασυμβιβάστου, δογματική αθεΐα και μερικά άλλα χειρότερα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι από αυτούς που ανέβασαν την Αριστερά στην εξουσία, η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι που πιστεύουν.

Το Ποτάμι, από τη μεριά του, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ο εθνομηδενισμός και η ειρωνεία απέναντι στο θρησκευτικό συναίσθημα πολλών Ελλήνων, οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε και περισσότερο οι πολιτικοί μας ηγέτες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει δικαίωμα να προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα του άλλου και ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει το θρησκευτικό του συναίσθημα στον άλλον.

Γιατί να μην πάνε τα ιερά λείψανα στο νοσοκομείο; Πού είναι το κακό; Το απαγορεύει το σύνταγμα του κράτους; Κοροϊδεύουν τους ασθενείς θα απαντήσει κάποιος. Τους δίνουν ψεύτικες ελπίδες. Μπορεί να είναι κι έτσι. Αλλά αυτό δεν θα το αποφασίσει ούτε ο κ. Φίλης, ούτε ο Σύριζα, ούτε το Ποτάμι, ούτε κανένας.

Το θέμα ασθένεια, πόνος, πίστη είναι μεγάλα ζητήματα που απαιτούν, τουλάχιστον, σεβασμό. Σεβασμό που τον έχουμε χάσει από τη στιγμή που αρχίσαμε να σκεφτόμαστε περισσότερο και να νιώθουμε λιγότερο. Γιατί η μόρφωσή μας μας έκανε κυνικούς και η εξυπνάδα μας σκληρούς και αγενείς.

Πέτρος Παπανικολάου

Related

What's hot? 8906148278082681576

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item